Administrator se prestravio: Rekao ne snimanju horora u ruskom "gradu mrtvih"

Producentkinja Ala Efremova rekla je da su njeni skauti za lokacije već snimili dovoljno materijala nekropole za film, koji je preliminarno naslovljen "Grad mrtvih"
66 pregleda 0 komentar(a)
Dargavs, Foto: Wikipedia
Dargavs, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.07.2018. 10:47h

Filmska kompanija iz Moskve odustala je od snimanja reklamnog spota za niskobudžetni horor film u selu Dargavsu u blizini legendarne srednjovjekovne nekropole na jugu Rusije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sve ovo se dešava zato što se regionalni administrator u Republici Sjevernoj Osetiji-Alanija, pod čiju nadležnost spada Dargavski "grad mrtvih", prestravio od scenarija za horor film i odbio dati dozvolu za snimanje.

Ali Sort Films, kompanija koja producira film, mogla bi imati posljednju riječ u ovom slučaju.

Producentkinja Ala Efremova rekla je da su njeni skauti za lokacije već snimili dovoljno materijala nekropole za film, koji je preliminarno naslovljen "Grad mrtvih". Rekla je da će ostatak produkcije na koju se planira potrošiti jedan milion američkih dolara biti snimljen negdje drugdje u Južnoj Aziji.

Legenda iz Grada mrtvih

Zabačena alanijska nekropola u blizini Dargavsa sastoji se od skoro 100 grobnica sa probušenim krovovima i otvorenim grobovima u kojima se nalazi na hiljade kostiju nakupljenih tokom kolektivnih sahrana.

Kamene grobnice, koje datiraju najranije iz 14. vijeka, raspoređene su kao mali grad na padini brda s koje se pruža pogled na rijeku Midagrabindon okruženu kavkaskim planinama.

U susjednom selu obilje je sujevjerja i legendi o ovoj nekropoli.

Jedno vjerovanje kaže da se oni koji se usude da hodaju po posvećenom zemljištu groblja ne mogu vratiti živi.

Druge priče neizostavno povezuju nekropolu s izbijanjem epidemije kuge koja je desetkovala populaciju u okolini Dargavsa tokom proteklih stoljeća.

Efremova kaže za RSE da centralna tema 90-minutnog igranog filma na engleskom jeziku dolazi upravo iz legende koju je jedan starac iz sela ispričao skautima za lokacije kada su 2015. prvi put došli da vide Dargavs.

Prema toj legendi, kaže Efremova, grad mrtvih je izgrađen kako bi se u njemu sahranile žrtve kuge koje su, prije nekoliko vjekova, kao prokletstvo bacili prastari “bogovi” razljućeni zbog načina na koji su se seljani odnosili prema jednoj mladoj ženi.

Legenda kaže da je ta žena svojom ljepotom začarala sve muškarce u Dargavsu što je izazvalo smrtonosne tuče i prepirke i pozive seoskim starješinama da odluče ko bi se njome trebao oženiti.

Starješine su shvatile da je čarobnica izvor smrtonosnih konflikta, kaže Efremova. Ali i oni su se zaljubili i bili su previše ljubomorni da bi je protjerali jer nisu željeli da se neki drugi muškarac iz susjednog sela njome oženi. Njihovo rješenje, kako kaže legenda, bilo je da je ubiju – što je odluka koja je uzrokovala mračnu kletvu u Dargavsu.

Efremova opisuje svoj film kao “mitski horor triler” smješten u savremeno doba. Priča se veže oko američkog para, dvoje putnika-blogera koji dolaze u posjetu Dargavsu bez ikakvog znanja o nadnaravnoj kletvi ili o krvavom teroru koji će ih zadesiti.

"Ne na našoj teritoriji"

Valeri Kubalov, direktor Nacionalnog muzeja Sjeverne Osetije, negodovao je kada su iz produkcije Sort Films tražili dozvolu da snime selo i groblje – obje ove lokacije su pod njegovom administrativnom nadležnosti kao dio 17 kilometara dugog zemljišta koje je određeno kao muzej na otvorenom.

"To su bili čudni ljudi nejasnih namjera i neće snimati takve filmove na našoj teritoriji," Kubalov je rekao za RSE. "Tražio sam da mi pokažu scenario i poslali su mi radnu verziju koja se bazirala na priči koju im je ispričao jedan seljanin tokom njihove prijašnje posjete. Kasnije sam ukorio tog čovjeka zbog toga."

"Ispričao im je potpuno izmišljenu priču koja na stanovnike Osetije baca loše svjetlo", objasnio je Kubalov. "Rekao sam im da promijene scenario i onda ćemo moći da nastavimo pregovore. Napravili su promjene, ali je i nova verzija takođe bila upitna – tako da sam i dalje odbio da im dam dozvolu."

Efremova koja je sebe opisala kao "poluosetijku rođenu u Moskvi", kaže da priprema zvanično pismo za regionalnu vladu Sjeverne Osetije i Ministarstvo kulture da bi zahtijevala istragu. "Ovo je internacionalni projekat i to je bila velika šansa za Osetiju da bude predstavljena na internacionalnom filmskom tržištu", rekla je ona.

Jelisaveta Forentjeva, uposlenica Sort Film produkcije koja je nedavno posjetila Sjevernu Osetiju u neuspjelom pokušaju da spasi predloženo snimanje filma na toj lokaciji, kaže da je jedan od primarnih ciljeva filma bio da "pokaže Rusiju onakvu kakva ona jeste zapadnjačkoj publici, a ne onako kako je prikazuju zapadnjački filmaši".

"Željeli smo da pokažemo Osetiju sa svom njenom karakterističnom kulturom, prirodom i istorijom," kaže Forentjeva.

"Ovo je cenzura", rekla je Efremova, dodajući da je veoma neuobičajeno da lokalnom administratoru bude dozvoljeno da uređuje scenario za igrani film. "Bilo je mnogo stvari koje su bile u scenariju a za koje su oni tražili da ih izbacimo”, dodaje Efremova. "Najprije i najvažnije je to da su tražili da izbacimo legendu oko koje se razvija centralna tema filma."

"Naš film nije istorijski, to je igrani film", dodala je. "Ali oni su rekli da ako ne izbacimo ovu legendu iz scenarija, uradiće sve što je u njihovoj moći da nas onemoguće da snimamo."

"Ne filmu o zombijima"

Forentjeva kaže da su planovi da se snima u Sjevernoj Osetiji ozbiljno i konačno potkopani kampanjom na društvenim mrežama koja je lansirana krajem juna kada je Kubalovu postalo jasno da filmska ekipa neće izbaciti traženi dio iz scenarija.

Ona kaže da su seriju objava na društvenim mrežama postavili "klevetnici“ koji su očigledno bili obaviješteni o detaljima radnog scenarija koji je bio poslan Kubalovu.

"Oni su dali izjave koje su krivo predstavile filmsku priču i tako rasplamsale skandal u Sjevernoj Osetiji zbog zabrinutosti da će ‘film o zombijima’ biti sniman na svetom groblju", pojasnila je Florentjeva. "Oni su naš projekat negativno predstavili i tako učinili da svi budući pregovori budu nemogući."

Uprkos sličnostima sa zapletom filma Sama Raimija iz 1981, horora pod nazivom Evil Dead (Zla smrt), i naslova koji je sličan italijanskom zombi filmu Lučija Filcija iz 1980, Grad živih mrtvaca, Efremova insistira na tome da njen film "nije o zombijima".

Ali ona ne čeka na odgovor na pismo koje šalje administrativnoj upravi Sjeverne Osetije u Vladikavkazu. Njen tim je već identifikovao alternativne lokacije izvan Sjeverne Osetije gdje mogu da snimaju scene u seoskom okruženju i akciju.

Kaže da postoje mnoga druga mjesta na Kavkazu gdje prirodno okruženje izgleda slično onome u okolini Dargavsa i gdje će njena produkcija biti dobrodošla.

Alternativne mogućnosti uključuju lokacije u drugim djelovima Rusije, Armenije, Azerbejdžana, Gruzije i gruzijske separatističke regije Abhazije.

Ona kaže da takav materijal veoma lako može da se montira zajedno sa testnim materijalom koji je moguće upotrijebiti, a koji su snimili skauti za lokacije imajući namjeru da snimaju film u pitoresknoj nekropoli tokom njihove prijašnje posjete Dargavsu.

Ali konačno, kaže Efremova, njen produkcijski tim mora da odluči da li sve specifične reference na Dargavs i na Sjevernu Osetiju trebaju biti izbačene iz dijaloga u scenariju.

Bonus video: