Četiri Zlatne maline za film „Holms i Votson“, Trampu „samo“ dvije

Zlatna malina tradicionalno prethodi dodjeli prestižnog Oskara u Los Anđelesu
440 pregleda 0 komentar(a)
Vil Ferel i Džon Si Rajli, Foto: Beta-AP
Vil Ferel i Džon Si Rajli, Foto: Beta-AP

Američki predsjednik Donald Tramp, zahvaljujući dokumentarcima „Smrt nacije“ i „Farenhajt 11/9“, osvojio je dvije Zlatne maline. Ipak, komedija o Šerloku Holmsu sa Vilom Farelom je, sa četiri „priznanja“, najveći gubitnik u protekloj godini.

Već dugo Zlatna malina, kao satirična filmska nagrada tradicionalno prethodi dodjeli prestižnog Oskara u Los Anđelesu.

Film koji je dobio najviše „nagrada“ je ostvarenje Holms i Votson, reditelja Itana Koena. U filmu glume Vil Ferel i Džon Si Rajli. Film je najveći „dobitnik“ sa osvojene četiri Zlatne maline, uključujući i kategoriju najgori film i najgori rimejk.

Rajli je proglašen najgorim sporednim glumcem u „bezveznoj parodiji“ klasične britanske detektivske priče, rekao je tvorac nagrade Džon Vilson.

Zlatna malina (Golden Raspberry Award), skraćeno Razzie, nagrada je koja se dodeljuje za najgora filmska ostvarenja, a uvedena je 1980. godine kao suprotnost Oskaru, prenijela je Hina.

Tramp je osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca za „uloge“ u dva dokumentarna filma: Smrt nacije konzervativnog reditelja Dineša D'Suze i u ostvarenju Farenhajt 11/9 liberalnog Majkla Mura.