Dragan Sjekloća: Povjerenje gledalaca važnije od brojki

"U životu se svi krećemo u okviru svojih mogućnosti. No, čini mi se da nijesmo svjesni da njih sami stvaramo"
329 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 16:56h

Novinar Dragan Sjekloća tokom dugogodišnjeg rada u RTCG-u promijenio je mnoštvo radakcija. Bio je urednik informativnog, ali i jutarnjeg programa, a zatim je dobio posao na balkanskom kanalu Al Jazeera. Tu već više od pola godine uređuje vijesti.

"Rad na medijskom javnom servisu, ne samo kod nas, daje dobre osnove zanatstva. Stoga, ko hoće, može da se oblikuje u pravom novinarskom smjeru. Kasnije, kada to mogućnosti dozvole, raznim obukama mora se pratiti novinarski trend, osobito kada je riječ o TV-novinarstvu. Tu je, zasigurno, osim pera, potrebna i savremena tehnika i tehnologija za stvaranje dobrih priča", priča na početku razgovora Sjekloća.

On kaže da su velike razlike između RTCG i Al Jazeere.

"Prvo, u činjenici da je javni servis ipak servis samo države u kojoj radi, a drugo, što i proizlazi iz prvog, u pristupu i uređivačkoj politici. Kada pripadate globalnoj TV-mreži, kakva je Al Jazeera, mogućnosti su daleko veće. Fokus nije na državi ili regionu, već na čitavoj planeti. To jasno daje i prioritet aktuelnim temama koje okupiraju svjetsku pažnju. No, divan je osjećaj kada znate da neke teme, za koje da ne postoji taj prefiks “Balkans” u imenu, vjerovatno niko ne bi čuo, možete aktuelizovati i ukazati na njih čitavom svijetu koristeći resurse Al Jazeere", ističe on, dodajući da je i organizacija rada globalnog news-kanala kakav je Al Jazeera drugačiji.

"Razlika je u smislu postojanja deska, planiranja, upotrebe resursa, pa sve do krajnje zanimljivog rada u multinacionalnoj redakciji", objašnjava on.

Slogan pod kojim radi ova televizijska kompanija je “Iz svakog ugla i sa svake strane”, a Sjekloća ističe da se na tom kanalu uvijek mogu vidjeti prilozi o svim aktuelnim temama.

"U životu se svi krećemo u okviru svojih mogućnosti. No, čini mi se da nijesmo svjesni da iste sami stvaramo. Al Jazeera je medij koji osnovne postulate novinarstva maksimalno promoviše. Upravo slogan “Iz svakog ugla i sa svake strane” jasno govori o našoj otvorenosti i potrebi da se svim akterima određene priče otvori prostor kako bi javnost imala što jasniju sliku. U tom kontekstu, prilikom planiranja određene teme ili praćenja događaja, kolegijum zaista nastoji pronaći svaki ugao", objašnjava on.

Redakciju Al Jazeere čini blizu 200 profesionalaca iz regiona.

"To zaista daje poseban šarm cijeloj priči. Mogućnost da na iste teme dobijete više logičkih sagledavanja, otvara put i dobrom pristupu i kvalitetnijoj realizaciji", dodaje on.

Osim Al Jazera Balkans postoji Al Jazeera Arabic i Al Jazeera English, imaju još dvadesetak kanala među kojima su sportski, dokumentarni, a Sjekloća otkriva da je ove godine u planu otvaranje Al Jazeere Turk i Al Jazeera America. Kako kaže, zadovoljni su gledanošću jer je ne mjere brojkama, a svakodnevno pridobijaju povjerenje gledalaca.

"Postavljamo standarde koji će nadasve osvježiti medijsku scenu u regionu", smatra Sjekloća

"Kada se govori o gledanosti news-kanala, teško se to može posmatrati iz ugla domaćih emitera. Prvenstveno, zato što nema zabavnih formi koje podižu nivo gledanosti. Ali, mogućnost da pratite sve svjetske, i ako hoćete naglašeno regionalne, aktuelnosti uz objektivan pristup i ničim opterećen, što priznaćete, ne samo na ovim prostorima nije uobičajeno, i još na regionalno razumljivim jezicima, dovodi vas u poziciju sasvim dobre prisutnosti u domovima u regionu. Nama gledanost nije puka brojka, već povjerenje koje gradimo kod gledalaca", ističe Sjekloća.

On objašnjava da je Al Jazeera prisutna na većini kablovskih i IPTV operatera u regionu i dodaje da se može pratiti i na live streamu na Aljazeera.net/balkans, Youtube.com/AJBalkans, Facebook.com/AJBalkans. Takođe i aplikacija za androide i Iphone ovog kanala nudi live stream.

"Postavljamo standarde koji će nadasve osvježiti medijsku scenu u regionu", smatra Sjekloća.

Centrala Al Jazeere Balkans je u Sarajevu, a ova televizija ima svoje studije u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, kao i dopisništva u Prištini, Briselu, Banja Luci, Ljubljani, Vašingtonu. Tu je i dopisništvo u Crnoj Gori u kojem radi Milica Marinović. Sjekloća je zbog radnog mjesta (urednik vijesti) karijeru nastavio da gradi iz Sarajeva, gdje je, kako kaže, za sada u redakciji jedini iz Crne Gore.

Radujemo se pričama iz Crne Gore

Na Al Jazeeri kanalu česti su i dokumentarci, a Sjekloća se nada da će uskoro biti i sličnih priča iz Crne Gore.

"Prikazujemo puno dokumentaraca. Većina njih su produkcija naše mreže i bave se raznolikim pričama iz svih krajeva svijeta. Već smo prikazali nekoliko dokumentarnih filmova iz regiona, koje su nezavisne produkcijske kuće ponudile našem kanalu. Sada ulazimo u fazu kada tražimo produkcijske kuće iz regiona sa kojima bismo mogli uspostaviti koprodukcijski odnos koji bi rezultirao dokumentarnim filmovima koji bi donijeli priče sa Balkana. Tako da se radujemo i pričama iz Crne Gore", nada se Sjekloća.

Još novih emisija

Prema riječima Sjekloće, Al Jazeera će uskoro donijeti još novih emisija ali će ostati informativna televizija.

"Al Jazeera Balkans, prva je informativna televizija u regionu koja trenutno ima šest sati lokalno produciranih vijesti, te emisije koje donose intervjue, komentare i analize kao što su Kontekst, Recite Al Jazeeri i Oni pobjeđuju. Jednom sedmično imamo Sportski magazin, Biznis magazin i Kolažni magazin Al Jazeera svijet. Veliki segment našeg programa je i dokumentarni program. Uskoro ćemo početi emitovati vijesti od podne do ponoći. Donijećemo još dosta novih dijaloških emisija, ali će naša svrha ostati informativni program", zaključuje on.

Galerija

Bonus video: