ADRIJAN KRONAUER PREMINUO U 80. GODINI

Umro pilot koji je inspirisao "Dobro jutro, Vijetname"

Porodica je danas potvrdila da je Kronauer umro juče, poslije duge bolesti, u Trautvilu u Virdžiniji
68 pregleda 1 komentar(a)
Robin Vilijams, Foto: Screenshot (Youtube)
Robin Vilijams, Foto: Screenshot (Youtube)
30.01.2019. 04:24h

Američki pilot Adrijan Kronauer, čovjek čiji su nastupi na vojnom radiju inspirisali lik Robina Vilijamsa u filmu "Dobro jutro, Vijetname" (Good Morning, Vietnam), umro je u 80. godini.

Porodica je danas potvrdila da je Kronauer umro juče, poslije duge bolesti, u Trautvilu u Virdžiniji.

Tokom službe u američkom vazduhoplovstvu u Vijetnamu 1965. i 1966, Kronauer je svoju emisiju na Vojnom radiju počinjao sa "Doooooooooobro jutro, Vijetname".

Robin Vilijams je tu rečenicu učinio slavnom u filmu iz 1987, uglavnom zasnovanom na vremenu koje je Kronauer proveo u Sajgonu.

Taj film je napravio otklon od drugih filmova o Vijetnamskom ratu koji su se fokusirali na krvavi realizam, poput Oskarom nagradjenog filma "Vod" (Platoon). Umjesto toga, bavio se omladinom koja se šezdesetih godina borila protiv vojnog establišmenta.

"Bili smo jedina igra u gradu i morali ste da igrate po našim pravilima. Ali ja sam želio da služim slušaocima", rekao je Kronauer agenciji Asošejted pres 1987.

Vojska je željela konzervativan program. Američka omladina, međutim, nije željela "dosadna, sterilna saopštenja" uz bezbjednu muziku, naveo je on tada.

Prema njegovim riječima, film mu se dopao, ali je njegov najveći dio Holivud izmislio. Uloga Robina Vilijamsa je, kako kaže, dala pogrešan utisak o čovjeku koji je inspirisao film.

"Da, pokušavao sam da učinim da zvuči više kao državna stanica. Da, imao sam problema s cenzorima. Da, bio sam u restoranu malo prije nego što ga je Vijetkong napao. I da, počinjao sam svaku emisiju vičući 'Dobro jutro, Vijetname'", rekao je Kronauer u intervjuu 1988.

Ostatak je, kako kaže, "dobro napisan scenario".

Kronauer je oduvijek tvrdio da nije protivnik establišmenta, što je dokazivao dugogodišnjim članstvom u Republikanskoj partiji.

"Uvijek sam bio pomalo ikonoklast, kao i Robin u filmu. Ali nisam bio protiv vojske ili protiv establišmenta. Bio sam protiv gluposti. A u vojsci često nailazite na glupost", rekao je za AP 1999.