Mustafa Nadarević: Puno je lakše živjeti bez brundanja i čangrizavosti

Nakon što u februaru završi snimanje devete sezone serije, posvetiće se svom hobiju golfu, u kojem uživa posljednje dvije godine
298 pregleda 4 komentar(a)
Mustafa Nadarević, Lud zbunjen normalan, Foto: Vesko Belojević
Mustafa Nadarević, Lud zbunjen normalan, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.08.2014. 17:23h

Slavni sarajevski glumac Mustafa Nadarević kazao je da ne namjerava da se penzioniše, a iako mu snimanje serije "Lud, zbunjen, normalan" sve teže pada, neće se odreći ni popularnog Izeta Fazlinovića, kojeg igra u toj komediji.

"Sve mi je napornije, moram priznati. Cijelu seriju piše jedan čovjek. I isti je reditelj godinama. Oni su uporni, pa moram da ih pratim. Zbližili smo se na setu i ne bi bilo fer da napustim ekipu usred prvenstva jer se igra do posljednje minute. Možda bih pauzu zbog mog zdravlja opisao svojim faulom", kazao je, u intervjuu za 24sata.hr Nadareviću je u decembru 2013. zbog srčanih problema ugrađen bajpas. Snimanje serije tada je prekinuto, a kada se, suprotno preporuci ljekara, vratio na posao, organizovali su se da mjesec dana rade, pa isto toliko pauziraju.

"Bolest me nije obeshrabrila, jer što god mi radili na ovom svijetu, ići ćemo tačno do tačke koja nam je tamo gore zapisana. S druge strane, velik napredak medicine je vidljiv. Glupo je danas da neko umre od srčanih tegoba ako one nisu baš ozbiljne", priča on.

Prije 46 godina postao član je Drame zagrebačkog HNK, ali u posljednje vrijeme u teatru uživa samo kad se zatekne u inostranstvu ili na gostovanjima. Rastao se od pozorišta jer, kaže, ne pronalazi više scenarije i uloge po svojoj mjeri.

"Baterije punim optimizmom, zrnom optimizma koji je ostao u meni. Ne brundam, jer imam posla, a mnogi ga nemaju. Govorim sebi koliko je lakše u životu bez čangrizavosti i negativne energije jer je na kraju i nepristojno tako se ponašati. I tako je lakše živjeti", smatra legendarni glumac.

Zakoračio je u osmu deceniju života, ali o penziji ne razmišlja.

"Ne razmišljam da prestanem radim jer vjerujem u sudbinu. Bojim se samo da zbog bolesti ne ostanem nekome na teretu. Smrt nije mi toliko strana, strašna i nepojmljiva koliko bojazan da sam nekome opterećenje. Nemam strah od ‘odlaska’. Imam strah od ‘strašnog odlaska’. Život može potrajati još jako dugo. Može i kratko. Zato treba uživati u svakome trenutku i iskoristiti ga", preporučuje glumac, čija je supruga Slavica Radović-Nadarević, preminula 2012. nakon višegodišnje borbe s kancerom.

"U mladosti je lakše nositi se s gubicima. Još je širok put pred tobom. Kad si stariji i umorniji, teško i nikako ćeš pronaći zamjenu za osobu koja te ispunjavala. Teško je popuniti praznine poslije ljudi koje obilježe tvoj život. Ili ako si jako star i senilan, onda ti je svejedno", kazao je Nadarević.

Nakon što u februaru završi snimanje devete sezone serije, posvetiće se svom hobiju golfu, u kojem uživa posljednje dvije godine.

Bonus video: