Kakva je uloga likova s invaliditetom u seriji "Igra prijestolja"

Tirion je svakako jedan od glavnih igrača i prepoznatljivijih likova u seriji. Svaki pametni vladar bi ga poželio za savjetnika
61 pregleda 8 komentar(a)
Igra prijestola, Foto: HBO
Igra prijestola, Foto: HBO
Ažurirano: 10.05.2014. 08:39h

Filmski kritičar In-Portala, hrvatskog news portala sa osobe s invaliditetom, je analizirao jednu od najpopularnijih TV serija svih vremena i došao do zaključka da su osobe s invaliditetom ključni akteri "Igre prijestolja".

Autor Branimir Šutalo, pored ostalog, navodi da se ova serija od drugih serija i filmova razlikuje i po "vrlo visokom nivou inkluzivnosti osoba s invaliditetom", te da u priči Džordža R.R. Marina ti likovi ne služe kao faktor horora, humora, sažaljenja ili razvoja karakterizacije glavnih likova.

Bren Stark je ostalo paralizovan od struka na dolje nakon što ga je Džejmi Lanister bacio sa vrha kule.

Bren je jedan od četiri sina lorda Edarda Starka i jedan je od važnijih igrača u "Igri prijestolja". OSI zajednici se pridružio već u prvoj epizodi prve sezone. Bren je, uprkos negodovanju njegove majke Ketlin, imao običaj da se penje po visokim kulama i zidinama dvorca Starkog Zimovrela. To penjanje ga je koštalo invaliditeta, jer je tokom posjete kralja Roberta Barateona Zimovrelu, uhvatio njegovu suprugu, kraljicu Sersei, i njenog brata Džejmija u seksualnom odnosu. Tada je Džejmi hladnokorvno bacio dječaka sa vrha kule u sigurnu smrt.

Brenov invaliditet je važan za razvoj fabule, kao tzv. fabularni triger, jer će on pokrenuti lanac dalekosežnih događaja. Brena će tragični događaji koje će njegova porodica pretrpjeti, zajedno sa vizijama koje on sve intenzivnije doživljava, odvesti prema sjeveru, sa one strane Sjevernog zida.

Bren Stark je lik na koga se mora ozbiljno i dugoročno računati. On zajedno sa svojom malom ekipom putuje tamo odakle svi bježe, tamo gdje su stvari puno dublje i šire od dnevno-političkih sukoba koji more ostale igrače. Time je on odmješten od glavnih strujanja, ali budite sigurni da će se Bren Stark na kraju pitati za mišljenje...

Tirion Lanister je patuljastog rasta. Najmlađi je sin Džoan i Lorda Tivina Lanistera. Njegov otac je najmoćniji i najbogatiji vladar u Sedam kraljevstava. Ima starijeg brata i sestru blizance Džejmija (koji ga voli) i Sersei (koja ga mrzi).

Tirinova majka je umrla rađajući ga, i otac i sestra ga smatraju krivim za njenu smrt. U okrutnom svijetu "Igre prijestolja", Tirion je imao sreću da se rodio u uglednoj porodici jer kad obični puk dobije patuljasto dijete, ono se zbog siromaštva i primitivizma ostavlja u šumi na nemilost zvijerima. Tirion je zahvaljujući svom prezimenu dobio najbolje moguće obrazovanje koje je on zahvaljujući svojoj oštroumnosti i vrhunskoj inteligenciji znao da dobro iskoristi.

On spada, zahvaljujući svom lukavstvu i prepredenosti, u bolje igrače, ali ima jednu ozbiljnu manu koja ga konstantno košta - ima veliko srce, a posebno je slab prema slabijima, ženama i piću.

Tirion je svakako jedan od glavnih igrača i prepoznatljivijih likova u seriji. Svaki pametni vladar bi ga poželio za savjetnika. Trenutno mu ne ide baš najbolje. Leži u tamnici optužen za ubistvo kralja, dokazi su protiv njega, žena mu je u bijegu, a prijatelja ima sve manje...

Džejmiju Lanisteru je Lok, Ros Boltonom čovjek hladnokrvno odsjekao desnu šaku.

Džejmi je zapovjednik kraljevske straže i preko ušiju je zaljubljen u svoju sestru bliznakinju kraljicu Sersei. Njih dvoje godinama imaju incestuozni odnos što je ostavilo traga u formi troje plavokose djece u kralja Bobija Barateona. U narodu je poznat kao Kraljeubica jer je kao njegov stražar ubio ludog kralja Erisa Targarijena II.

Džejmi je jedan od najkompleksnijih likova i u sebi nosi sve ono što čini "Igru prijestolja" tako posebnom. Upoznajemo ga kao bahatog, nadmenog, drskog i bezobraznog plavušana koji nakon što je njega i sestru uhvatio zagrljene, glasne i gole, hladnokrvno bacio malog Brena Starka u sigurnu smrt. Uprkos tom zaprepaštujućem činu, Džejmijev lik se razvija potpuno drugim putem od tog groznog čina... Ali, Džejmiju sa odsječenom borbenom rukom otpada i sva lanisterovska bahatost, a iznikla ljudskost koju je zajedno sa bratom Tirionom naslijedio valjda od majke Džoane. Osoba koja mu je pomogla da prihvati sebe s invaliditetom bila je hrabra žena vitez Brijena, koja i sama ima probleme sa svojom fizičkom pojavom. No, samo što je zaboravljena Džejmijeva epizoda u kojoj baca Brena sa kule, došla je i bizarna scena u kojoj siluje sestru pored mrtvog tijela njihovog sina. Već u sljedećoj epizodi, Džejmi je ponovo dobar momak.

Njegog invaliditet mu je pomogao da shvati neke stvari, ali mu Šutalo srednjeročno i dugoročno ne prognoziram sjajna vremena.

"Jednostavno, njegovi više ne drže do njega, a ostali ga baš i ne vole, a čak u Igri prijestolja sve dođe na naplatu...", navodi Šutalo.

On u svoj tekstu navodi još neke sporedne likove s invaliditetom, među kojima je Mešter Emon, starac od 102 godine, koji je slijep. Emon ima staračko sljepilo, ali se ne zna kad je izgubio vid.

Sa svoje 102 godine, Mešter Emon je jedan od najstarijih ljudi u Zapadnim zemljama, a sigurno spada među najmudrije.

"On definitivno odrađuje stereotipnu ulogu mudrog slijepca koji gleda unutrašnjim trećim okom. Emon je zapravo iz porodice Targarijen, a svojevremeno je odbio da postane kralj i radije se posvetio mirnom i povučenom životu učitelja. Godinama služi kao učitelj na Sjevernom zidu i kao najbliži savjetnik zapovjednika Noćne straže Džora Mormonta. Jedan je od rijetkih, uz Mormonta, koji pomažu DŽonu Sniježnom nakon što je došao na zid", navodi Šutalo.

Hodor je u seriji osoba sa intelektualnim poteškoćama i takav je od rođenja. Radio je kao pomoćni radnik kod Starkovih, koji su se prema njemu odnosili prijateljski i sa dostojanstvom, čak su mu pronašli produktivan posao u konjušarnici prema njegovim intelektualnim sposobnostima. Nakon što je Bren Stark ostao paralizovan, Hodor je preuzeo ulogu njegovo nosača i time pratioca na Brenovim mističnim putovanjima prema sjeveru.

Hodor zapravo nema ime i jedino što zna da izgovori je Hodor. Takođe znamo da mu je jedini rod pra, pra, pra, pra, pratetka stara Brenova dadilja, koja je valjda jedina starija od Meštra Emona.

Šutalo među one sa manjim invaliditetom navodi i Davosa Sivorta, koji se kao mladić počeo baviti švercom na moru, kako bi pobjegao iz sirotinjskog okruženja u kojem je rođen. Život mu se preokreće kada je spasio Stanisa Barateona tokom Robertove pobune. Stanis je tokom čitave pobune bio pod opsadom u svom dvorcu i taman kad je mislio da će svi početi da umiru od gladi, Davos je uspio da pod okriljem noći prošvercuje pun brod luka. Stanis Barateon je tada Davosa nagradio titulom Vitez od praziluka ti proglasio ga svojom desnom rukom. Stanis Barateon ne bi bio Stanis Barateon da nije bio dosljedan i pravičan.

"Svako mora da bude nagrađen za dobro što je učinio, ali i kažnjen za loše. Dobar čin ne poništava loš i suprotno", kaže Stanis, koji je dao da se Davosu odrežu vrhovi prstiju lijeve ruke, da ga podsjećaju na švercerske dane.

Bonus video: