Filmom Sofi Fajns otvoren deveti UnderhillFest

PR UnderhillFesta Miroslav Minić istakao je da već devet godina UnderhillFest predstavlja presjek izuzetno značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2018. 09:52h

Deveti UnderhillFest, Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, sinoć je svečano otvoren na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Kako su saopštili organizatori, član žirija, filmski reditelj, Ivan Salatić otvorio je festival i rekao da mu je čast da bude u žiriju i da otvori 9.UnderhillFest.

"Želim im da još puno godina rade i napreduju i želim da se vi pojavljujete u ovom broju i na projekcijama svih narednih dana“, rekao je Salatić.

Video poruku iz Londona poslala je Sofi Fajns, rediteljka filma "Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb", kojim je i otvoren UnderhillFest.

"Želim vam dobrodišlicu na UnderhillFest. Izuzetno mi je drago što naš film Grejs Džons: Crveno svjetlo i hljeb otvara festival. Drago mi je što ste tu i imam zahtjev za čovjeka koji pušta film da se postara da zvuk bude dovoljno jak, probudite komšije, nemojte da se sudržavate. I da kažem nešto o filmu. Najbolji način da mu pristupite je da ga vidite kao portret u vremenu. Portret jedne jedinstvene i vrlo inspirativne osobe. Inspirativna zbog mnogo razloga, ali mene fascinira posebno jedna stvar je način na koji se Grejs igra sa tim ko je ona. Ona se igra sa sopstvenim karakterom, na bini i van nje. I sve te slojeve njenog bića sam probala da ugradim u ovaj film. Kao što bi ona sam rekla, ona slijedi put od žutih cigli. To sam i ja radila sa njom. I vidjećete 12 godina iskustva rada sa njom kompresovane u sat i 55 minuta. Uživajte u vožnji i vidimo se u Ozu", poručila je podgoričkoj publici Sofi Fajns.

PR UnderhillFesta Miroslav Minić istakao je da već devet godina UnderhillFest predstavlja presjek izuzetno značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca.

"Prikazuju se dokumentarci koji imaju veoma raznolik opseg tema, kojima su se bavili dokumentaristi ove i prethodne godine, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću,idejom i snagom svojih priča. UnderhillFest kao takav 2010. godine predstavljao je pravi izazov u Crnoj Gori - i u programskom i producentskom smislu, a danas je stalna kulturna manifestacija od značaja za glavni grad, državu, a i region", kazao je Minić.

Organizatori su saopštili da će narednih sedam dana publika moći da pogleda 18 filmova, a kao i ranijih godina podijeljeni su u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je filmski kritičar Vuk Perović, a festival traje do 12. juna.

Kompletan program festivala dostupan je na zvaničnom sajtu.

Galerija

Bonus video: