Bošković: U Sarajevu su nas nosile dobre vibracije

"Na glumca uvijek obrate pažnju, kad se upale svjetla u sali, svi vam se smješkaju..."
191 pregleda 0 komentar(a)
Ljubomir Đurković, Bojan Stijović i Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ljubomir Đurković, Bojan Stijović i Stefan Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.08.2018. 06:37h

Kratki igrani film reditelja Bojana Stijovića“Peloid” imao je svoju svjetsku premijeru i to prošle sedmice na Sarajevo film festivalu u kategoriji kratkometražnog filma. Iako je u toj konkurenciji Srce Sarajeva osvojilo ostvarenje “Dah” Ermina Brave, a koautor scenarija i jedan od glumaca u filmu “Peloid” Stefan Bošković zadovoljan je reakcijama.

“Reakcije su bile dobre, možda nije dobro da ja o tome govorim, ali bilo je mnogo pitanja, mnogo priče o filmu, sa raznih strana. Na osnovu pojedinih reakcija otvorilo se dosta kanala i sada je bitno da film putuje. Bojan, kao reditelj, bio je uključen u mnogo više dešavanja, razgovora, sastanaka, “druženja”, koje organizuje SFF. Ostavio je dobar utisak, jer tek kad ste dio programa shvatite koliko je u stvari ovaj festival značajan, koliko vam njegova industrija nudi opcija”, ističe Bošković.

Vrijeme provedeno u Sarajevu iskoristili su da odgledaju i konkurentne filmove.

“Filmovi su bili raspoređeni u dva bloka. Peloid je bio posljednji u drugom bloku. Bilo je izuzetnih filmova, vani se stvaraoci i ljudi koji rade na filmu ne odnose prema kratkom filmu kao kod nas, (mislim i na dio regiona), jer se osjeti koji film je zakazao u postprodukciji, koji se manje bavio pričom ili radilo s glumcima, uvijek nešto izostane, generalno govoreći. Dok smo stvarali Peloid, produkcija, odnosno “Artikulacija” nam je stvorila dobre uslove da bi uspjeli da napravimo film kakav smo željeli. U Sarajevu sam imao dva favorita, nijedan nije uzeo nagradu. U prvom bloku sam pogledao tri filma, ne uključujući i pobjednički film “Dah”, Ermina Brave, i nažalost, ne mogu ništa o njemu da kažem, sem da čestitam”, ispričao je Bošković.

Nakon što je Peloid predstavljen publici, ekipa Peloida koja je otišla u Sarajevo imala je priliku i da se pokloni, a na pitanje da li je dobio veći aplauz kao glumac ili kao koscenarista, Bošković odgovara:

“Nisam stigao da provjerim. Na glumca uvijek obrate pažnju, kad se upale svjetla u sali, svi vam se smješkaju. Ne znam u kojoj mjeri scenario može biti značajan u krakom filmu, to je drugačija, jedva vidljiva dramaturgija koja nema nikakvu povezanost sa elementima i glomaznom strukturom koju vam nudi dugometražna forma. Peloid je specifičan i poseban film, i osvrće se na atmosferu koju su stvorili dva lika koja se nisu vidjela dugo vremena. U 19 minuta ne možete da razvijete karaktere, niti je dobro da pokušate. Postoji izvjesna sličnost s formom kratke priče gdje se bavite stanjem ili minimalnim promjenama u likovima, koji više zavise od situacije ili problema u koji su zapali”, ističe on dodajući da mu je posebno drago što su organizatori SFF-a u razgovoru s rediteljem, nakon filma, pred publikom, znali za njega kao pisca koji je napisao istoimenu priču.

“Kasnije je Bojan govorio o njegovim intervencijama, a pomenuo je da je tu i drugi pisac, Ljubomir Đurković, u ulozi mog oca, i zašto se odlučio za koncept dva pisca u filmu. Ljubo je izazvao bitnu pažnju, čak su tražili da se oglasi. Sve u svemu, veoma smo zadovoljni, u Sarajevu su nas nosile dobre vibracije”, zaključuje on.

Bonus video: