Snežana slavi 75. rođendan

Prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija, kao i deseti najkomercijalniji film XX vijeka
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 12:07h

Jedan od najpoznatijih i najljepših crtanih filmova svih vremena, koji mališani i danas rado gledaju “Snežana i sedam patuljaka ”, danas “slavi” 75. rođendan pošto je premijerno prikazan 21. decembra 1937. godine u Holivudu.

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija, kao i deseti najkomercijalniji film XX vijeka.

Rad na filmu “Snežana i sedam patuljaka” je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma.

Prije ovog cjelovečernjeg, u Diznijevoj produkciji bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije. Volt Dizni se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roj Dizni, kao i supruga Lilijan pokušavali da ga odvrate od te ideje.

Dizni se nadao da će na ovaj način proširiti ugled studija i povećati prihode, što mu je i uspjelo. Čuveni film “Snežana i sedam patuljaka” bio je jedan od samo dva animirana filma, (drugi je Diznijeva 'Fantazija') koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI).

Film je režirao Dejvid Hend, dok su Vilijam Kotrel, Vilfred Džekson, Lari Morej, Pers Pirs i Ben Šarpstin režirali određene sekvence. Glasove su likovima pozajmili Adrijana Kaseloti, Lusil Verne, Pinto Kolvig, Roj Atvel i drugi.

Bonus video: