Kina zabranila televizijama da emituju trilere, drame, detektivske filmove...

Televizijske stanice širom Kine u petak su dobile naredbu da u naredna tri mjeseca ne smiju emitirati program u kojem se prikazuju detektivi, špijuni, filmovi poput trilera i drame, prenosi BBC.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 12:26h

Ovo su potvrdili iz regulatorne agencije za medije u Kini. Naime, radi se o tome da komunistička partija u Kini 1. jula slavi 90 godina postojanja i vlasti žele da se umjesto ovih navedenih sadržaja puštaju oni koji slave partiju.

Vlada želi da milioni Kineza na ovaj način, kako je saopšteno, dobiju zdravu patriotsku propagandu uoči proslave godišnjice osnivanja partije.

Vang Veiping, zamjenik načelnika dramske redakcije na kineskoj državnoj televiziji, ovaj tromjesečni period je nazvao "doba propagande".

"Postoje desetine dobrih TV drama koje se odnose na osnivanje stranke, sada ih TV stanice mogu prikazati", kaže Veping. Ovo nije ništa neuobičajno u zemlji kakva je Kina, gdje se vrlo često dešava da vlada izda naloge o tome kakav program se smije, a kakav ne smije emitovati.

Oujang Lina, radnik jedne od tamošnjih televizija, kaže kako TV stanice moraju uvijek biti spremne da naprave novi raspored i da ubace druge sadržaje u program i da uglavnom ne pitaju zbog čega im se tako nešto naređuje.

Bonus video: