Diznijeve heroine - slika svog vremena

U čast 75. rođendana prve Diznijeve heroine, britanski The Independent nas je podsjetio na neke od vodećih ženskih likova čuvenog animatora
836 pregleda 5 komentar(a)
Mulan, Foto: Fanpop.com
Mulan, Foto: Fanpop.com
Ažurirano: 28.12.2012. 11:26h

Sve donedavno Diznijeva princeza nije mogla da se zamisli bez nekoliko stvari: zgodnog princa, tananog struka, biserno bijelog osmijeha i potrebe da bude spasena. Prije 75 godina u bioskope je stigao prvi animirani film Volta Diznija, „Snežana i sedam patuljaka”. Od te djevojke blagog osmijeha na čiju ljepotu ni ptice nisu bile imune, sada aktuelne buntovnice Meride mnogo se toga promijenilo.

Džim Korkis, kolumnista online fanzina Mouse Planet i istoričar lika i djela Volta Diznija, kaže da su Diznijeve heroine oduvijek bile odraz svog vremena.

„Snežana je bila model za tadašnje žene koje su smatrale da njihov život nije potpun bez princa na bijelom konju. Poslije Drugog svjetskog rata žene su osjetile šta znači radna atmosfera i postale su aktivnije. Pepeljuga nije sjedjela skrštenih ruku, već je otišla pravo na dvor po svog muškarca. Osamdesetih godina Diznijeve junakinje su postale svojeglavije. Bela iz Ljepotice i zvijeri, nikada nije ni imala porebu za princom. Ona je bila nezavisna i sama sebi dovoljna, nije tražila 'viteza u sjajnom oklopu' da je spase. Štaviše, ona je bila ta koja je spasla princa”.

U čast 75. rođendana prve Diznijeve heroine, britanski The Independent nas je podsjetio na neke od vodećih ženskih likova čuvenog animatora.

Snežana (Snežana i sedam patuljaka), 1937: Jadno djevojče, primorano da čisti za gomilom patuljaka rudara, snagu pronalazi u pjevanju „jednoga dana moj princ će doći”. I on je došao. Ali tek nakon što ju je maćeha bezmalo ubila zatrovanom jabukom. Ovaj film bio je tehnički i komercijalni trijumf za Diznija.

Snežana

Gosođa Džambo (Dambo), 1941: Teška uloga zu prvu Diznijevu zaposlenu mamu: zvijezda cirkusa i vođa trupe slonova. Nema skrupula i ne preza da išamara svakoga ko se ruga prevelikim ušima njenog mladunčeta. Nažalost, zbog toga biva zatvorena, ali se na kraju ipak vraća svom djetetu.

Pepeljuga, 1950: Prinuđena da rinta za svoje dvije zle polusestre, Pepeljuga spas od kućnih poslova pronalazi u zgodnom princu. Na svu sreću, ima na svojoj strani kumu vilu i majušna ženstvena stopala. Nije baš idealan uzor, ali ono što je vadi je da je na svoju ruku krenula u potragu za princem, hrabro se uputivši u palatu na bal.

Vendi (Petar Pan), 1953: Za razliku od svoje braće, Vendi stiže nevoljno u Nedođiju i biva primorana na ulogu surogat roditelja. Tema koja se provlači kroz ovaj film je odrastanje - ili neodrastanje, u Petrovom slučaju. Na kraju Venid kaže ocu da je spremna da se iseli iz dječje sobe koju je dijelila sa bratom. Sva je prilika da će ponovo postati mama vrlo brzo.

Arijel (Mala sirena), 1989: Arijel ruši pravila tradicionalne Diznijeve princeze jer je avanturista i nesmotrena. Ali i kao takva, ona je u potpunosti vođena opsesijom prema jednom muškarcu, Eriku. A kada je u zamku uhvati zla morska vještica Ursula, dolazi drugi muškarac, njen otac, da je spase.

Arijel

Bela (Ljepotica i zver), 1991: Poput Arijel, Bela ima mnogo više karaktera od ostalih Diznijevih junakinja. Inteligentna i oštroumna, odbija udvaranja lokalnog seoskog kicoša Gastona. Dodatne poene dobija jer uspjeva da vidi dalje od grozne pojave Zveri, ali ih gubi kada postaje njegova supruga-domaćica kada se on preobratio u zgodnog princa.

Jasmin (Aladin), 1992: Bila je to Godina žene u SAD, jer je na izborima pobijedio rekordan broj političarki. I dok su Snežana i Pepeljuga žudjele za životom na dvoru, udate za prinčeve, Jasmin nije podnosila svoj ušuškani život sultanove ćerke. Premaskirala se u običnu ženu ne bi li izašla izvan zidina palate, odbila je brojne prinčeve i udala se za Aladina iz ljubavi.

Pokahontas

Pokahontas, 1995: Baš kao i Jasmin i Pokahontas nije htela da se uda za muškarca za kog joj je naloženo: odbila je poslušnost ocu i spajtala se sa engleskim došljakom Džonom Smitom. Za razliku od pasivnosti prvih Diznijevih heroina, Pokahontas je odabrala da živi život po svome umjesto da se prikloni muškarcu.

Mulan, 1998: Jedna od Diznijevih najaktivnjih junakinja, Mulan se preoblači u dječaka kako bi spriječila da njen ostarjeli otac bude mobilisan za borbu protiv Huna. Zaplet predstavlja pravi preokret u odnosu na ranije Diznijeve filmove. Mulanine vojničke sposobnosti, a ne njen izgled, privlače pažnju zapovjednika, Lija Šanga.

Elastigirl, (Neviđeni), 2004: Superheroina koja postaje domaćica, Helen Par je radikalni primjer dileme savremene žene - karijera ili porodica. Nakon što su njene supermoći stavljene van zakona, ona se udaje za gospodina Nevjerovatnog i prinuđena je da svoj alijas okači o klin. Na kraju je, ipak, ona ta koja spasava svog muža.

Elastigirl

Merida (Hrabra Merida), 2012: Škotska princeza je prije ratoborna tinejdžerka nego tipična Diznijeva princeza. Ona je neposlušna i potpuno je nezainteresovana za svoje udvarače, čije vještine u gađanju lukom ne mogu da se porede sa njenim. Merida je prva Diznijeva princeza koja nema simpatiju.

Bonus video: