AJMO ZAJEDNO

TV Vijesti: O važnosti asistenta u nastavi

Emisija o volonterskoj podršsci djeci sa invaliditetom na TV Vijesti
98 pregleda 0 komentar(a)
marijana bojanic, Foto: Aleksandar Jaredić
marijana bojanic, Foto: Aleksandar Jaredić
Ažurirano: 25.02.2019. 03:15h

Priča o održivosti projekta "Asistent u nastavi" u fokusu je druge emisije serijala "Ajmo zajedno", koja se prikazuje sjutra od 16.40 na TV Vijesti, dok će repriza biti u nedjelju.

Petodjelni serijal o volonterskoj podršci djeci i mladima sa invaliditetom, ova medijska kuća realizuje u saradnji sa Fondom za aktivno građanstvo.

Akteri druge emisije snimane u Bijelom Polju u saradnji sa udruženjem Oaza su majke, djeca sa smetnjama u razvoju i svi koji im pomažu da imaju srećnije djetinjstvo. Autorka Dubravka Perović kaže da ovim projektom TV Vijesti želi da istakne značaj uključivanja djece sa teškoćama u razvoju u društvo, a da je važan dio tog procesa asistent u nastavi, osoba koja u školi sa djetetom preuzima veliki dio odgovornosti za njegov razvoj.

"Nadam se da ćemo ovim emisijama ukazati da djecu sa smetnjama u razvoju ne treba posmatrati kao drugačiju i sa sažaljenjem, već da treba voditi računa o njihovim potrebama", rekla je Perović.

Pilot projekat "Asistent u nastavi", pokrenulo je 2009. Udruženje Zračak nade iz Pljevalja sa Zavodom za zapošljavanje.

"Asistenti pružaju podršku djeci sa posebnim obrazovanim potrebama tokom trajanja nastave, što je pokazalo višestruke pozitivne efekte kod djece koja nastavu prate po inkluzivnom programu. Zavod za zapošljavanje je obezbijedio sredstva za plate asistentima u nastavi, ali je pitanje do kada će ovakav projekat moći da bude održiv", kazala je Nađa Dragović iz Fonda za aktivno građanstvo.

Nakon ove, slijede još tri dokumenarne emisije koje će biti snimane u Herceg Novom i Podgorici.

"TV Vijesti će i dalje nastaviti da podržava ovakve i slične projekte jer, kao društveno odgovorna televizija, ne želi da okrećemo glavu od problema koje imaju najmlađi sugrađani i njihovi roditelji. Naša misija, sem da izvještavamo brzo i tačno o svemu što se dešava i da postavljamo prava pitanja ljudima na pozicijama na kojima se odlučuje, jeste i da pokušamo da ubrzamo društvene procese koji u ovoj zemlji suvise sporo idu - a jedan od njih je i briga o djeci sa teškoćama u razvoju", kaže Marijana Bojanić, pomoćnica direktora TV Vijesti.

Nakon ove, slijede još tri dokumenarne emisije koje će biti snimane u Herceg Novom i Podgorici