"Reuninon" na TV Vijesti u subotu

"Film je univerzalna priča o moći dijaloga i o tome koliko na ljudske živote i sudbine moze negativno da utiče nepostojanje dijaloga"
2 komentar(a)
Reunion, Foto: Nfi.no
Reunion, Foto: Nfi.no
Ažurirano: 13.09.2012. 18:59h

Jedan od najnagrađivanijih norveških dokumentarnih filmova Reunion - biće prikazan na TV Vijesti u subotu, 15. septembra u 14 sati.

Ovaj dokumentarac je sniman u Crnoj Gori, i to u dva navrata - 1999.godine i deset godina kasnije.

Kako nam je kazala Marijana Kadić Bojanić, pomoćnica direktora TV Vijesti, akteri filma su, takođe, snimani u njihovim domovima na Kosovu i Srbiji, dok je Crna Gora mjesto njihovog predtratnog, ali i poslijeratnog, dijaloga.

"Film je univerzalna priča o moći dijaloga i o tome koliko na ljudske živote i sudbine moze negativno da utiče nepostojanje dijaloga između posvađanih strana. Glavni akteri dokumentarca su mladi Albanci i Srbi sa Kosova koji se prvi put okupljaju u Herceg Novom i vode dijalog o stanju na Kosovu. Samo deset dana kasnije počinje NATO intervencija i njihove sudbine kreću potpuno razlicitim putevima. Deset godina kasnije - isti ljudi se ponovo susrijeću i nastavljaju tamo gdje su stali prije čitavu deceniju. Samo sto sada dijalog vode sa novih pozicija", otkriva Kadić Bojanić.

Autor filma je Jon Haukeland koji je karijeru započeo snimajući TV dokumentarce. Za film Reunion je dobio brojne nagrade, a ovaj film je već prikazan na najprestižnijim TV festivalima i festivalima dokumentarnog filma širom svijeta.

U Bojama jutra, u petak, 14. septembra, gledaoci TV Vijesti mogu pogledati i razgovor sa prof. dr Stajnerom Brinom koji je rukovodilac dijaloskog programa u Nansen akademiji i kandidat za nobelovu nagradu za mir.

Bonus video: