Nove američke serije u znaku (super)žena

A ako je suditi po naslovima, može se reći da se televizija potpuno emanicipovala i oslobodila straha da žena bude glavni protagonista
0 komentar(a)
extant, Foto: Screenshot (YouTube)
extant, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.08.2014. 14:50h

Hali Beri je astronautkinja, Tea Leoni državna sekretarka, a Šeron Stoun vicepredsjednica - nova sezona serija na američkoj televiziji je u znaku superžena koje se suprotstavljaju mačizmu ne samo na zemlji, već i šire.

Jake žene, za jake uloge - jedna je od tendencija naredne sezone američkih TV serija. A ako je suditi po naslovima, može se reći da se televizija potpuno emanicipovala i oslobodila straha da žena bude glavni protagonista programa u udarnim terminima.

Vjerovatno su za to najzaslužnije hit serije kao štu "Očajne domaćice", "Seks i grad" i "Uvod u anatomiju" koje su junakinjama prokrčile put na malom ekranu. Ali za razliku od ovih, u kojima je akcenat bio na tipično ženskim pričama, u novim serijama žene se pojavljuju u ulogama koje su dosada najčešće poveravane muškarcima.

To se već desilo sa serijama "Dobra žena", "Most", "Domovina", "Završni udarac" i "Skandal", ali se taj trend, čini se, još više pojačao sa novom sezonom.

U seriji "CSI: Cyber" - još jednoj verziji čuvene franšize o forenzičarima, glavni lik, šef istražiteljske jedinice, prvi put je jedna žena, u liku Patriše Arket, TV veteranke iz serije "Medijum".

"CSI: Cyber"

Kao stručnjak za analizu ponašanja, zadužena je da istražuje zločine na internetu, od prevara do krađe identiteta. Tehnologija, teren obično rezervisan za muškarce, postaje poprište kriminala skeniranog okom žene.

Mješavina trilera i naučnofantastike, serija "Proof" je priča o doktorki, igra je Dženifer Bils, koja pokušava da sazna šta se dešava poslije smrti.

Policijsko-humoristička serija "The Mysteries of Laura" je adaptacija španske telenovele. Donosi priču o detektivki koja, pored profesionalnih obaveza, mora da se nosi sa dvoje nestašne djece i mužem s kojim je u fazi razvoda. Ulogu tumači Debra Mesing koju pamtimo iz sitkoma "Vil i Grejs". Riječ je o svojevrsnom "one woman show"-u sa krimi elementom.

"The Mysteries of Laura"

Marvelova serija "Agent Carter", smještena u 1946. godinu, vrti se oko Pegi Karter, saradnice Kapetana Amerika tokom Drugog svjetskog rata, koju tumači Hejli Atvel.

Daleko realističnija, zamršenija i "prljavija" je misija narednice Odisi u istoimenoj seriji (igra je Ana Fril). Ona je jedina preživjela u svojoj jedinici i jedina koja zna da teroriste finansira velika američka korporacija.

Spoljna politika, vođena iz Vašingtona, tema je serije "Madam Secretary", sa Teom Leoni u ulozi bivše savetnice CIA koja postaje državna sekretarka. Zaplet serije "State of Affaires" se, takođe, odvija u Bijeloj kući na čijem se čelu nalazi žena predsjednik (Alfri Vudard). Glavna junakinja ovog trilera je zapravo njena najbolja analitičarka u CIA, koju igra Ketrin Higl, bivša zvijezda "Uvoda u anatomiju".

U domenu visoke politike je i serija "Agent X" gde glavnu rolu ima Šeron Stoun, još jedna zvijezada holivudske "A liste" koja se ne libi da se pojavi na malom ekranu.

Tu je i advokatsko-humoristička serija "Bad Judge" u kojoj Kejt Volš igra sudiju čiji je život više nego haotičan.

Autorka brojnih hit serija (Uvod u anatomiju, Privatna praksa, Skandal) Šonda Rajms vraća se serijom "How to Get Away with Murder", čija se radnja odvija u sudnici, a glavna protagonistkinja je Vajola Dejvis u ulozi stroge profesorke prava.

"How to Get Away with Murder"

"Mission Control" je komedija koja nas vraća u šezdesete. Kristen Riter je svemirski inženjer i mora da se izbori za svoje mjesto u poslu u kojem dominiraju muškarci.

Serija "Extant" nas, pak, vodi u budućnost. Hali Beri je astronautkinja koja po povratku na zemlju, nakon višemesečne misije u svemiru, saznaje da je trudna. Producirana od strane Stivena Spilberga, serija prepliće naučnufantastiku i doživljaje vezane za materinstvo.

Tako žene konačno osvajaju i kosmos, znak da su krenule da ovladavaju novim teritorijama na malim ekranima.

Bonus video: