OPET PRED FRANCUSKOM PUBLIKOM

Sedam godina nakon skandala, Lars fon Trir se vraća Kanski festival

Danski reditelj, čiji filmovi imaju eksplicitne seksualne i nasilne scene, dolazio je redovno na Kanski festival uprkos njegovoj fobiji da putuje avionom
72 pregleda 0 komentar(a)
Lars fon Trir, Foto: Reuters
Lars fon Trir, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 04:17h

Danski reditelj Lars fon Trir vraća se ove godine na 71. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, poslije sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru, prenijela je agencija Frans pres.

"Predsjednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Fon Trira, dobitnika Zlatne plame 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami'", naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov posljednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskom dijela. 

Fon Trir je 2011. godine izrazio simpatiju prema Hitleru na konferenciji za novinare tokom festivala poslije projekcije njegovog filma "Melancholia". Uprkos izvinjenju, tada ga je uprava Festivala proglasila za nepoželjnu osobu (persona non grata). 

Danski reditelj, čiji filmovi imaju eksplicitne seksualne i nasilne scene, dolazio je redovno na Kanski festival uprkos njegovoj fobiji da putuje avionom, ali deset godina nije bio pozvan na tu poznatu filmsku smotru. 

Njegov dolazak će biti jedan od zanimljivih događaja festivala, kao i projekcija filma "Čovjek koji je ubio Don Kihota", reditelja Terija Gilijama koji je svjetsku slavu stekao kao jedan od glumaca britanskog serijala "Leteći cirkus Montija Pajtona". Taj film će biti prikazan 19. maja na završetku festivala.

Preporučujemo za Vas