Svečana dodjela Oskara u nedjelju u Los Anđelesu

Favoriti filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa sa najviše, po deset nominacija za prestižnu filmsku nagradu
158 pregleda 0 komentar(a)
Oskar, Foto: Pixabay
Oskar, Foto: Pixabay

U Los Anđelesu u nedjelju kasno uveče biće održana 91. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, dok su favoriti ove godine filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa sa najviše, po deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Osam nominacija je dobio film "A Star Is Born" (Zvijezda je rođena) sa Bredlijem Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama. Njih dvoje su nominovani u kategorijama najboljeg glumca i najbolje glumice.

Za Oskara u kategoriji najboljeg filma će se takmičiti osam ostvarenja - "A Star Is Born", "BlacKkKlansman", "Black Panther" (Crni panter), "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), "The Favourite" (Miljenica), "Green Book" (Zelena knjiga), "Roma" (Rim) i "Vice" (Porok).

Spajk Li je ove godine prvi put nominovan za Oskara za najbolju režiju za ostvarenje "BlacKkKlansman". Za Oskara u toj kategoriji će se boriti i Pavel Pavlikoski "Cold War", Jorgos Lantimos "The Favourite", Alfonso Kuaron "Roma" i Adam Mekej "Vice".

Za najboljeg glumca nominovani su pored Bredlija i Kristijan Belj "Vice", Viljem Dafo, Rami Malek i Vigo Mortensen, a za najbolju glumicu Jalicija Aparisio "Roma", Glen Klouz "The Wife", Olivia Kolman "The Favourite", Lejdi Gaga "A Star Is Born" i Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?".

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodjele Oskara biće održana bez voditelja prvi put od 1989. godine kao i bez nove kategorije za najpopularniji film od čega je odustala Akademija.

Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Posljednje dvije godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Akademija je nedavno saopštila spisak voditelja koji će uručivati nagrade, među kojima su Tina Fej, Vupi Goldberg, Bri Larsom, Danijel Krejg, Dženifer Lopes, Kris Evans, Šarliz Teron, Tesa Tompson i Maja Rudolf.

Oskar se dodjeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka saopštila je da će četiri nagrade Oskara ove godine biti dodjeljene dok se u televizijskom prenosu uživo budu emitovale reklame. Ta odluka je donijeta u cilju da ceremonija traje najviše tri sata, jer su dodjele ove prestižne filmske nagrade bile na meti kritika da traju suviše dugo.

Tokom emitovanja reklama biće dodijeljeni Oskari u kategorijama najbolje fotografije, montaže, šminke i kratkog igranog filma, navela je Akademija.

Za ljubitelje ceremonije pored tradicionalnog prenosa na američkoj televizijskoj mreži ABC biće uživo onlajn prenos na sajtu Oscar.org kao i na nalozima Akademije na društvenim mrežama.

Sama nagrada je pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma. Nagrada je vrijedna 400 dolara (oko 350 eura).

Film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljema del Toroa veliki je pobjednik prošlogodišnje 90. ceremonije dodjele Oskara. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodjeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji.

Ceremonija će kao i svake godine biti održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelu i počinje oko 20.00 po lokalnom vremenu. Svečanost će prenositi 225 zemalja širom svijeta.

Bonus video: