U subotu finale Eurosonga 2011: Francuska favorit, BiH na 11. mjestu

Ukupno 25 država takmičiće se u subotu, od 21 sat, u dizeldorfskoj Areni za prestižnu titulu i organizaciju popularnog takmičenja sljedeće godine.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 11:11h

Estonija, Rumunija, Moldavija, Irska, Bosna i Hercegovina, Danska, Austrija, Ukrajina, Slovenija i Švedska, kao najbolje u drugoj polufinalnoj večeri kompletirale su spisak finalista Eurosonga na kojem su takođe izvođači iz Srbije, Litvanije, Grčke, Azerbejdžana, Gruzije, Švajcarske, Mađarske, Finske, Rusije i Islanda, te predstavnici “velike petorke” Italije, Francuske, Španije, Njemačke i Velike Britanije.

Ukupno 25 država takmičiće se u subotu, od 21 sat, u dizeldorfskoj Areni za prestižnu titulu i organizaciju popularnog takmičenja sljedeće godine.

Prema kladionicama, Bosna i Hercegovina na 11. poziciji

Dino Merlin, predstavnik BiH i jedan od najpopularnijih muzičara u regionu, očekivano je, sa pesmom "Love in Rewind", sinoć izborio nastup u završnici. Na konferenciji za novinare u Dizeldorfu, on je uporedio Eurosong 1999, na kojem je bio sedmoplasirani i ovogodišnji, rekavši:

“Te godine sam imao priliku da posjetim predivni grad Jerusalim. Sada su se mnoge stvari promijenile. Produkcija je vrhunska, ali su, kao i uvijek, presudni kvalitetna pjesma i dobar nastup”.

I on je primijenio taj recept, pa se kao prvi izvođač polufinala oslonio na izvedbu, umjesto na koreografiju, što mu je donijelo aplauz gledalaca.

Među izvođačima koji su se predstavili nakon njega bila austrijska pjevačica Nadin Biler koja izvodi laganicu "The Secret is Love", te Moldavci iz grupe "Zdob si Zdub", koji su obučeni poput cirkuskih izvođača, u maštovitim kostimima skakutali su po pozornici u ritmu pjesme "So Lucky" u kojoj ima i etno motiva.

Atraktivna Slovenka, Maja Keuc, u kratkoj haljini punoj metala i kožnim čizmama, izvedbom dinamične pjesme "No One", pokazala je da izgled nije njen jedini adut. Rumuniju je predstavljao boy bend "Hotel FM" sa pop baladom "Change" uz pratnju klavira.

Ukrajinka Nika Njutn izvela je kompoziciju “Angel”, a scenski nastup upotpunila video snimkom umjetničkog slikanja kafom. Danska grupa "A Friend in London" predstavila se pop-rock numerom "New Tomorrow"...

Prema kvotama online kladionica (oddschecker.com) najveće šanse za trijumf ima Francuska.

Irska je na drugom mjestu, a Azerbejdžan na trećem. Slijedi još jedan član velike petorke - Ujedinjeno Kraljevstvo, dok top pet zaključuje Estonija. Među deset izvođača sa najmanjim kvotama ušli su i predstavnici Mađarske, Danske, Njemačke, Finske i Švedske.

Od regionalnih zemalja najbolji rejting ima Bosna i Hercegovina na 11. poziciji.

Blizanci imali polovičan uspjeh

Sinoć su za Slovačku i Irsku pjevali identični blizanci. Slovakinje “maštovitog” naziva TwiiNS bile su prava poslastica za publiku, pa je malo ko zaista slušao njihovu pjesmu "I'm Still Alive".

Malo ko je zaista slušao pjesmu "I'm Still Alive"

Dvadesetpetogodišnje studentkinje menadžmenta obukle su iste haljine različitih boja u kojima su izgledale poput manekenki. Ipak, to im nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja. Drugi par identičnih blizanaca, duo Jedward, predstavljao je Irsku i izborio plasnam u finale. Dvadesetogodišnji Džon i Edvard Grims, u jednakim kostimima izveli su dance poskoču "Lipstick".

Dana bez finala

Makedonac Vlatko Illievski na bini je dočarao atmosferu balkanske krčme, a iako se živahna "Rusinka" svidjela njemačkoj publici, nije mogao dalje od polufinala.

Među gubitnicima ipak je najveće iznenađenje neuspjeh izraelske transseksualke, Dane Internacional, koja je trijumfovala na Eurosongu 1998. sa pjesmom "Diva".

Ovoga puta je došla u velikom stilu, njena pojava je izazvala veliku pažnju javnosti, ali se morala zadovoljiti jednim izvođenjem pop pjesmice "Ding Dong" u Dizeldorfu.

Galerija

Bonus video: