"Igra prijestola": Ako autor umre...

Prema, najavama, u trećoj sezoni, glavne teme će biti porodica i odanost, mnogi ključni zapleti iz prve dvije sezone će doći do silovitog vrhunca
80 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 09:46h

Treća sezona Igre prijestola, koj se smatra jednom od najboljih TV serija ikada, počeće da se prikazuje na kanalu HBO 31. marta. Evo 12 zanimljivih činjenica o ovom projektu.

- Piter Dinkledž je bio prvi izbor autora knjiga po kojima se serija snima, Džordža Martina za ulogu Tiriona. Producenti zapravo nisu ni pravili audiciju, već su samo njega pozvali.

- Isto je bilo je sa Šon Binom za ulogu Neda Starka. Ipak, audicija je održana za slučaj da se poznati glumac predomisli.

- Lena Hedej koja glumi kraljicu Sersei i Piter Dinkledž su bili dobri prijatelji i prije snimanja serije. Zapravo, Piter je producentima preporučio Lenu.

- Sofi Tarner (Sansa) i Mejzi Villiams (Arja) su dobre drugarice u pravom životu.

- Šon Bin je pokušao da ukrade sendviče Leni Hedej na jednom snimanju. Uhvatila ga je...

- Nikolaj Koster Valdau je toliko zavolio scenu u kojoj Tirion šamara Džofrija da je gledao na "repeat" najmanje 10 minuta.

- Većina glavnih glumaca nije pročitala knjige. I to ne zato što su dugačke, već zato što nisu htjeli da saznaju šta će se dešavati sa njihovim pošto bi to uticalo na njihovu glumu.

- Džordž Martin je svoje planove za kraj serije već ispričao producentima za slučaj da umre prije kraja snimanja.

- Džordž Martin je čestitao mladom Džeku Glisonu na ulozi princa Džofrija. Džordž kaže da je on veoma šarmantan mladić. Ipak u čestitki ja naveo da je sjajno obavio posao i da ga zbog toga svi mrze, odnosno njegov lik.

- Mama glumice Mejzi Villiams (Arja) joj nije dozvolila da čita knjige, pošto nisu za djevojčice.

- Jezik Dotraka je HBO napravio uz pomoć Društva za razvoj jezika. Ekspert Dejvid Peterson je osmislio jezik sa 1.700 riječi za početak, a već sada ih ima preko 3.000.

- Džordž Martin kaže da serija ne utiče na njegovo pisanje novih knjiga. Ipak on je prvo bio nezadovoljan izborom glumice za lik Oše. Ali kada je video Nataliju Tenu odlučio je da njen lik razvije u knjizi još više.

- Producenti kažu da su im zmajeva jaja napravila velike probleme. Konačnu verziju je dizajnirala Džema Džekson, a originalna je dobio Džordž Martin kao svadbeni poklon 2011. godine.

- Džejson Momoa (Kal Drogo) je na audiciji igrao havajski haka ples.

- Alfi Alen (Teon Grejdžoj) je rođeni brat pjevačice Lili Alen. Pjesma "Alfie" je napisana o njemu.

Zapleti i okrutne sudbine

Prema, najavama, u trećoj sezoni, glavne teme će biti porodica i odanost, mnogi ključni zapleti iz prve dvije sezone će doći do silovitog vrhunca, a nekoliko glavnih likova doživeće okrutne sudbine. Dok će i dalje osnovni fokus biti na Kraljevoj luci, gdje je Lanister jedva održao vlast nakon divljačkog pomorskog pokolja koji je izvršio Stanis Barateon (brat preminulog kralja), previranja na sjeveru prijete da izmijene ravnotežu moći u Vesterosu.

Rob Stark, kralj Sjevera, suočiće se s velikom nesrećom trudeći se da izvojuje pobjedu nad Lanisterom u drugoj sezoni, dok nešto sjevernije, Mens Rajder (novi lik kog igra Kijaran Hinds) i njegova ogromna vojska divljana nastavlja neumoljivi marš južno da bi se popeli uza Zid.

Preko Uskog mora, Deneris Targarjen – ponovo sa svoja tri smrtonosna, brzorastuća zmaja – pokušava da skupi vojsku robova koji će otploviti s njom u Esos, nadajući se da će konačno zbaciti Gvozdeni presto.

Galerija

Bonus video: