Asanžov TV šou od utorka na ruskoj televiziji

Veb portal Vikiliks najavio je da će Asanž "u prijateljskom i satiričnom tonu" u šou razgovarati sa političarima, revolucionarima, umjetnicima i vizionarima
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 14:11h

Prva od 12 epizoda televizijskog šou programa "Svet sutrašnjice" osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža biće emitovana u utorak na TV stanici i internet portalu "Russia tuday".

Veb portal Vikiliks najavio je da će Asanž "u prijateljskom i satiričnom tonu" u šou razgovarati sa političarima, revolucionarima, umjetnicima i vizionarima, ali se u saopštenju ne precizira ko će biti među gostima.

"Moj rad sa Vikiliksom nije mi olakšao život, ali nam je dao platformu da emitujemo ideje o promjeni svijeta", rekao je Asanž u najavi za seriju intervjua u produkciji njegove kuće "Kvik rol prodakšns". "Raša tudej" otkupila je ranije licencu za emitovanje ovog programa i ta ruska televizija prikazaće čitavu seriju na engleskom, španskom i arapskom jeziku.

Asanž se već 500 dana nalazi u kućnom pritvoru očekujući presudu Vrhovnog suda u Londonu o tome da li će biti izručen u Švedsku na ispitivanje zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje, koje on kategorički poriče.

Osnivač Vikiliksa je upozorio da bi ukoliko bude izručen Švedskoj, na kraju mogao da bude poslat u SAD i krivično gonjen zbog objavljivanja njihovih povjerljivih diplomatskih depeša.

Asanž se našao na udaru SAD zbog objavljivanja više od 250.000 američkih diplomatskih depeša što je izazvalo pravu pometnju ne samo u Vašingtonu, nego i u drugim zemljama iz kojih su izvještavali američki službenici.

U jednoj od depeša koje se tiču Rusije i koja je objavljena u ruskom štampanom izdanju Vikiliksa navedeno je kako je francuski predsjednik Nikola Sarkozi 2008. godine tokom kratkotrajnog rata u Gruziji hvatao za revere šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i vikao na njega, a da je ovaj ostao sasvim smiren.

Bonus video: