Hajnalka želi muzičku karijeru, ali neće ostaviti posao čistačice

Hajnalka Buš je jedna od najzapaženijih učesnika takmičenja "Ja imam talenat”, gdje je završila na drugom mjestu
116 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 09:41h

Njeno ime mnogima je zazvučalo neobično kada su je voditelji tek završene ovogodišnje sezone šoua "Ja imam talenat" prvi put najavili. Ipak ono što kod Subotičanke Hajnalke Buš u stvari jeste zaista neobično, složili su se mnogi, je njena nevjerovatna harizma, kojom je zračila sa scene tokom trajanja takmičenja. Niko se nije nadao da će omalena spremačica Hemijsko-tehnološke škole u Subotici tako daleko stići i završiti na drugom mjestu, odmah iza pobjednika. Čak ni ona sama.

“Ma, prijavila sam se onako, gledala sam prvu sezonu takmičenja i htjela sam da vidim šta oni (žiri) misle. Kada sam stigla, otpjevala pjesmu i kada su mi rekli samo dobre stvari jako sam se iznenadila. Prijalo mi je to stvarno!”, kaže na za ''Vijesti'' Hajnalka Buš. Razgovarali smo sa njom nekoliko dana nakon završetka šoua, dok je sa producentima "Talenta" bila na probi Beosonga. Pitamo je zašto nije na poslu.

''Iščašila sam koljeno. Noga mi je mnogo natekla, pa ne mogu da radim, zato nisam u Subotici. Meni tako ta čašica šeta, često mi natekne, pa moram malo da odmorim'', kaže ova Subotičanka, a sudeći po životnom putu koji je prošla, nije ni čudo da joj se to dešava.

Njena priča sada je već svima poznata, a to je i bio cilj ove hrabre žene – prijavila se za "Ja imam talenat" kako bi svijet vidio da ona postoji. Pričala je medijima o svom tužnom djetinjstvu, smrti majke, lošem prvom braku, a kada je pitamo da li smatra da je to otkrivanje intime izazvalo sažaljenje ljudi i možda joj, uz nesporenje njenog talenta, donijelo dodatne poene, iskreno i neočekivano kaže:

"Mislim da jeste. Ali, to nije priča, nije izmišljeno – to je moj život. Ja bih voljela da mogu da pričam kako je taj život bio dobar, super, kako su me vozikali okolo, a ja od dobrog života nisam znala šta ću od sebe, ali, nažalost, nije bilo tako".

A kako je izgledala njena prošlost?

“Djetinjstvo je bilo teško. Provela sam ga u siromaštvu, u nekoj tami. Moj tata je bio muzičar, ali je takođe bio veliki boem, i to u najgorem smislu te riječi. Svake večeri prebijao je moju majku, uzimao joj novac i mnogo puta smo bili gladni, bez struje i bilo nam je hladno. Eto, tako se odvijalo moje djetinjstvo“, priča u jednom tonu Hajnalka, čiji je otac bio saksofonista i od koga je, kako je u mnogim intervjuima rekla, naslijedila talenat za muziku.

Majka joj je preminula kada je imala 15 godina.

“Da, mama je preminula, a ja sam pobjegla. To je bilo pravo bjekstvo, ali ne na pravo mjesto. Naime, ja sam se udala, ali ne tako dobro. Muž je brzo počeo da me tuče i nakon dvije i po godine sam se razvela. Ali, nisam otišla sama – imala sam uz sebe svog sinčića”, priča finalistkinja "Talenta".

Uslijedila su opet teška vremena za nju. Tada nije ni pomislila da bi mogla da svijetu pokaže svoj muzički talenat.

“Ma kakvi, tada sam radila od jutra do mraka, to je bila borba za život, da imamo hranu, da platimo račune... Nekad po cijeli dan ne bih jela, da bi moj sin imao večeru. Tada sam čistila ljudima stanove, radila u školi i ništa nisam vidjela, ni na šta drugo nisam mislila, bila sam izmorena. Vidjela sam samo oči svog djeteta. Ipak, kada sam jednom čistila u muzičkoj školi, došli su neki muzičari i zamolili me da im pjevam. Nisam tada mogla da dam sve od sebe, imala sam tremu”, iskrena je Hajnalka, čiji sin sada ima 20 godina i pratio je njene nastupe sa vjerenicom iz gledališta.

To nije priča, nije izmišljeno – to je moj život. Ja bih voljela da mogu da pričam kako je taj život bio dobar, super, kako su me vozikali okolo, a ja od dobrog života nisam znala šta ću od sebe, ali, nažalost, nije bilo tako

"Sadašnji brak traje već 17 godina, toliko smo zajedno. Ne znam koliko tu više ima ljubavi, ali, eto, opstajemo toliko vremena", kazala je ona.

Suprug Robert, dodaje, danas je ponosan na nju. A na početku takmičenja nije joj pružio podršku, jer je smatrao, kako je rekao za medije, da je prestara za to i da će svi drugi takmičari biti mladi.

“Sada je baš ponosan i to zbog svega što sam pokazala. Žao mu je što me je sprečavao, sputavao i drago mu je što nisam prekinula učešće”, otkriva Hajnalka.

Mada, čini se da nju niko na tom putu nije mogao da zaustavi, a o tome, između ostalog, govori i činjenica da je, da bi mogla da dođe na audiciju, čitavog ljeta brala kupine.

Posao u školi, kaže, ne napušta, ali se nada i pjevačkoj karijeri.

“Nadam se, naravno. To je moj san! Ali, posao ne napuštam, jer prosto ne mogu, od toga zavisi egzistencija, a metla je ta koja pruža sigurnost. A voljela bih karijeru u mom tempu, bez iscrpljivanja, bez frke, da ne bude da ne znam gdje sam. Da se dobro osjećam”, kaže Hajnalka, ubijeđena da je tako nešto moguće napraviti.

Jedva čeka, kaže, susret sa đacima Hemijske škole koji su joj uvijek govorili da se prijavi za "Talenat", jer su i školu zavoljeli upravo zbog nje i njenog glasa.

''Ja tako pjevam dok čistim. Moj glas često odzvanja hodnicima škole. Zato su me đaci bodrili i svima im se zahvaljujem'', često je tokom trajanja takmičenja govorila 38 – godišnja "srpska Suzan Bojl".

Dok pjeva misli na majku

Hajnalka Buš publiku i žiri oduševila je svojim pjevanjem – izvela je mnogo numera među kojima su i „Without the One You Love” Arete Frenklin i, u finalu, "Jesus Loves Me" Vitni Hjuston. Hajnalka je ovu numeru posvetila samoj Vitni, koja joj je, rekla je, idol.

Ipak, koliko god da je svojim izvedbama sve oduševila, mnogi su u njima prepoznali mnogo boli. Pitamo je na šta misli dok pjeva.

“Uvijek prije svega mislim na to što izvodim. Ali, nakon toga, mislim na svoju majku. Na sve što je ona preživljavala, na njen bol zbog toga što je njen muškarac ne razumije, što je zlostavlja”, kaže Hajnalka Buš, čiji je otac Ferenc Lakatoš Žiga bio poznati muzičar i učestvovao u rok operi "Zelenokosa".

Engleski naučila uz pjesme i filmove

Žiri, publika, ali i britanski reditelj Pol Kiridž, koji je iz Londona došao u Beograd zbog finala, bili su fascinirani Hajnalkinim znanjem i izgovorom engleskog jezika, za koji ona tvrdi da ga je naučila pjevajući pjesme svojih džez i bluz idola. “To, i filmovi.

Gledala sam mnogo filmova kada sam bila dijete i dopao mi se engleski. Nekako mi je ušao u uho, samo sam ga preko sluha naučila” otkriva Hajnalka, čiji je maternji jezik mađarski.

“Iznenadila sam se kada sam prvi put čula sebe na televiziji kako dobro pričam srpski”, rekla je ranije Hajnalka.

Galerija

Bonus video: