"Ti imaš noć" crnogorskog reditelja prikazan u Veneciji

Film je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića
199 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Ivan Salatić, Venecija, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Ivan Salatić, Venecija, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 05.09.2018. 18:07h

Film Ti imaš noć, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Salatića, premijerno je danas prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru selekcije 33. Nedjelje kritike.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, nakon projekcije filma, kazao da prva premijera crnogorskog dugometražnog filma na Venecijanskom festivalu predstavlja jedan od važnijih događaja u novijoj istoriji crnogorskog filma.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je Bogdanović dodao da je siguran da će ostvarenje Ti imaš noć olakšati učešće budućim crnogorskim kinematografskim ostvarenjima na međunarodnoj sceni.

“Film je zastupljen u okviru festivalskog segmenta Nedjelja kritike, što dodatno ukazuje na njegovu estetsku i tematsku intrigantnost, budući da je ta selekcija strukturisana kao retrospektiva novih kretanja u svjetskoj kinematografiji”, rekao je Bogdanović.

On je saopštio da je zadovoljstvo veće zbog toga što je projekat realizovala mlada ekipa, što predstavlja ohrabrujući nagovještaj u novim kretanjima crnogorskog filma.

“Prepoznavajući taj potencijal, a imajući u vidu dosadašnje stanje u crnogorskoj kinematografiji, Ministarstvo kulture je nizom aktivnosti poboljšalo uslove za buduće filmske stvaraoce, čemu je poseban doprinos dat osnivanjem Filmskog centra Crne Gore”, naveo je Bogdanović.

On smatra da će ovaj događaj podići samopouzdanje crnogorskih filmskih stvaralaca i omogućiti da jedna inspirativna zaliha tema, koju nude kako istorija tako i savremenost Crne Gore, dobije odraz u filmskoj umjetnosti.

“To jedan od načina na koji možemo na viši nivo podići promociju naše kulture u svijetu”, rekao je Bogdanović.

Iz Ministarstva je saopšteno da su projekciji filma, pored Bogdanovića, prisustvovali i direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić i selektor Nedjelje kritike, Giona Nazzaro.

Film Ti imaš noć je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića. Direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić.

Producenti filma su, kako je saopšteno, Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je koproducent Non-Aligned Films iz Srbije.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Film je, kako se navodi, realizovan uz podršku Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi i hercegnovske Turističke organizacije.

Venecijanski filmski festival je najstariji međunarodni filmski festival.

“Prvo izdanje održano je 1932. godine u okviru Venecijanskog bijenala. Od 1934. godine svake godine se održava krajem avgusta i početkom septembra, u istorijskom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi, na venecijanskom ostrvu Lido”, navodi se u saopštenju.

Glavna nagrada festivala je Zlatni lav za najbolji film.

Filmski festival u Veneciji počeo je 29. avgusta i trajaće do subote.

Bonus video: