Peti rođendan TV Vijesti: Zalud pritisci, raste povjerenje građana

"Mi stvari nazivamo pravim imenom, ništa ne skrivamo, ne uljepšavamo, ne razmišljamo da li će se to što objavimo nekome dopasti ili ne"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2013. 07:13h

Televizija “Vijesti” proslaviće danas pet godina uspješnog postojanja i rada. I pored dvogodišnje opstrukcije nadležnih organa, nakon što su dobili frekvenciju, povjerenje i gledanost te televizije munjevito raste, a prema istraživanjima ona je najgledanija stanica u Crnoj Gori.

"Ponosan sam na sve što smo uradili i postigli u proteklih pet godina. Radili smo strpljivo, odgovorno, savjesno i profesionalno. Nema čarobnog recepta za uspjeh u ovom poslu. Mi stvari nazivamo pravim imenom, ništa ne skrivamo, ne uljepšavamo, ne razmišljamo da li će se to što objavimo nekome dopasti ili ne", kazao je povodom petogodišnjice postojanja glavni i odgovorni urednik Vladan Mićunović.

Vladan Mićunović

Zbog svega toga, kako je rekao, Televizija Vijesti je već dvije godine najgledanija u Crnoj Gori i televizija kojoj građani i građanke najviše vjeruju.

Dominacija i neuobičajeno visoko povjerenje građana u TV Vijesti počinje 2011. godine. Tada je metodolog Miloš Bešić ocijenio da je trend rasta TV Vijesti trend koji ide "preko mjere dobrog ukusa", jer je 38,3 odsto građana vezalo svoje povjerenje za tu stanicu.

I prošle godine Vijesti su bile najgledanije, a istraživanja CEDEM-a urađena u julu 2012. godine govore u prilog te televizijske kuće.

I redovna istraživanja Ipsos Stratedžik Marketinga potvrđuju dominaciju TV Vijesti. Prema svim istraživanjima "Vijesti u pola 7" najgledaniji su program u državi, a tu informativnu emisiju svakog dana u prosjeku gleda 160.000 ljudi.

Ipak, ni danas TV Vijesti ne radi bez opstrukcija i problema, Mićunović je kazao da su politički i drugi pritisci "brutalni i beskrupulozni".

"Mi se nijesmo bavili i nećemo se baviti drugima. To nijesmo radili ni kada smo bili izloženi očiglednoj diskriminaciji, kada su nam postavljane prepreke kako bi spriječili naš rast, to ne činimo ni danas kada su politički i drugi pritisci takođe brutalni i beskrupulozni", naveo je on.

Četiri televizije, dvije srpske i dvije crnogorske - TV Pink, Prva, RTCG i Atlas, potpomognuti od još nekih medija koji opstaju zahvaljujući dotacijama vlasti, pokušavaju na razne načine da diskredituju i smanje uticaj te televizije, tvrdi on.

TV Vijesti je prva medijska kuća u Crnoj Gori koja je ustanovila funkciju ombudsmana, kome se gledaoci mogu žaliti na rad novinara

Da TV Vijesti građani najviše vjeruju pokazuju i posljednji podaci mjerenja obavljenog od 19. do 25. aprila 2013. godine. Prema tom istraživanju TV Vijesti bilježi mnogo veću gledanost od ostalih televizija u periodu od 15 do 21 čas.

Ujedno ona ima i najveći udio u ukupnom TV auditorijumu i to 29,1 odsto. Iza nje je Pink sa 22,9, TVCG sa 14,1 i TV Prva sa 12,9 odsto.

I od najgledanijih 15 emisija i dalje je najveći broj onih koje se prikazuju na TV Vijesti. Na prvom mjestu su "Vijesti u pola 7" koje prati 138.117 ljudi, što predstavlja 64,25 odsto učešća u ukupnom auditorijumu koji je u tom periodu gledao televiziju, zatim slijedi serija "Larin izbor", a ne izostaje ni serija "Ruža vjetrova".

Izuzetno veliku gledanost ima i Meteo centar i serija "Počivali u miru".

TV Vijesti je prva medijska kuća u Crnoj Gori koja je ustanovila funkciju ombudsmana, kome se gledaoci mogu žaliti na rad novinara. Prema prvom izvještaju koji je objavljen juče, ombudsman je za 4 mjeseca reagovao u 12 slučajeva, ali nije bilo ozbiljnijih kršenja novinarskog etičkog kodeksa.

U tom mediju trenutno je zaposleno oko stotinu novinara, ljudi koji rade produkciju i administrativne poslove.

Galerija

Bonus video: