GLUMAČKI PUTEVI

Deset godina od zadnje epizode: Gdje su sada "Prijatelji"

Najaktivnija među njima je svakako Dženifer Aniston. Ova danas 45-godišnja plavuša igrala je u nizu filmova, i u prošlogodišnjoj hit komediji "Mi smo Milerovi"
78 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 09:45h

Danas je tačno 10 godina kako je prikazana posljednja epizoda čuvene humorističke serije "Prijatelji". Deset godina fanovi vesele njujorške družine čekaju da ih neko zamijeni,

"Prijatelji" imaju danas status kultne serije koji je teško dostići. Trajala je punih 10 godina, od 1994. do 2004, tokom kojih su gledaoci pratili živote i dogodovštine šest nerazdvojnih prijatelja: Rejčel Grin (Dženifer Aniston), Ros Geler (Dejvid Švimer), Monika Geler (Kortni Koks), Čendler Bing (Metju Peri), Džoi Tribijani (Mat Leblank) i Fibi Bufej (Lisa Kudrou).

I nakon jedne decenije, glumci serije i dalje su u poslu, premda neki više od drugih.

Najaktivnija među njima je svakako Dženifer Aniston. Ova danas 45-godišnja plavuša igrala je u nizu filmova, i u prošlogodišnjoj hit komediji "Mi smo Milerovi".

Njeno bogatstvo procjenjuje se na 150 miliona dolara, a nakon nekoliko kraćih ljubavnih afera - sa glumcima Vinsom Vonom, Orlandom Blumom i Džerardom Batlerom i pjevačem Džonom Mejerom, vjerila se za glumca i scenografa Džastina Terua.

"Ona ima sve atribute zvijezde. Za nju možemo slobodno reći da je glumica A-liste, što nije slučaj sa ostalima iz serije", rekao je Miki O'Konor, urednik sajta tvguide.com.

Kritičari je, međutim, ne vide u nekoj ozbiljnijoj roli, što bi moglo da nagovijesti kraj njene karijere.

To se, pak, ne bi moglo reći za 50-godišnju Lizu Kudrou kojoj, iako je od "Prijatelja" mnogo rjeđe glumila, predviđaju najduži glumački vijek.

"Ona ima najviše 'štofa' za karakternu glumicu. Sposobna je da iznese veoma različite role", navode filmski i TV stručnjaci, ističući da je riječ o veoma talentovanoj umjetnici.

Treća djevojka u "Prijateljima", Kortni Koks (49), bila je zvijezda dve TV serije u protekloj deceniji - "Tabloid" (Dirt) i "Cougar Town", osnovala je svoju produkcijsku kuću i sprema se za rediteljski prvijenac (Just Before I Go).

Iako uživa njihovu naklonost, kritičari joj zamjeraju to što gotovo uvijek glumi istu ličnost - "neurotičnu djevojku iz susjedstva", poput Monike.

Mat Leblank (46) je nakon "Prijatelja" glumio u seriji "Džoi" koja nije uspjela da osvoji publiku, pa je poslije dvije sezone skinuta sa programa. Odnedavno se pojavljuje u jednoj od najzabavnijih TV serija, holivudskoj satiri "Episodes", sa ulogom koja mu je vratila nekadašnju popularnost i 2012. donijela Zlatni globus.

Karijera Metjua Perija (44) je od 2004. puna neuspješnih TV projekata, ali i skandala vezanih za probleme s alkoholom. Bio je prilično odsutan i sa velikog platna, izuzev 2009. kada je snimio komediju "Opet 17".

"Kao da je na njega bačena kletva", navode kritičari koji savjetuju Periju da prihvati što više sporednih uloga, jer je u tome dobar.

"On je odličan karakterni glumac, premda možda nije materijal za zvijezdu", navodi O'Konor, podsjećajući na izuzetne Perijeve epizodne role u serijama "Zapadno krilo" i "Dobra žena".

Posljednji od "Prijatelja", Dejvid Švimer (47) radi u čikaškoj pozorišnoj trupi "Lukinglas" koju je osnovao. Godine 2008. debitovao je na Brodveju, a godinu prije toga oprobao se kao reditelj, snimivši komediju "Trči. debeljko, trči". Režirao je, takođe, i nekoliko epizoda različitih TV serija.

"Kada se serija 'Prijatelji' završila, bio sam ubijeđen da će on imati najuspješniju karijeru, ali je upravo on najviše zakazao", rekao je Nil Landau, scenarista i profesor na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

"Mislio sam da će igrati vodeće uloge u filmovima", dodao je on.

Umjesto toga, Švimer bi mogao da se vrati ove jeseni na male ekrane u seriji "Irreversible", rimejku izraelske hit komedije.

Galerija