"Povratak Evropi", crnogorska premijera na TV Vijesti

Tokom 2008. godine, oko četiri miliona gledalaca pratilo je TV dokumentarac "Povratak Evropi", koji su inicirale ERSTE fondacija i Evropska Inicijativa za Stabilnost
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Beta/AP
Evropska unija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.04.2013. 07:19h

Televizija Vijesti će u nedjelju u 13 časova premijerno prikazati prvu od dvije nove epizode dokumentarnog serijala "Povratak Evropi" koje govore o Hrvatskoj i Moldaviji.

Epizoda "Hrvatska, Evropa i sumrak heroja" usredsređena je na dramatični razvoj mlade države u periodu nakon smrti njenog prvog predsjednika Franja Tuđmana 1999. godine. Baziran na usponu i padu hrvatskih ratnih heroja – od Tuđmana do Gotovine - dokumentarac koji će biti emitovan u nedjelju u trajanju od 52 minuta prikazuje intenzivni proces promjene u toj državi.

Druga epizoda "Moldavija - između svjetova" opisuje zemlju za koju se smatra da je najsiromašnija u Evropi i koja se bori za svoj identitet u procjepu između Evrope i Rusije. Film pruža fascinantan uvid u bogatu tradiciju i kulturu koja je malo poznata van svojih granica. Film će na TV Vijesti biti prikazan 28. aprila.

Tokom 2008. godine, oko četiri miliona gledalaca pratilo je TV dokumentarac "Povratak Evropi", koji su inicirale ERSTE fondacija i Evropska Inicijativa za Stabilnost. Serijal je nastavljen 52-ominutnim epizodama o Hrvatskoj i Moldaviji. Ovaj dokumentarac predstavlja jedan od produkcijski najzahtjevnijih poduhvata koji govore o Jugoistočnoj Evropi u posljednjih nekoliko godina. Svaka epizoda pruža mogućnost ljudima koji su učestvovali u napretku regiona od sredine 90-ih da prokomentarišu svoju sadašnju situaciju, a to uključuje umjetnike, pravnike, novinare, civilne aktiviste, gradonačelnike i fudbalere koji saopštavaju svoje verzije događaja.

Priče iz serijala "Povratak Evropi" rezultat su temeljnog naučnog istraživanja Evropske Inicijative za Stabilnost.

Bonus video: