“Ne možete tako da lažete bez ikakvih posljedica”: Ivan Ivanović, Foto: Instagram

Vjerovatno može biti i gore, ali nema potrebe, vjerujte mi

Srpski voditelj Ivan Ivanović za “Magazin” je pričao o novom formatu svoje emisije koja je dostupna na YouTube platformi, a koju snima u svojoj kući, kao i o političkoj situaciji u Srbiji i Crnoj Gori
24117 pregleda 5 komentar(a)
“Ne možete tako da lažete bez ikakvih posljedica”: Ivan Ivanović, Foto: Instagram
“Ne možete tako da lažete bez ikakvih posljedica”: Ivan Ivanović, Foto: Instagram
Ažurirano: 24.02.2019. 20:36h

Politička scena u Srbiji posljednjih godina utiče i na televizijski program i medije, a posljednjih mjeseci nije pošteđen ni segment zabavnih emisija.

Dok se za sada spekuliše o povratku satirične emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” na O2 televiziju nakon praznika, obožavatelji “Večeri sa Ivanom Ivanovićem” već su se oprostili od svog omiljenog sadržaja sa malih ekrana.

Naime, nakon sada već kultnog izvještaja kanala Studio B sa protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu, i subjektivnog priloga novinarke Barbare Životić, Ivan Ivanović se oglasio na Tviteru porukom:

“Ja se ograđujem od ovakvih. Ovo nisu moje kolege. Pozivam sve časne novinare da urade isto. Javno. Ovo smo gledali ‘90-ih i nije dobro ispalo. Ponovimo zajedno, OVO NISU NOVINARI!!!”.

Ovaj tvit ubrzo ga je koštao posla, ali i bezbjednosti nakon što su brojni srpski prorežimski mediji prenijeli da je poruka Ivanovića bila daleko oštrija, te da je čak pozivao na fizičke napade na novinarku Studija B.

Iako je ubrzo najavljeno da se “Veče sa Ivanom Ivanovićem” više neće emitovati na televiziji, u posljednjoj epizodi voditelj je otkrio da će nastaviti sa snimanjem emisije u svom domu, a da će sadržaj biti dostupan na Youtube platformi.

I zaista, prva epizoda objavljena je na Internetu 8. februara, a i naredna dva petka stigle su nove epizode pod nazivom “Skromno veče sa Ivanom Ivanovićem”.

O trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji, ali i Crnoj Gori, kao i o novom, skromnijem formatu svoje emisije Ivanović je pričao za dodatak “Magazin”.

Na početku razgovora voditelj i autor emisije je otkrio kako je došao na ideju da nastavi snimanje u svojoj dnevnoj sobi, odnosno zbog čega nije odustao.

“Na šta bi to ličilo da sam odustao. Vjerujem da nijedan moj gledalac nije očekivao od mene da odustanem. To bi bilo u suprotnosti od svega za šta sam se zalagao svih ovih godina”, tvrdi on.

“Poenta jeste dokazati da čovjek uvijek može da nađe način da se izbori za svoja osnovna prava, kao što je sloboda govora, na primjer”, dodao je Ivanović.

On je otkrio i koliko je težak, za novinara koji je navikao na visokobudžetnu televizijsku produkciju, prelazak iz studija u (bukvalno) dnevnu sobu, te koje su prednosti, a koje su mane takvog načina rada i snimanja emisije.

“Najveća prednost je to što mi je posao zaista blizu, a mana to što poslije snimanja ne mogu prvi da odem”, šaljivo odgovara Ivanović.

“Šalim se malo, mislim da ako si stvarno dobar i profi, nema veze da li je scena velika ili mala. Ti si uvijek ono što jesi, bez obzira da li su u publici dva čovjeka ili dvjesta ljudi. Važno je da voliš to što radiš i vjeruješ u to”, smatra popularni voditelj.

“Veče sa Ivanom Ivanovićem” bilo je najpoznatije po gostima do kojih je bilo veoma teško doći, od domaćih pa čak i inostranih glumaca, do muzičara i sportista.

Kako je voditelj i autor emisije najavio u posljednjoj, oproštajnoj epizodi, u novom formatu neće imati prostora za intervjue, a za “Vijesti” je otkrio da li će se to promijeniti, te da li će velike zvijezde ubuduće ugošćavati u svom domu.

“Nije nemoguće. Za sada nisam želio da radim intervjue u dnevnoj sobi, ali ako ova situacija potraje, možda se i predomislim”, odgovara Ivanović.

S obzirom na to da je velikim dijelom bez studija ostao zbog svoje poruke na društvenoj mreži Tviter, Ivanović se u intervjuu za “Magazin” osvrnuo na taj niz događaja, te otkrio da li se pokajao zbog svog poteza i da li bi ponovio isto da može ili bi prećutao na ispad novinarke Studija B.

“Mislim da znamo odgovor na to pitanje. Naravno da bih uradio isto, jer mislim da je važno, u ova zla vremena, dići glas protiv nenormalnih pojava koje potpiruju zlo i mržnju. Takođe je važno braniti profesiju, čime god da se bavite”, ističe Ivanović.

“Novinari treba da prenose istinu, a ne da je iskrivljuju za potrebe vlasti ili bilo koga drugog”, njegova je poruka.

Ivanović se osvrće i na trenutnu situaciju u Srbiji po pitanju političkog upravljanja medija, ali kaže da to nije najgora moguća slika.

“Vjerovatno može biti i gore, ali nema potrebe, vjerujte mi. Nama je i ovo previše i plaćamo skupu cijenu zbog zabluda u koje mediji svjesno dovode narod u Srbiji. U igri je osim moći i veliki novac, to ne treba zaboraviti”, zaključuje sagovornik Vijesti, koji ima poruku i za kolege, novinare u Crnoj Gori, gdje se može reći da je situacija još gora za višegodišnjim ubistvima i napadima na novinare.

“Citirao bih, kao i nekoliko puta do sada Nebojšu Medojevića, sloboda ili ništa”, odgovara Ivanović, koji zatim otkriva i ono što najviše interesuje obožavatelje emisije - da li postoji mogućnost da se vrati na male ekrane, te da li će ukoliko do toga dođe, “Veče sa Ivanom Ivanovićem” biti dostupno i crnogorskoj publici.

“Još ne postoji nikakav dogovor sa bilo kim, ali i ako do njega dođe, gledaćemo se na Youtubeu svakako”, obećava on.

“Ja ću uvijek davati sve od sebe da se emisija emituje i kod vas, jer mi je to važno. Crnogorac sam porijeklom i ponosan sam zbog toga. Smatram nas braćom i sestrama i neka tako bude zauvijek”, poručuje Ivanović.

Voditelj i autor pomenute emisije je tokom emitovanja na TV Prva kanalu prilikom dodjeljivanja nagrada publici, na insinuacije da je “sve namješteno” uveo obaveznu rečenicu: “Dobitnik je moj/a brat/sestra od tetke”.

S obzirom na to da se “Veče sa Ivanom Ivanovićem” sada snima u njegovoj dnevnoj sobi, te da su u publici njegova supruga, prijatelji i porodica, pitali smo voditelja da li će konačno neki njegov brat od tetke dobiti neku nagradu.

“Sada su najveće šanse da se to zaista i desi”, uz smijeh je odgovorio Ivanović.

Bilo mu je dosta da laže kako je sve normalno

U posljednjoj (studijskoj) emisiji koja ipak nije prikazana na TV Prva, gdje je od 2010. godine emitovano deset sezona emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, voditelj i autor je pojasnio svoje moralne razloge da napusti tu televiziju nakon što je promijenila vlasnika.

“Svi pišu da je razlog to što prelazim na drugu televiziju. Nije. Donio sam tu odluku zato što mi je dosta. Dosta mi je da glumim budalu ovdje i da lažem sve vas da je sve normalno u ovoj zemlji. Dosta mi je da budem dekor neke lažne slobode. Dosta mi je da kad pogledate mene petkom pomislite eto sve je OK, tu je Ivanović petkom i tu je (Zoran) Kesić subotom, znači nema nikakvih problema. Ima problema i to ozbiljnih”, ispričao je on tada, ističući da je svaka izgovorena šala u toj emisiji skupo plaćena.

“Većinu sam platio ja i moja porodica, dobar dio je platio i menadžment Prve i hvala im na tome...”, dio je njegovog oproštajnog govora koji je brisan sa Youtube servisa u više navrata.

“Vaše slobode su ograničene, vaše istine su iskrivljene. Ono što gledate i što slušate, to prosto nije to... prodajom Prve čini mi se da je posljednji prozorčić na nacionalnoj frekvenciji kroz koji ste mogli malo da pogledate šta se dešava, zatvoren i na njega je spuštena roletna”, nastavio je Ivanović.

On je tom prilikom priznao da je sve eskaliralo nakon konferencije za medije, gdje je nekoliko novinarki u razgovoru za Aleksandrom Vučićem iskrivilo i izmijenilo njegovu poruku sa Tvitera.

“Stvari su eksplodirale i otišle predaleko zato što sve ono što se desilo na toj konferenciji ide duboko ispod donje crte mog dostojanstva i onoga kako su me vaspitali moji roditelji. Prosto mislim da ne možete tako da lažete bez ikakvih posljedica i da se pravite ludi kao da se to nije desilo, a desilo se. Lagala je novinarka, predsjednik je uskočio u tu laž i onda je imao čitavu epopeju o tome ko su kukavice, ko su hrabri ljudi... Po mom skromnom mišljenju kukavice su oni koji se kriju iza drugih i koji nemaju hrabrosti da sami obave posao koji su naumili ili da sami ostvare ciljeve koje imaju. Tako da ja lično mislim da je veoma jasno ko je ovdje kukavica”, ispričao je voditelj.

Ivanović je na kraju kao poruku novinarima, ali i publici citirao Dantea Aligijerija: “Najmračniji djelovi pakla rezervisani su za one koji ostanu nijemi u doba velike moralne krize”.

Ne treba vam da znate da li predsjednik spava ili ne

Ivan Ivanović pristao je da se u razgovoru za “Magazin” osvrne i na političku situaciju u Crnoj Gori, te uporedi predsjednike dvije zemlje - Aleksandra Vučića, koji svakodnevno daje po nekoliko izjava za medije na različite teme, i Mila Đukanovića koji u javnosti izlazi sa izjavama veoma rijetko, a pojedine medije godinama izbjegava.

Ivanović tvrdi da je “Đukanovićeva opcija svakako bolja”.

“Tako se ponaša većina svjetskih državnika, prosto to je normalno. Ne treba vam da znate da li radi, jede, šta voli ili ne voli, da li spava ili ne. Nažalost, forma nije toliko bitna koliko efekti vladavine po narod, a tu nema velike razlike. Međunarodna pozicija Crne Gore je malo bolja i to bi bilo sve od razlika”, istakao je Ivanović.

Bonus video: