Channel 5 prikazuje "Nacistički Titanik"

Brod korišćen za snimanje filma potonuo je 1945, kada je na njemu bilo 5.500 zatvorenika koncentracionih logora
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 13:01h

Scene iz njemačkog ratnog filma poznatog kao “Nacistički Titanik”, koji je 1943. godine naručio ministar propagande Jozef Gebels, a koji oslikava potonuće Titanika, prvi put će biti prikazani u okviru dokumentarca na Chanel 5, prenosi The Telegraph.

U fiktivnom filmu koji nosi jednostavan naziv “Titanik” glavna uloga predstavlja izmišljenog njemačkog heroja kao prvog oficira na brodu. Kako Chanel 5 kaže, ovo je jedan od najskupljih filmova snimljenih do tog vremena. U njemu su pravi njemački marinci bili statisti, uprkos tome što su u to vrijeme ratovali sa Velikom Britanijom na moru.

U dokumentarcu je film opisan kao udarac na britansko društvo, jer oslikava potonuće ovog broda kao rezultat pohlepe vlasnika Jozefa Brusa Ismaija i pojedinih putnika za profitom.

Sam film je prošao kao katastrofa, jer je nakon kratkog emitovanja u bioskopima sam Gebels odlučio da ga zabrani, zbog tragičnih scena koje su dodatno demoralisale svakodnevno bombardovano njemačko stanovništvo.

Režiser originalnog “Titanika” Herbert Selpin, uhapšen je i kasnije obješen u zatvoru, zbog govora protiv nacističkog režima.

Putnički brod koji je korišćen za snimanje “Titanika”, SS Cap Arcona I sam je potonuo tri godine nakon snimanja, 3. maja 1945, ali uzrok potonuća nisu bile ledene sante, već britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo.

Brod je u tom trenutku prevozio 5.500 zatvorenika koncentracionih logora, a većina njih je poginula tokom napada. Smatra se da je više ljudi poginulo u ovoj katastrofi nego prilikom potonuća pravog “Titanika” 1912. godine.

Cijeli njemački film iz 1943. godine prvi put će biti prikazan na BFI Southbank u Londonu, kao dio aprilske Titanik sezone.

Galerija

Bonus video: