Stvarni istorijski događaji i ličnosti predstavljeni u "Game of thrones"

Rat između Starkovih i Lanisterovih ima dosta sličnosti sa Ratom dvije ruže između engleskih kuća Lankaster i Jork
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2014. 14:24h

"Igra prijestolja" se zasniva na istorijskom Ratu dvije ruže, a porodice Stark i Lanister su zasnovane na porodicama Jork i Lankaster.

Sam autor knjiga po kojima je rađena ova serija, Džordž R.R. Martin prizao je da je inspiraciju pronašao u stvarnim istorijskim ličnostima i njihovim događajima.

Na primjer, zid koji u seriji dijeli sjever od divlje zemlje zapravo se bazira na Hardijanovom zidu, a Andli koji su prvi podijelili Vesteros na Sedam kraljevstva je zapravo referenca na Anglosaksonce koji su podijelili Englesku na sedam kraljevstva.

Rat između Starkovih i Lanisterovih ima dosta sličnosti sa Ratom dvije ruže između engleskih kuća Lankaster i Jork koji se vodio od 1455. do 1287. godine.

Kao i Strakovi, porodica Jork je bila sa sjevera, dok su Lanisterovi kao i porodica Lankaster bili sa juga i bili su izuzetno bogati.

Ali sličnost se ne zavšrava tu – jer i pojedini likovi zasnovani su na pravim istorijskim ličnostima.

Lik Neda Starka, koga igra Šon Bin, zasnovan je na Ričardu, vojvodi od Jorka. Obojica su bili nevjerovatni ratnici i časni ljudi koji su na kraju zbog izdaje umrli. Ričard se borio u Stogodišnjem ratu u Francuskoj i zbog uspjeha je nagrađen mnogim titulama i pozicijama. Međutim, on je smetao supruzi Henrija VI Margareti Anžujskoj, slično kako je Ned pao u nemilost Sersej Lanister. Na kraju, Ned i Ričard su obezglavljeni, a njihove glave su zavšile na koplju.

Sersej Lanister je žena koja koristi manipulacije kako bi ostvarila ono što želi, slično Margareti Anžujskoj, ženi Henrija VI.

Deneris Targerijan ima dosta sličnosti sa Henrijem Tjudorom, kasnije poznatim kao Henri VII. Prije nego što je preuzeo engleski tron, Henri Tjudor je živio u izgnanstvu u Francuskoj dok je vladao haos u Engleskoj i čekao je pravi trenutak da se pokaže. Deneris je, slično Henriju, okupila veliku vojsku kako bi preuzela svoju domovinu.

Džorfi je svima omraženi lik u seriji, a u istoriji ovog peroida to je bio Edvard Lankaster. Edvard je često predstavljen kao sadistički, krvožedni mladić koji je bio okrutan prema svojoj ženi. Kao sin Margaret Anžujske, on je takođe bio pretendent na tron. Edvard je poginuo u bici sa samo 17 godina, dok je Džofri, na žalost mnogih gledaoca, dosta duže "izdržao" u seriji.

Galerija

Bonus video: