Kinezi ukidaju rijaliti emisije

Naredbom se zabranjuju i ispitivanja gledanosti i upotreba gledanosti kao jedinog kriterijuma da li će se neki program emitovati ili ne.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 14:29h

Kineske vlasti ograničiće količinu rijaliti emisija i drugih zabavnih programa, u pokušaju Komunističke partije da povrati kontrolu nad medijima u kojima se sve češće mogu čuti stavovi drugačiji od zvaničnih.

Naredba Državne administracije za radio, film i televiziju odnosi se na emisije koje su vulgarne ili "pretjerano zabavne". Riječ je o programima koji se bave bračnim problemima i provodadžisanjem, takmičenjima u talentima, kvizovima, kao i tok-šou i rijaliti programima.

Takve emisije će u velikoj mjeri biti postepeno ukinute do početka iduće godine na programu 34 satelitske TV stanice u Kini, a zamijeniće ih informativni i program iz oblasti kulture. Naredbom se zabranjuju i ispitivanja gledanosti i upotreba gledanosti kao jedinog kriterijuma da li će se neki program emitovati ili ne.

Naredba, koja je danas objavljena u državnim medijima, uslijedila je poslije prošlonedjeljnog sastanka u Komunističkoj partiji na kojem je istaknuta potreba jačanje društvenog morala i podsticanja kineskog uticaja na polju kulture u inostranstvu - čime je partija priznala da joj slabi moć da diktira javno mnjenje.

Društveni mediji, posebno veoma popularni mikroblogovi koji podstiču pojedince da iznose određene sadržaje, na meti su vladine cenzure.

Naredba se poklapa sa kritikama odsustva javne etike u zemlji, podstaknutim prošlonedjeljnom smrću dvogodišnje djevojčice koju je udario automobil, a prolaznici se nisu osvrtali na nju. Zvaničnici smatraju da će promocija "suštinskih socijalističkih vrijednosti" - što je fraza kojom se vlast suprotstavlja "univerzalnim vrijednostima" liberalnih Kineza - podstaći povezanost u društvu.

Cilj uvođenja novina je "uslišenje zahtjeva javnosti da dobije raznovrstan, višeslojan i kvalitetan program", piše u naredbi.

"Satelitski program većinom je namijenjen emitovanju informativne propagande i trebalo bi da poveća udio vijesti, ekonomskog, kulturnog, naučnog, obrazovnog i dokumentarnog sadržaja", navodi se u naredbi.

Na svim satelitskim kanalima dozvoljeno je emitovanje do devet programa na koje se naredba odnosi svake večeri od 19.30 i 22.00, a pojedinačni kanali ograničeni su na dva programa ukupnog trajanja do 90 minuta.

Televizije na programu moraju da imaju najmanje dva sata informativnog programa od 6 sati ujutru do 23.30 i najmanje dvije informativne emisije u udarnom terminu koje ne smiju da traju kraće od 30 minuta.

Dok se satelitska televizija nametnula kao alternativa državnim kanalima, mladi Kinezi sve više se okreću internetu za praćenje domaćih i stranih filmova i televizijskih emisija.

Vladini napori na tom polju odnose se većinom na blokiranje pornografskog sadržaja, sajtova za kockanje i onih sa "politički osjetljivim" sadržajem, dok su pokušaji restrikcije zabave većinom neuspješni.

Bonus video: