Premijera filma "Nađimo se u Crnoj Gori" večeras u Torontu

Sasen i Holdridž je po dolasku u Crnu Goru dočekalo užasno vrijeme - četiri sedmice je uzastopno padala kiša
0 komentar(a)
Toronto filmski festival, Foto: Reuters
Toronto filmski festival, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2014. 15:40h

Na uglednom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu večeras će biti premijerno prikazan film “Nađimo se u Crnoj Gori”, norveške režiserke Linee Sasen i američkog režisera Aleksa Holdridža.

Na pomenutom filmu, koju je sniman u Crnoj Gori i još tri države, radili su tri godine.

“Nađimo se u Crnoj Gori” je lična i autentična ljubavna priča.

Kako ima profesionalnih problema, Anderson (Aleks Holdridž) počinje da osjeća nostalgiju prema kratkoj romansi koji je imao nekoliko godina ranije u Crnoj Gori, zbog čega odlučuje da otputuje u Berlin da vidi da li ta romansa ima budućnost.

Na pitanje šta je bila inspiracija za ovu priču, Sasen je kazala: “Ovo priča je dijelom inspirisana našim životima a dijelom je fikcija. Kada smo počeli da pišemo scenario, to je bilo specifično vrijeme kako u mom tako i u Aleksovom životu. Odjednom smo oboje bili bez krova nad glavom, bez posla, bez ikakvih planova za buudćnost. To nas je inspirisalo da napišemo fiktivnu priču o cijelom tom iskutstvu. Kako smo na ovom projektu radili više od tri godine, ovaj film postao manje fikcija”.

Tokom produkcije, Sasen i Holdridž su imali brojne probleme. Između ostalog, izbačeni su sa jedne od glavnih lokacija usred snimanja, a po dolasku u Crnu Goru dočekalo ih je užasno vrijeme - četiri sedmice je uzastopno padala kiša. Jednu od glavnih scena nisu mogli da snime sve do juna ove godine.

“Međutim, najveći izazov bilo je nikada ne odustati, da vjerujemo da će ovaj film ugledati svijetlost dana. Čak i kada smo mislili da ovaj film nikada neće biti završen, izazov je bio nastaviti da radimo istom energijom kako bi on bio još bolji. Na kraju krajeva, to se sve isplatilo na najbolji mogući način jer će imati premijeru na festivalu u Torontu”.

Na pitanje kakve emocije očekuje od publike, Sasen je kazala da želi da gledaoci osjete kao da su pogledali “nešto jedinstveno, nešto što nije napravljeno proračunato da bi donijelo zaradu, već jednu ličnu priču koje dolazi iz srca dvoje ljudi – da shvate da život može biti prelijep, i da uvijek ima iznenađenja za vas”.

Što se tiče finansiranja filma, Sasen je kazala da je Holdridž prodao scenario jednom studiju u Holivudu i da je taj novac otišao na prvo snimanje. Kako se snimanje oteglo, odlučili su da u njega ulože svoje ušteđevine. “Uskočile su i naše porodice i šačica investitora. To znači da su privatni investitori u potpunosti finansirali ovaj film”.

Bonus video: