Krv, seks i zmajevi - "Igra prijestolja" se vraća!

Oko 5,4 miliona njih pogledalo je poslјednju epizodu treće sezone 9. juna 2013. iako je, uz reprize, ta brojka bliža 14 miliona, što je rekord za kablovsku HBO čija je to serija
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 20:29h

Biće nasilja i seksa i zmajeva u izobilju, obećavaju milionima gledalaca producenti izuzetno popularne serije "Igra prijestolja" čija četvrta sezona počinje večeras.

Od prve epizode 2011. serija, zasnovana na romanima Džordža R.R. Martina (koje je u Srbiji objavila "Laguna") o borbi za vlast u sedam mitskih kraljevstava okupila je vjernu bazu fanova iz cijelog svijeta, uključujući i predsjednika SAD Baraka Obamu.

Serija je zahvaljujući komplikovanijoj priči, raskošnoj produkciji i spremnosti da ubije glavne protagoniste na nezamislivo užasan način postala miljenik kritičara. Rečenica "niko nije bezbjedan" postala je nezvanična fraza ove serije a nagađanje koji će lik nestati dio zabave.

Sada već čuvena epizoda u trećoj sezoni sa masakrom na vjenčanju bila je jedan od najrazmatranijih i najtvitovanijih TV događaja 2013. a snimci na YouTubeu na kojima se vide gledaoci šokirani krvoprolićem na malom ekranu proširili su se nevjerovatnom brzinom po internetu.

Ugledni forenzičar: Scena smrti iz "Igre prijestola" je nerealna >>>

Sva je prilika da ljubitelji serije neće biti razočarani ni sa novih 10 epizoda 4. sezone koja večeras počinje da se emituje.

"Neke od najšokantnijih, najnevјerovatnijih scena iz ciјele serije desiće se na kraju ove sezone", objećao je izvrsni producent Dejvid Beniog u tizeru na HBO-u uoči večerašnje premijere.

Nova sezona pratiće dalji tok borbe za prijesto između Vesterosa i Esosa koji će sada biti suočeni i sa novom priјetnjom u vidu armije zombija koji dolaze sa sјevera.

Zlokobna fraza "Zima dolazi" kao i "Gdјe su moji zmajevi", rečenica koju često ponavlja plavokosa kraljica-ratnica Deneris Targerijen postale su, piše AFP, kultne fraze legije obožavaoca.

Oko 5,4 miliona njih pogledalo je poslјednju epizodu treće sezone 9. juna 2013. iako je, uz reprize, ta brojka bliža 14 miliona, što je rekord za kablovsku HBO čija je to serija.

Foto: HBO

Nešto ispod tri miliona ljudi gledalo je prvu sezonu 2011. godine. Sajt TorrentFreak navodi da je "Igra priјestolјa" takođe i "najskidanija" serija na internetu sa 5,9 miliona ilegalnih "skidanja" posljednje epizode treće sezone.

U novoj sezoni, tvorci kažu da su fanovi pozivali na osvetu, naročito poslije ozloglašenog vjenčanja kada su Rob Stark i njegova trudna žena bili ubijeni.

U novoj sezoni Tirion Lanister, lukavi i sposobni patuljak, koga igra Piter Dinkladž i koji je jedan od najpopularnijih likova, biće u opasnosti.

Novi lik u vidu Oberina Martela (Pedro Paskal) pojaviće se na vjenčanju sadističkog dječaka-kralja Džofrija Barateona (Džek Glison) i spremaće osvetu protiv Lanistera.

Do sada "Igra prijestolja" je donijela Zlatni globus Dinkladžu i niz Emija, mahom u tehničkim kategorijama.

Jedini problem za ovu seriju je što bi mogla da brzo "istroši" Martinov materijal.

Martin je do sada napisao pet od sedam knjiga koliko je planirao a peta knjiga biće "ekranizovana" 2015.

Martin je u nedavnom intervjuu "Vaniti feru" priznao da je brzina televizijske produkcije uznemirujuća ali je izrazio nadu da će uspjeti da završi svoju epsku sagu na vrijeme.

"Nadam se da ću ostati ispred njih, mada će to biti teško sa posljednjom knjigom", rekao je on.

Galerija

Bonus video: