Dosta vam je religije, priča o duhovima? Pokrenut prvi ateistički TV kanal

Direktor Atheist TV mreže, bivši producent emisije "Whale Wars" na Discovery Channelu, smatra da je pravo vrijeme za jednu ovakvu mrežu
19 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 17:30h

Televizijski sadržaji su prepuni religijskih tema, priča o duhovima, reportaža o vanzemaljskim pojavama i ljudima sa paranormalnim sposobnostima, da je sve teže odrediti granicu gdje prestaju nauka i istraživačko novinarstvo, a počinju kvazi-naučna prepucavanja i bajke.

Imajući na umu taj problem, ateistička organizacije iz SAD okupila se u produkciji nove televizijske mreže, Atheist TV, koja je sa programom krenula prošle sedmice.

Producenti te nove TV mreže tvrde da će njihov pristup promijeniti dosadašnji koncept selekcije televizijskog sadržaja i donijeti novosti u skladu s potrebama nešto zahtjevnijih gledalaca.

Direktor Atheist TV mreže, Liz Bronštajn, bivši producent emisije "Whale Wars" na Discovery Channelu, smatra da je pravo vrijeme da na televizijsku scenu stupi jedna ovakva mreža: "Trećina pripadnika nove generacije nereligiozna je, stoga vjerujem da Atheist TV ima jake predispozicije da postane jedan od velikih medijskih igrača na svjetskom nivou, posebno zato što ispunjava jedan veliki prazan prostor u TV sadržajima i otvara nišu koju dosad niko nije zastupao."

Popularni sadržaji, smatraju producenti Atheist TV mreže, ne zadovoljavaju potrebe gledalaca koji nisu religiozni, a razmišljaju kritički. Upravo u tom segmentu producenti vide najznačajniji faktor diferencijacije Atheist TV od opštepopularnih TV sadržaja, a prednost je, smatraju, i u slobodi izražavanja jer ne moraju da podilaze religioznim cenzurama i brinu hoće li u svojim pričama i izjavama uvrijediti neku religijsku grupu.

Partneri mreže su fondacija Richard Dawkins, Zajednica ateista Austina, Američki ateisti, Reason Rally te brojni stand-up komičari, a distribucijski partner mreže je poznati servis Roku. Atheist TV dostupna je i preko internet stranice www.atheists.org.

Galerija

Bonus video: