Novljanka u "Vojnoj akademiji": Kasarna se ne zaboravlja

Prvu profesionalnu ulogu dobila je na trećoj godini u seriji “Na terapiji” i nju smatra svojim “ulaskom na velika vrata u glumački svijet”
426 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 19:58h

Dragana Dabović iz Herceg Novog, zvijezda je serije “Vojna akademija”, koja se trenutno emituje na RTS-u. Glumica televizijskom auditorijumu poznata i iz serije “Na terapiji”, za Vijesti je pričala o svojim dosadašnjim angažmanima i karijeri koju je započela u Srbiji.

Dragana je rođena u Kotoru, a odrasla u Herceg Novom gdje je završila osnovnu školu, ali i gimnaziju. Nakon toga upisuje Akademiju umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Jasne Đuričić.

“Akademiju sam upisala 2006, a diplomirala prošle u januaru. Od tada živim i radim u Beogradu”, predstavlja se mlada glumica, koja je publici poznata kao Šaša iz “Vojne akademije”.

Prvu profesionalnu ulogu dobila je na trećoj godini u seriji “Na terapiji” i nju smatra svojim “ulaskom na velika vrata u glumački svijet”.

“Igrala sam pacijentkinju, inače gimnastičarku Anu, kojoj je psihoterapeut bard srpskog glumišta Miki Manojlović. Od njega sam puno naučila i zanatski i životno”, prisjeća se ona i dodaje da je kroz tu seriju sarađivala sa Svetozarom Cvetkovićem i profesoricom sa fakulteta, koji su imali uloge njenih roditelja.

Glumila i u rodnoj Boki

Tokom studiranja radila je i na predstavi “Novećento” tivatskog kulturnog centra, rađenoj po tekstu Stevana Koprivice, gdje je tumačila još jednu Anu.

“Nakon toga sam snimila dva dugometražna filma, 'The Box' u režiji Andrijane Stojković u kojoj sam glumila Mašu i 'Četiri ruže' Vasilija Nikitovića, koji još uvijek nije izašao”, kazala je Dabović za Vijesti.

Nakon diplomske predstave, 2011. dobija ulogu Šašvari u popularnoj seriji “Vojna akademija”, čije je snimanje kako kaže trajalo skoro sedam mjeseci.

“Ulogu sam, kao i sve druge do sada dobila kastingom. Trajao je dugo i tokom njega smo i izgradili svoje likove iz serije. Bila sam presrećna, jer režisera Dejana Zečevića veoma cijenim i poštujem njegov rad”, priča ona i objašnjava kako je upravo režiser zaslužan za lakoću snimanja velikog projekta.

Nakon diplomske predstave, 2011. dobija ulogu Šašvari u popularnoj seriji “Vojna akademija”.

“Imali smo obuku koja je uključivala jednodnevni boravak sa spavanjem na Vojnoj akademiji na Banjici u Beogradu, pod punim nadzorom kapetana od kojeg smo dosta naučili. Zahvalni smo mu što je imao strpljenja, volje i ljubavi za nas koji smo bili prilično zatečeni okolnostima”, ispričala je mlada glumica, koja smatra da su ih te okolnosti istovremeno nadogradile i kao ličnosti i kao glumce.

Dragana sa kolegom iz serije

Šaša govori ekavicu, a Dragana ijekavicu

Nakon ove serije čeka je rad na još jednom dugometražnom filmu.

“Krećem u snimanje za nekoliko dana. Tumačim jednu od onih uloga zbog kojih se i bavim ovim poslom. To su pokretačke i intrigantne uloge koje zahtijevaju cijelo biće i potpuno posvećenje”, otkriva ona i ističe da se raduje što će opet zaigrati sa jednim od svojih glumačkih uzora.

“Nadam se da ću vas uskoro obradovati. Toliko o tome za sada, pa neka moje uloge govore o meni, a ne ja o njima”, poručila je čitaocima za kraj.

Između glumice i njenog lika Šaše, kako kaže, ima dosta sličnosti: “Ona je djevojka sa sela koja prolazi kroz sve muke studentskih dana, koje smo svi prošli. Poprilično je naivna, kao što sam i ja bila prije više od pet godina. Nas dvije veže istinska vjera u ljepotu, čistotu i prijateljstvo, kao i spremnost žrtvovanja da bi se sačuvalo sve ono što ja smatram pravim vrijednostima”, priča Dabović koja Šašu opisuje kao lijepo vaspitanu djevojku, koja umije da pokaže emocije, a uz to je i dobar student.

Glumiti ženu vojnika nije bilo lako, naročito zbog okolnosti u kojima su morali da glume.

Glumiti ženu vojnika nije bilo lako, naročito zbog okolnosti u kojima su morali da glume.

Ono što je Dragani posebno ostalo u sjećanju su vremenske (ne)prilike. “Ono što ću najviše pamtiti su te Pasuljanske Livade, gdje se u jednom danu smjenjuju četiri godišnja doba. Bez trunke preuveličavanja. Razlika u temperaturi u šumi i na livadi je abnormalna, a blato je sastavni dio takvih terena”, prisjeća se Šaša, koja će kako kaže dugo kao i ostali glumci iz serije “Vojna akademija” pamtiti i valjevske kasarne.

“Iz njih nosimo nevjerovatna iskustva i dogodovštine kojima se danas jako smijemo i radujemo pričajući o njima”, ispričala je ona.

Galerija

Bonus video: