Dok je svijet lud, ima materijala za Simpsonove

Grening je bazirao likove na osnovu svoje familije sa petoro djece koju su u Portlandu, podizali Homer i Margaret
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 11:52h

Već dvadeset tri godine Homer Simpson i familija žive na adresi: 742, Evergreen Terrace, Springfild. Nažalost, odnosi između familije i ostalih građana nisu uvijek bili najsrećniji, pa su u 500. epizodi Simpsonovi protjerani iz grada.

"Sugrađanima su jednostavno dozlogrdili", kaže o razlozima Al Džin, dugogodišnji izvršni direktor serije.

Da li bi ovo možda moglo da znači da je to znak da će se megapopularni šou uskoro okončati?

Kada je debitovao na televiziji 1989, zvijezda serijala je trebalo da bude Homerov sin Bart, desetogodišnji delikvent čija je glavna filozofija života "propao sam i ponosim se s tim" bila namijenjena publici koju su uglavnom sačinjavali adolescenti. Tak kasnije, kada je serija uspješno uzletjela, Bartov ne baš inteligentni otac Homer, zavisnik od piva i krofni, postao je srž serije. Homer je zaista srećan tek kada se onesvijesti u Moovom baru ili dok sjedi pred televizorom, a njegova žena ga hrani jer on mora da drži džojstik sa obje ruke.

To što je oženio Mardž bio je jedan od najvećih uspjeha u Homerovom životu. Zaljubljeni tinejdžeri su se upoznali u Springfildskoj gimnaziji i kada je Marž ostala trudna pobjegli preko granice kako bi se vjenčali. Mardž je štedljiva, kulturna i velikodušna, a Homer pohlepni oportunista žedan para. Kada mu prrijeti da će ga na pustiti, njegova najbolja ponuda je da nikada neće naći čovjeka koji će toliko zavisiti od nje kao on.

Sa druge strane, Liza Simpson i ostalo dvoje djece održavali su ravnotežu. Ali sve do skoro. Kada su Simpsonovi protjerani iz grada, pretpostavili su da stvari ne mogu biti gore, a onda su smješteni u ćeliju pored one gdje je australijski sajber aktivista Džulijan Asanž.

"Teško kada dostigneš brojku od 500 epizoda učiniti nešto što nisi već probao", kaže Džin

S obzirom na to da je trenutno u kućnom pritvoru u Britaniji, gdje se bori protiv ekstradicije u Švedsku zbog optužbi za seksualno napastvovanje, Asanž je svoj dio posla snimio preko telefona.

"Možemo mi ovako zauvijek"

"Teško kada dostigneš brojku od 500 epizoda učiniti nešto što nisi već probao", kaže Džin.

Ipak on i tvorac serijala Met Grening ipak ne planiraju da privedu kraju život najpopularnijeg svjetskog crtanog serijala.

"Možemo mi ovako zauvijek. Dokle god je svijet lud, mi ćemo imati novog materijala", kaže on.

Ako se uzme u obzir koliko je važan lojalnim fanovima, trajnost serijala ne dovodi se u pitanje toliko koliko da li će biti uspješan. Mnogo energije uloženo je u ono što se može nazvati kao "razlog postojanja" za Simpsonove. Od samog početka mišljenja su bila striktno podijeljena, pa su liberali pronalazili mnogo više provučenih tema nego konzervativci.

Metafora su za iskupljenje od grijeha

I pored repetativnosti i subverzivnosti, Simpsonovi posjeduju intrigantan alegorijski kvalitet, sa pričama koje nužno dotiču ideju porodičnih vrijednosti, ljubavi i zajednice. Pravo malo čudo je da je kanterberijski nadbiskup fan serijala.

"U velikoj većini epizoda serije dobro je shvaćeno ozbiljno. Ne na moralan način, ali vrijednosti poštenja, darežljivosti i oproštaja su prilično jasne onima koji prate šou", kaže on.

Simpsonovi, na svoj disfunkcionalan način, metafora su za iskupljenje od grijeha i spasavanje duše

Simpsonovi, na svoj disfunkcionalan način, metafora su za iskupljenje od grijeha i spasavanje duše. Što se gore Homer ponaša, to više počinje da shvata koliko zavisi od Mardž i koliko je slab u nastojanju da uvede red u svoj život. Homerove zablude mogu ići daleko, ali ni u mašti ne postoji mogućnost preživljavanja bez Mardž.

Grening je bazirao likove na osnovu svoje familije sa petoro djece koju su u Portlandu, podizali Homer i Margaret Grening, poštovani njemački i norveški preci. Sa 23 godine on se odselio u Los Anđeles jer je pronašao "neviđeno užasne poslove", među kojima su bili vratar restorana i uređenje kanalizacije.

Počeo je da crta za alternativne novine, a 1987. pozvan da napravi animirani film koji bi se emitovao kao dio nove Foksove emisije "Tracy Ullman Show". Domaćin šoua nije bio toliko uspješan, ali su se publici svidjeli Simpsonovi, pa je crtani dobio svojih pola sata u programu ubrzo postavši prvo američki, a zatim i globalni televizijski fenomen.

Da li su još smiješni i zabavni? Džon Ortved, autor "The Simpsons: an Uncensored, Unauthorised History", tvrdi da se njihov uspjeh bazira na jedinstvenosti, koja je poslije decenije emitovanja "opala i nikada se nije vratila na pređašnji nivo".

Drugi smatraju da se šou kvalitetno razvijao u toku vremena i da bi njegovo guranje u nepoznato bila greška. Ili, kako bi Homer rekao: "Ako je nešto teško uraditi, onda se tim ne treba baviti".

Gaga i mali vrištavi tinejdžer

Lejdi Gaga biće zvijezda finala 23. sezone Simpsonovih, koja je proslavljena nedavnom 500. epizodom serijala. Simpsonovi su program koji je najduže imetovan na američkim televizijama, a po ugovoru će iznjedriti još makar dvije sezone.

Epizoda pod naslovom "Lisa Goes Gaga" prikazaće Lejdi Gagu u posjeti Springfildu kako bi oraspoložila Lizu. "Igram malo kučkastu ulogu. Iver ne pada daleko od moje artističke klade", kaže ona. Prošla kratka pojavljivanja u šou uključivala su Tonija Blera, Sajmona Kauela, Bitlse i Dastina Hofmana.

Kreator Simpsonovih Met Grening kazao je da želi da šou živi i dalje, dodajući da će "uglavnom otkrivati priče iz prošlosti kojima se nisu bavili do sada". "Imamo lik kojeg zovemo 'mali vrištavi tinejdžer'. Nikad mu nismo dali ime, ja bih volio da saznamo sada nešto više o njemu", kaže Grening.

Bonus video: