Prognoza se i gleda i sluša

Emisija Meteo centar se emituje jedanaest puta dnevno radnim danima i pet puta vikendom
163 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 12:28h

Televizija Vijesti u sklopu svog programa svakodnevno emituje vremensku prognozu. Ono u čemu se ova televizija razlikuje od ostalih medija u Crnoj Gori, ali i od većine u okruženju, je to što TV Vijesti ima svoj Meteo centar.

"Naravno, bilo je potrebno osmisliti formu i oformiti ekipu koja će svojim znanjem, iskustvom i načinom prezentacije navesti gledaoca da svoje aktivnosti planira i uskladi sa prognozom našeg centra. Brižljivo je njegovana i proširivana saradnja sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju. Ta činjenica omogućava našim prognostičarima pristup analitiško-prognostičkom materijalu hidrometeorološkog zavoda, ali i materijalu najvećih svjetskih centara za prognozu vremena. Brojna istraživanja javnog mnjenja o gledanosti i povjerenju su potvrda da je opredjeljenje o formiranju sopstvenog centra i saradnja sa HMZ bila dobitna kombinacija", navode u TV Vijesti.

Televizija Vijesti može da se pohvali i posjedovanjem savremenog softvera koji obezbjeđuje kvalitetan vizuelni prikaz vremenske prognoze, što je čini jasnijom gledaocima:

„Vremenska prognoza je i ono što vidite na ekranu i ono što prognostičar kaže. Ponekad nije lako samo riječima sve objasniti, niti samo slikom sve prikazati, pa se nastoji pronaći balans kako bi se ona što bolje predstavila javnosti!“ – kaže dipl. meteorolog Dušan Pavićević, urednik Meteo centra televizije Vijesti.

Meteo centar sa radom počinje u ranim jutarnjim, a završava u kasnim večernjim satima i tokom dana obezbjeđuje 11 meteo biltena. U vanrednim situacijama centar radi neprekidno, stavljajući se na uslugu Hidrometeorološkom zavodu, kao državnom organu sa posebnim zaduženjima i pravima u slučajevima ekstremno opasnih meteoroloških i hidroloških prilika.

U ljetnjem dijelu godine svakodnavno se plasiraju informacije o temperaturi vazduha, indeksu UV zračenja, temperaturi mora, visini talasa, brzini i smjeru vjetra. Posebno će se skretati pažnja na visinu temperature, koja u ovo doba godine može da dostigne vrijednosti koje otežavaju, a u kombinaciji sa povećanom vlažnošću ljudima skoro onemogućava normalno funcionisanje, visinu talasa i zbog plivača i zbog neplivača, ali i zbog vlasnika plovila, usidrenih ili na moru, na uslove za jače grmljavinske procese posebno namijenjeno onima koji planiraju izlete ili planinarenje.

„Tačnost kratkoročne vremenske prognoze, grubo rečeno, zavisi od tri faktora: dovoljno dobrog poznavanja početnog stanja u atmosferi, mogućnosti matematičkog predstavljanja velikog broja fizičkih zakona i parametara koji utiču na vrijeme, te na kraju od moćnih računarskih sistema koji sve to treba da izračunaju“ – objasnio je Dušan Pavićević, dodavši da za vrlo kratkoročne prognoze, one za desetak minuta do tri sata unaprijed, Crnoj Gori nedostaju dva meteorološka radara, ali i obučen kadar.

Emisija Meteo centar se emituje jedanaest puta dnevno radnim danima (07:05h, 7:30h, 08:05h, 08:30h, 08:55h, 10:05h, 12:05h, 14:05h, 16:50h, 19:05h i 22:15h) i pet puta vikendom (12:05h, 14:05h, 16:40h, 19:05h i 22:15h).

Bonus video: