Oda ženskom tijelu ili striptiz fantazija?

„Žao mi je, ali čak i kad govori lijepe stvari, muškarac nema pravo da komentariše moje tijelo samo zato što sam žena!“
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 16:09h

Prije godinu sam posjetila sjedište danske medijske kuće DR da snimim prilog o međunarodnom uspjehu njihovih drama „Borgen” (Premijerka) i „Kiling ” (Ubistvo).

Dvije protagonistkinje u ovim serijama bile su snažne žene koje ne tolerišu ničije bezobrazluke. Zato se čini pomalo nerealnim da se sada vraćam u Dansku kako bi sa istom kućom razgovarala o novom šouu koji se zove „Blahman” u kome se od neke žene – starosti od 25 do 85 godina – zahtijeva da stoji gola ispred potpuno obučenih muškaraca i da ćuti dok ti muškarci komentarišu njeno tijelo.

„To nije rialiti TV!“, protestuje tvorac šoua i voditelj, Tomas Blahman. „To je poezija, a ne pornografija.“ Ipak nije baš prijatno za gledanje. Blahman, u pažl j i vo raskopčanoj košulji, sjedi sa svojim prijateljem modnim dizajnerom zagledan u stidne dlačice jedne žene.

„Nisam veliki ljubitelj brijanja i depiliranja“, komentariše prije nego što sa svojim gostom primijeti da ta žena ima lijepa stopala.

Žene kojima se plaća oko 250 eura za pojavljivanje samo stoje tamo i gutaju to.

„Ma daj!“, kaže Blahman kada sam rekla da ovo smatram izrazito iritantnim. „Žene sve vrijeme pričaju – u ovom šouu se radi o tome da se muškarcima dozvoli da kažu šta misle o ženskim tijelima.“

Ženama nije dozvoljeno da odgovore na komentare

"Seksističko smeće“

Blahman smatra da u savremenoj Danskoj, gdje postoje strogi zakoni o jednakim šansama, muškarci zbog moćnih žena postaju slabiji i bivaju ućutkani pod plašto m političke korektnosti. „Ženska tijela su žedna muških riječi!“, insistira on.

„Imali smo toliko reakcija od agresivnih feministkinja, a to nisam očekivao... Naravno, želio sam malo da isprovociram, ali to nije seksistički.“ Kada sam upoznala Ninu – atraktivnu, živahnu učiteljicu koja se pojavljivala naga u jednoj od Blahmanovih epizoda – ispričala mi je da se zbog pojavljivanja u šouu osjećala moćno. Ipak, priznaje da bi više voljela da joj je bilo dozvoljeno da priča, naročito kada su Blahman i njegov gost razgovarali o njenom ožiljku od carskog reza.

Nakon emitovanja tog materijala, Nina ne samo da je dobila hrpe pisama od obožavalaca, nego je dobila i pet bračnih ponuda. Međutim, feministkinje – poput danske komičarke Sane Sondergard – su gnjevne.

„U Danskoj seksizam nije problem“, kaže. „A onda se pojavi ovaj šou. To je seksističko smeće.“

„Žao mi je, ali čak i kad govori lijepe stvari, muškarac nema pravo da komentariše moje tijelo samo zato što sam žena!“

Otvaranje debate

Na adresu DR2 stiže više pritužbi na Blahmanov šou nego na bilo koju drugu emisiju. Ovaj šou takođe ima veliki broj pregleda, naročito na njegovom internet sajtu. Sofija Fromberg, urednica programa, tvrdi da ne juri gledanost preko grudi i zadnjica.

„Blahman, u odnosu na sve naše šoue, definitivno nema najveću gledanost. Cilj DR2 je da se otvori debata o značajnim pitanjima u društvu. A ovaj šou je definitivno otvorio mnoge debate!“, kaže Fromberg.

Sofi Grabol, zvijezda serije „Ubistvo ”

Danski mediji optužuju Tomasa Blahmana da je tek nešto više od „ljigavog sredovječnoig muškarca u striptiz klubu“. Međutim, tokom većeg djela programa čini se da je uznemiren i pomalo čudan. Kao da je usredsređen na dio ispod koljena, više nego na, kako bi se očekivalo, grudi i zadnjicu.

„Lijepi članci – ja sam ljubitelj članaka“, komentariše. Prije nego što išta kaže o nagoj ženi ispred sebe, jedan od njegovih gostiju dobrih pet minuta objašnjava da je bio srećno oženjen 50 godina i da mu je žena prošle godine umrla – u tim trenucima, gola žena koja ćuti ispred njih kao da je gotovo zaboravljena i nevažna.

Želim te, bejbi!

Međutim, opštepoznato je da što je šou svirepiji, to više privlači gledalaca.

Prošle nedjelje, tokom dijela o dojenju, voditelj noćnog programa „Dač satdej“, Langs de Liu je kazao da bi volio da proba to mlijeko. Jedna žena iz publike mu je ponudila mlijeko koje je bila iscijedila, ali je voditelj Pol de Liu kazao da bi radije uzeo sa izvora i u emisiji uživo posisao obje njene dojke. Ubrzo je uslijedilo ogromno negeodovanje na društvenim medijima, mada je istaknuto da taj čin nije seksualne prirode.

Prije nekoliko godina snimala sam film o drugoj kontroverznoj holandskoj emisiji pod nazivom „Želim te, bejbi!“.

Jednoj neudatoj ženi koja je željela dijete omogućeno je da izabere oca svoga djeteta iz grupe muškaraca, tako što bi svake nedjelje po jednog eliminisala. Taj šou je izazvao buru u Holandiji, čak se u vezi sa tim poteglo pitanje i u parlamentu – emisija nikada nije otišla dalje od pilot epizode.

Prošlog mjeseca, jedna francuska rialiti televizija je morala duboko da se zamisli oko svoje budućnosti nakon što je jedan takmičar umro tokom izazova na pustom ostrvu u okviru „Koh Lante“ (fran - cuska verzija popularnog rialitija „Sur vivor“), a ljekar – koji nije uspio da ga spase – se ubio. Slaba gledanost je primorala italijansku državnu televiziju RAI da još 2007. odustane od svih rialiti programa. RAI je saopštila da će novac koji je uštedjela uložiti u italijanske filmove i intelektualnije emisije.

Scena iz serije „Premijerka ”

Sada je njihova nova direktorka odlučila da završi sa pojavljivanjem provokativno odjevenih starleta i asistentkinja na kvizovima, tvrdeći da želi da projektuje sofisticiraniju sliku žene koja je nešto više od kozmetički savršene praznoglavke.

Za sve gledaoce kojima nedostaju do sada sveprisutne lutkice, one se i te kako pojavljuju u mnogim emisijama koje se emituju na privatnim kanalima u vlasništvu bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija. A u Danskoj, Blahman naglašava da nikada ne osuđuje, niti kritikuje golo žensko tijelo.

„Ovaj šou je, u stvari, šou u čast žena“, kaže.

Prevela: Danka Vraneš Redžić

Galerija

Bonus video: