Na TV Vijesti počinje serija razgovora o reproduktivnom zdravlju i prevenciji

Poslije bolesti srca i krvnih sudova, rak je najčešći uzrok smrtnosti, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 19:10h

U jutarnjem programu TV “Vijesti” od sjutra počinje serija gostovanja ljekara koji će govoriti o značaju preventivnih pregleda u oblasti reproduktivnog zdravlja i odgovarati na pitanja gledateljki koja možete poslati putem e-maila nadjivremena@forsmontenegro.org ili broja tel 040 212 484.

Televizija “Vijesti” medijski je partner PARHS projekta koji finansira Evropska unija, a u koji je uključeno više državnih institucija, NVO i zdravstvenih ustanova.

“Paralelno sa medijskom kampanjom, za žene se u okviru projekta organizuju i unaprijed zakazani preventivni pregledi u domovima zdravlja u ciljnim opštinama, organizuju obuke za ljekare na teme ranog otkrivanja i liječenja raka dojke i raka grlića materice, i nabavlja oprema za domove zdravlja uključene u projekat za otkrivanje i tretman bolesti”, saopštili su organizatori iz fondacije FORS Montenegro.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi preko 22 miliona ljudi sa nekim oblikom raka, dok se svake godine registruje oko jedanaest miliona novih bolesnika. Poslije bolesti srca i krvnih sudova, rak je najčešći uzrok smrtnosti, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Crne Gore, procjenjuje se da je u periodu od 1999. do 2009. godine, od ove bolesti svake godine obolijevalo između 1.600 i 1.900 osoba, dok mortalitetni podaci pokazuju da je godišnje od njih umiralo između 820 i 1.026 osoba.

“Podaci dalje pokazuju da je kod žena najčešći oblik raka – rak dojke, dok je rak grlića materice takođe čest, i spada u pet najopasnijih zdravstvenih problema. Za sprečavanje obje bolesti su od velike važnosti preventiva i rano otkrivanje, koje u velikom broju slučajeva vodi ka izlječenju”, navodi se u saopštenju.

U cilju smanjenja broja oboljelih od ove dvije opake bolesti i unapređenja standarda usluga vezanih za rano otkrivanje i liječenje, pokrenut je prekogranični projekat "PARHS - Preventivne akcije u sektoru reproduktivnog zdravlja".

Galerija

Bonus video: