Marvelovi "Osvetnici": Svakoj priči treba sjajan kraj

Dauni Entonija opisuje kao “malo više zamišljenog, jin tipa” dok je Džo intenzivni jang u partnerstvu. Kada su zajedno, kaže Dauni, “kao da njih dvojica postaju treća stvar koja je bolja nego što bi jedna osoba mogla da bude”
173 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2018. 19:19h

Svemu dođe kraj, čak i ako to možda ne djeluje tako za Džoa i Entonija Rusoa. Poslije više od godinu dana snimanja filma “Osvetnici: Rat beskraja”, ova braća režiseri našli su se u studiju “Volt Dizni” jedne martovske večeri, sređujući svoj najnoviji superherojski blokbaster.

Zadatak pred njima je bio rutinski i neglamurozan: ponovno snimanje dijaloga sa Elizabet Olsen, koja igra Grimiznu Vešticu, poslednja provera novog trejlera za film u kome se odigrava bitka nad bitkama gde se svi “Marvelovi” heroji udružuju protiv genocidnog titana Tanosa.

Po završetku ovih bazeva, braći Ruso je ostao još jedan zadatak: da uspješno spuste zavjesu na najunosniju franšizu u holivudskoj istoriji.

Osamnaest filmova koji su prethodili “Ratu beskraja” koji se sada prikazuje svuda u svetu bili su riskantni sami po sebi: višesatna priča čiji se delovi nastavljaju jedan na drugi – ponekad elegantno a ponekad nezgrapno, a događaji u prethodnim epizodama imali su trajan uticaj na one koje bi usledile.

Sada je “Marvel” pokušao nešto isto tako bez presedana i potencijalno još riskantnije. U “Ratu beskraja” i filmu “Osvetnici” koji će premijerno biti prikazan u maju 2019, braća Ruso su morali da glatko uklope desetak važnih likova i istovremeno na zadovoljavajući način završe franšizu.

“Mi bez sumnje stižemo do kraja prvih deset godina”, rekao je kasnije te večeri Džo Ruso. “To smo i željeli.”

Ovo teško da je bio ishod koji je industrija zabave očekivala kada je studio “Marvel” 2008. pokrenuo svoju kampanju sa Ajronmenom (koji tada nije bio među glavnim likovima, ali je bio jedan od onih na koga su imali prava).

Neočekivani uspjeh filma postavio je osnove za panteon “Marvelovih” filmova, uključujući “Kapetana Ameriku”, “Tora”, “Čuvare galaksije”. Ovi filmovi revitalizovali su karijere iskusnih glumaca poput Roberta Daunija Džuniora (kao milijardera Tonija Starka poznatog kao Ajronmen) i podigli profil relativno nepoznatim glumcima poput Krisa Evansa (supervojnik Stiv Rodžers poznatiji kao Kapetan Amerika).

Studio je udahnuo nov život u decenijama stare stripove i prikupio ogromnu bazu obožavalaca sa svakim novim poglavljem koje se pojavljivalo u bioskopima. (Sjetite se 1,3 milijarde dolara koje je u bioskopima zaradio najnoviji hit “Crni Panter”, premijerno prikazan u februaru).

Sada “Marvel” želi da raščisti sto koji je posljednjih deset godina postavljao i počne nešto novo.

“Sjajnoj priči treba sjajan kraj”, rekao je Kevin Fidž, predsednik studija “Marvel”. “Kada se tome posvetite, to pomjeri način na koji razmišljate.”

Publika će saznati kako konačnost izgleda u filmskoj fabrici novca: da li će priča stvarno biti završena? Koji likovi će umrijeti i koji glumci će napustiti serijal?

Kakvi god bili odgovori, do njih će se stići uz pomoć braće Ruso, dvojice najkonzistentnijih i vrednijih režisera u “Marvelu”.

Kada završe svoje “Osvetnike”, koje su snimali jedan za drugim tokom 18 meseci, Rusoovi će zatvoriti krug od nezavisnih filmadžija do mogula TV komedije i režisera vjerovatno najveće franšize u filmskoj istoriji.

Braća – Entoni, 48-godišnji mozgator sa naočarima i Džo, 46-godišnji pragmatik četvrtaste vilice – imaju različite, ali komplementarne energije. Dauni Entonija opisuje kao “malo više zamišljenog, jin tipa” dok je Džo intenzivni jang u partnerstvu. Kada su zajedno, kaže Dauni, “kao da njih dvojica postaju treća stvar koja je bolja nego što bi jedna osoba mogla da bude”.

Braća su odrasla u Klivlendu gdje su gledali filmove i naučili da cijene svoju kreativnu izolaciju. Iako braća Ruso odgovaraju korporativnim šefovima “Diznija” i “Marvela”, a Fidž je poznat da voli da strogo kontroliše svoje filmove, kažu da imaju slobode da snime one filmove koje žele.

“Ne razlikuje se od snimanja bilo kakve priče u mediju gdje kapitalizam cvjeta”, kaže Džo Ruso. “Morate da imate zen čvrstinu u vezi s onim što želite da uradite, a onda morate da to dobro uradite. Tako vas svi puštaju na miru.”

Dauni kaže da im je od koristi bilo televizijsko iskustvo jer su naučili da budu brzi i da sarađuju.

U svakom trenutku tokom snimanja ovih filmova, kaže Dauni, “80 posto stvari je eksplodiralo ili se sudaralo, a priče su sve išle odjednom”. Kada bi jedan od braće imao ideju, kaže da bi mu prišli i nježno je izložili. “Dozvoli mi da te pičujem za ovu”, rekli bi.

“Niko to ne shvata lično i kada se ideja pojavi, ona završi kao kombinacija svega što nije završilo na podu u sobi za montažu”, rekao je Dauni.

Rusoovi ne žele da otkriju koliko će njihovi “Osvetnici” doprinijeti zaokruživanju ove faze “Marvelove” filmske sage. (Ne žele čak ni da otkriju naslov filma koji slijedi poslije “Rata beskraja” jer kažu da je čak i ta informacija spojler.)

“Na kraju ovih filmova vidjećete šta znači biti heroj u svijetu gdje više nema lakih odgovora. Mislim da je to svijet u kome živimo”, kaže Džo Ruso.

Smrt je česta u stripovima. Voljene likove stalno ubijaju, ponekad budu zamijenjeni nasljednicima koji nose njihove kostime i imaju njihove identitete: Baki postaje novi Kapetan Amerika, Džejn Foster novi Tor. Nema razloga da njihove filmske inkarnacije ne budu isto tako smrtne i zamjenjive.

Evans nije krio želju da završi sa filmovima o Kapetanu Americi. Dauni, koji se u telefonskom intervjuu predstavio kao “Robert Dauni Džunior, penzionisani filmski glumac”, već radi na potencijalno velikom filmu “The Voyage of Dr. Dolittle”.

Braća Ruso se takođe pripremaju za život poslije “Osvetnika”. Otvorili su sopstvenu produkcijsku kuću “Agbo Films” koja je već prikupila 250 miliona dolara od privatnih kineskih finansijera.

Braća ostavljaju opcije otvorene kada je riječ o novim “Marvelovim” filmovima u budućnosti.

“Željeli smo da maksimizujemo svoje opcije kao pripovjedača i umjetnika”, rekao je Entoni Ruso. “Svoj poslovni život smo organizovali tako da to možemo da podržimo. To će se desiti ili neće. Otvoreni smo za sve opcije.”

Džo Ruso je izjavio da postoje neki veoma lični projekti koje žele da snime.

Realnost je da Rusoovi još nisu završili sa “Osvetnicima”.

Sada, kada je “Rat beskraja” pušten, oni moraju da sastave još jedan film od neiskorišćenih sati nemontiranog materijala, zadatak za koji procjenjuju da će završiti do kraja godine.

“Imamo još dosta mjeseci posla”, rekao je Entoni Ruso. “Biće to katartičan momenat kada izađemo na drugi kraj. Tada će naši umovi biti otvoreni za druge stvari.”

The New York Times

Galerija

Bonus video: