Omaž Džonu Salivenu, genijalnom autoru "Mućki"

Njegov proizvod je bio čudesan, njegova kontrola kvaliteta rigorozna, od Građanina Smita i Samo dobri prijatelji, do Dela i Rodersa
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 15:17h

Piši o onome što znaš, kažu. Džon Salivan je to istinski radio.

Odrastao je među dokerima i roniocima Južnog Londona koji su inspirisali likove popularnih "Mućki", piše Dejli Mejl. Posjedovao je instink za težnje i strahove nižih klasa.

Salivenova prerana smrt odnijela je genija komedija. Izgradio je djelo koje može da se poredi sa najboljima. U jednom od tekstova posvećenim njegovom stvaralaštvu, opisan je kao "Dikens naše generacije". Saliven je bio jedan od posebnih.

Britanija je bila blagoslovena sjajnim piscima televizijskih komedija. Od Galtona do Simpsona, Perija i Krofta, La Frensisa i Klementa, Marksa i Grena, Ezmonda i Larbija, do Gervejsa i Merkanta.

Mnogo televizijskih komedija je proizvod zajedničkog rada. U Sjedinjenim državama često možete da nađete timove od 30 pisaca koji rade na jednom "sitkomu".

Da se Džon Saliven nije smijao svojim šalama, ne bismo imali priliku da ih podijelimo

Salivan je radio sam - kao i veliki Džoni Spejt koji je stvario Alfa Garneta - što čini njegov rad još značajnijim. Mnogo je lakše "dobacivati se idejama" sa partnerom, nego dobacivati se idejama sa zidom.

Smijao se svojim šalama

Kažu da ne bi trebalo da se smijete svojim šalama. Da se Džon Saliven nije smijao svojim šalama, ne bismo imali priliku da ih podijelimo.

Salivenovo pisanje je bilo proces stalnog poboljšavanja, čekanja pravog trenutka

Njegov proizvod je bio čudesan, njegova kontrola kvaliteta rigorozna, od Građanina Smita i Samo dobri prijatelji, do Dela i Rodersa. Kad danas gledate Građanina Smita možete da primijetite prve naznake "Mućki".

Postoje odjeci Del Boja u Volfiju, Trigera u Takeru, a Bojsija i braće Driskol u lokalnom gangsteru Hariju Feningu.

Salivenovo pisanje je bilo proces stalnog poboljšavanja, čekanja pravog trenutka. Imao je uho za dijalog i oko za apsurd.

Bonus video: