Preminula glumica Jelena Žigon

Žigon, koja je snimila više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, je u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost
300 pregleda 4 komentar(a)
Jelena Žigon, Foto: Screenshot (Youtube)
Jelena Žigon, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 11.04.2018. 13:29h

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je poslije iznenadne i kratke bolesti u 85. godini, potvrdila je Tanjugu porodica.

Glumica je preminula juče, u utorak. Jelena Žigon je rođena 3. novembra 1933. godine. Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši". U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The Picture Show Man", a u seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom. Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija", gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića. Dobitnica je nagrade "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. U martu je na Međunarodnom forumu "Zlatni vitez" u Rusiji dobila nagradu za životno djelo "Sergej Bondarčuk", koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski. Povodom nagrade "Sergej Bondarčuk", upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najljepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u "Prvom građaninu male varoši" Puriše Ðorđevića. Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predjela Srbije - Aleksandrovačke Župe. U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost. Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu. Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem prije 14 godina osnovala je ansambl "Kosovski božuri". Jelena Žigon je bila supruga pokojnog glumca Steva Žigona.

Bonus video: