Amerikanci finansiraju TV seriju za pakistansku djecu

Jedan od ključnih ciljeva je povećanje tolerancije prema skupinama kao što su žene i etničke manjine, rekao je Leri Dolan
77 pregleda 0 komentar(a)
mapetovci pakistan, Foto: Irfan Chaudhary
mapetovci pakistan, Foto: Irfan Chaudhary
Ažurirano: 31.10.2011. 10:49h

Kultna dječija emisija "Ulica Sezam" dolazi u Pakistan, ali ne u postavi koju pamti generacija američkih gledalaca, javlja Asošiejted pred.

U novom TV programu za najmlađe Pakistance pojaviće se novi likovi: živahna šestogodišnja djevojčica po imenu Rani koja voli kriket i tradicionalnu pakistansku muziku, kao i njen pomoćnik Muna, dječak opsjednut brojevima i lupanjem u bongo bubnjeve.

Američka vlada se potrudila, pa se serija producirala u 20 zemalja svijeta

Premijera krajem novembra

"Jedan od ključnih ciljeva je povećanje tolerancije prema društvenim grupama kao što su žene i etničke manjine", rekao je Leri Dolan, koji je do nedavno bio glavni službenik za obrazovanje u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u Pakistanu.

TV serija je počela da se snima prošle sedmice a počinje da se emituje krajem novembra. Pakistanske lutke su osmislili tvrorci američke verzije u saradnji sa jednim lutkarskim pozorištem koje decenijama radi u u pakistanskom gradu Lahoreu.

Američka verzija "Ulice Sezam" premijerno je prikazana 1969, a američka vlada se pobrinula da se snima u 20 zemalja svijeta, među kojima su i Bangladeš i Indonezija, sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Bonus video: