Rokumentarni dani u Nikšiću: Filmovi o Nikoli Vranjkoviću, Milanu Mladenoviću, Bjesovima...

Prvog dana manifestacije u pomenutom lokalu biće prikazani koncertni filmovi o Nikoli Vranjkoviću, rad Miloša Macanovića, kao i film o Bjesovima, koji potpisuju Macanović i Zoran Marinković
125 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Vranjković, Foto: Savo Prelević
Nikola Vranjković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2018. 17:52h

Rokumentarni dani, revija muzičkog dokumentarnog filma koja se u Nikšiću održava po drugi put, počinje 8. juna i trajaće do 11.juna.

Svi događaji biće organizovani u sali „Zahumlja“, Gradskoj kući i Blues brothers baru, a ulaz je slobodan.

Prvog dana manifestacije u pomenutom lokalu biće prikazani koncertni filmovi o Nikoli Vranjkoviću, rad Miloša Macanovića, kao i film o Bjesovima, koji potpisuju Macanović i Zoran Marinković, Pomenuti filmovi biće prikazani u terminu od 18,10 do 18,30 časova, a nakon toga slijedi dokumentarac Roberta Buklarice o bečejskoj grupi Eva Braun, jednom od najvažnijih bendova u Srbiji u poslednjih 30 godina.

Od 20 časova slijedi film „Trenje“ o Nikoli Vranjkoviću, dok pola sata kasnije prvo dokumentarno filmsko veče zatvara film iz produkcije Rokumentarnih dana o grupama „Parampaščad“ i „Bubnjivi“, nakon koga će nastupiti pomenute grupe.

Subota, 9.jun, rezervisana je za Gradsku kuću i tri filma i tribinu. Veče otvara film „Dečak iz vode“, posvećen jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji ovih prostora – Milanu Mladenović, frontmenu kultnog benda Ekatarina velika. Zatim slijedie dva slovenačka filma – o Manjifikovof životu i o grupi “Buldožer”. Od 21 čas planirana je tribina o muzici na filmu a publika će imati priliku da čuje šta o tome misle Igor Bašin, slovenački scenarista filmova o „Pankrtima“ i „Buldožeru, i Zoran Marković Zonjo, režiser i član organizacije The Books of Knjige. Druženje se nastavlja u Blues brothers baru.

Tokom trećeg dana manifestacije biće organizovan bazar muzike u “Zahumlju”, umjetničke radionice za mlade, biće prikazani filmovi o Dubiozi kolektivu, novosadskoj alternaivnoj sceni i film “Rock je kamp” koji govori o “Summer Rock School”, velikom muzičkom projektu u organizaciji Rock škole Mostar koji je okupio 51 mladog muzičara iz 18 gradova Bosne i Hercegovine. Veče se završava žurkom u Blues baru nazvanom “Gitare na gotovs”.

Zadnji dan festivala posvećen je hipi kulturi, u vidu obilježavanja pola vijeka od 1968, godine koja je uticala na brojne društvene promjene, kao i domćim režiserima. Publika će imati priliku da pogleda film

“Ceo svet u jednoj dolini”, posvećen legendarnoj niškoj Hipi dolini, da razgovara sa domaćim režiserima o muzici i video produkciji, da odgleda video spotove crnogorskih autora novije produkcije, kao i snimke iz arhiva. Rokumentarni dani se završavaju hipi žurkom u Blues baru.

Organizatori Rokumentarnnih dana su ekipa koja stoji iza muzičkog portala “Mulj” i servisa “Bučan pas”, a ove godine festival realizuju u saradnji sa JU „Zahumlje“, ambasadom Slovenije i klubom „Blues brothers barom“.

Bonus video: