Obnovite gradivo: Istorija MTV-ja u 10 tačaka

Čitaoci Billboarda izabrali najbolje U čast MTV-jevih 30 godina Billboard je sproveo anketu u kojoj su čitaoci birali najbolje spotove iz posljednje tri decenije
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 15:11h

Ove nedjelje MTV je napunio 30 godina. Kanal koji je tokom posljednje tri decenije promijenio popularnu kulturu u to ime je sastavio listu svojih najznačajnijih momenata.

1. avgust 1981.

Tačno u ponoć i jedan minut 1. avgusta 1981, uz snimak lansiranja tada tek pokrenutog Spejs Šatl programa i slijetanja Apolo 11 misije na Mjesec, uz riječi Džona Laka "Ladies and gentlemen, rock and roll!", iz svog, tada malog studija u Nju Džersiju MTV je započeo osvajanje medijskog tržišta.

Prvi video spot koji je emitovan bio je "Video Killed A Radio Star", što je momenat u kojem prestajemo da samo slušamo muziku, već je od tada i gledamo. Tokom prvog sata, emitovani su spotovi Roda Stjuarta, The Who, Klifa Ričardsa, The Pretendersa i drugih, a program je završen sa "Carouselambra" benda Led Zeppelin.

14. septembar 1984.

MTV je predstavio MTV Video Music Awards (MTV video muzičke nagrade), čija je dodjela održana u Radio City Music Hallu u Njujorku. Tada su, između ostalih, nastupili Rod Stjuart, Tina Tarner i ZZ Top. Debitantkinja Madona Luiz Čikone, obučena u vjenčanicu, izvela je pjesmu "Like a Virgin", čime je započeta jedna od najuspješnijih karijera u pop muzici.

13. jul 1985.

MTV prenosi manifestaciju "Live AID" u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj ovog koncerta je bio prikupljanje sredstava koja će pomoći okončanju gladi u Etiopiji.

26. novembar 1989.

Premijera emisije "MTV Unplugged" u kojoj su nastupili Squeeze, Sid Strou i Eliot Iston. U ovom serijalu, koji je započeo novi žanr nastupa bez električnih instrumenata, gostovali su, između ostalih, Bob Dilan, Erik Klepton, Pearl Jam, Nirvana, Toni Benet i Alanis Moriset.

3. mart 1989.

Emitovan je Madonin kontroverzni video "Like a Prayer". Katolička crkva je oštro kritikovala Madonu, jer u spotu ona sanja kako vodi ljubav sa Isusom, koji je prikazan kao crnac, i pozvala je na bojkot spota.

21. maj 1992.

MTV je uveo rijaliti šou programe "na velika vrata" emitovanjem emisije "The Real World". Ova sapunica, bazirana na događajima u realnom vremenu, prati živote junaka tri mjeseca, tokom kojih se oni upoznaju i žive zajedno u stanu u Njujorku. U trećoj sezoni serije, koja se dešava u San Francisku, jedan od junaka je bio Pedro Zamora, deklarisani homoseksualac, zaražen virusom HIV-a. Ovo je prvi put da se osoba homoseksualne orijentacije pojavljuje u udarnom televizijskom terminu. Serija "The Real World" je nedavno proslavila svoju 25. sezonu emitovanja.

10. april 1994.

MTV News je uživo pratio vijesti u vezi sa tragičnom smrću pjevača grupe Nirvana, Kurta Kobejna, i reakcije fanova širom svijeta.

1. oktobar 2000.

"Jackass", emisija koju su proslavile nevjerovatne vratolomije i sulude šale, je premijerno prikazana, naravno na kanalu MTV. Emisiju su osmislili i producirali glumac Džoni Noksvil, Džef Tremejn i reditelj Spajk Džounzi. Serija je nedavno proslavila desetogodišnjicu, a u međuvremenu su snimljena i tri dugometražna "Jackass" filma.

17. mart 2003.

Glumac Ešton Kučer je redefinisao žanr skrivene kamere, tako što je "ispalio" mnoge svoje poznate kolege. Publika uživa u zezanjima čije su "žrtve" holivudske zvijezde i najpopularniji muzičari, a izraz "You got Punk'd" je postao dio svakodnevnog govora.

3. decembar 2009.

Premijera "Jersey Shore", emisije o grupi prijatelja iz države New Jersey, koja, više od svega, voli dobru zabavu i koja je postala najgledanija MTV serija svih vremena.

Čitaoci Bilborda: Britni ima spot 90-ih

Čitaoci Billboarda izabrali najbolje U čast MTV-jevih 30 godina Billboard je sproveo anketu u kojoj su čitaoci birali najbolje spotove iz posljednje tri decenije.

Glasalo se posebno za ostvarenja iz osamdesetih, devedesetih i prvih deset godina novog mulenijuma. Majkl Džekson pobijedio je u glasanju za prvu deceniju, zahvaljujući spotu za pjesmu "Thriller", dok su Madona (Like a Prayer) i Sindi Loper (Girls Just Want To Have Fun) na drugom i trećem mjestu.

Prema ocjeni čitalaca Bilborda, najbolji spot tokom 90-ih snimila je Britni Spirs (Baby One More Time).

Slijede Majkl i Dženet Džekson (Scream), i Madona (Vogue).

Lejdi Gaga je dobila najviše glasova za prvu deceniju XXI vijeka, za spot "Bad Romance" koji je 2010. proglašen za najbolji na dodjeli MTV video nagrada. Na drugom mjestu je Britni Spirs (Toxic), a na trećem grupa "Panic! At The Disco" i (Write Sins Not Tragedies).

Bonus video: