Televizija Vijesti priprema dokumentarce o smeću i saobraćaju

Gdje god da se okrenete vidjećete brutalan "obračun" čovjeka sa prirodom, a nigdje nadležnih da kazne takvo ponašanje.
0 komentar(a)
smeće, Foto: Boris Pejović
smeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2011. 16:44h

Televizija Vijesti će uskoro prikazati dva dokumentarna filma iz sopstvene produkcije koji su rađeni u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori. "Smeće, svuda oko nas" i “Preko pune, kroz crveno” su prvi takvi projekti Televizije Vijesti, a njihova scenaristkinja i autorka je Marijana Bojanić, urednica Boja jutra u ovoj medijskoj kući.

"Ja sam se, naravno, odmah odlučila za ekološku priču, pošto je ta tema u vrhu mojih novinarskih prioriteta i lično smatram da je jedan od najvećih problema Crne Gore nevjerovatno nemaran odnos i nadležnih i građana prema životnoj sredini. Dokaza za ovu moju tvrdnju ima na sve strane.

Gdje god da se okrenete vidjećete brutalan "obračun" čovjeka sa prirodom, a nigdje nadležnih da kazne takvo ponašanje. I upravo prvi dokumentarac "Smeće, svuda oko nas" bavi se tom tematikom. Ovoga puta nijesmo željeli da pričamo o ekološkim crnim tačkama, o velikim zagađivačima, ekološkim incidentima...

Odlučili smo da pokažemo koliku moć svaki stanovnik Crne Gore ima u svojim rukama da doprinese da nam zemlja bude čistija i ljepša i kako ne koristimo tu našu moć", objašnjava Bojanić.

"Smeća, kao što i naslov dokumentarca kaže, ima svuda oko nas"

Iako je njena ekipa koju čine novinarka Ana Bogavac i snimatelj Ivo Lacmanović bila spremna da se tokom snimanja susretne sa određenim problemima, materijala je bilo više nego dovoljno.

Autentična scena ostaje iznenađenje

"Nažalost, surova je istina da nije teško naći lokacije za snimanje prvog filma. Smeća, kao što i naslov dokumentarca kaže, ima svuda oko nas.

"Nije prošlo ni nekoliko dana, a Ana i Ivo su naišli na ljude koji bezobzirno bacaju smeće ne razmišljajući o tome da mu tu nije mjesto"

Od portuna u samom centru Podgorice, do prigradskih naselja gdje je nestvarno puno smeća po ulicama, preko međugradskih dionica na kojima su nastale prave spontane deponije i zaleđa predivnih crnogorskih plaža na kojem se može svašta naći – čak i odbačenog namještaja i starih automobila.

O tome kako su prljava korita naših rijeka i kako izgleda Skadarsko jezero nakon što se voda povukla - ne treba ni govoriti. Razmišljali smo kako ćemo dočarati tu nebrigu i nehajno bacanje đubreta.

No, nije prošlo ni nekoliko dana, a Ana i Ivo su naišli na ljude koji bezobzirno bacaju smeće ne razmišljajući o tome da mu tu nije mjesto", priča Bojanići dodaju da su tom prilikom njeni saradnici snimili nevjerovatnu, ali potpuno autentičnu scenu čiji sadržaj ostavlja kao iznenađenje za gledaoce filma.

"Samo ćemo tu, do sela"

Ni za dokumentarac koji se, kako kaže Bojanić, takođe bavi našim lošim navikama, i to onima čiji rezultat može da bude, i nerijetko bude, koban, nije falilo materijala.

Montažer ekološkog filma je Igor Seferović, a dokumentarca o saobraćajnoj nekulturi Balša Crvenica

"Samo su se nizali, snimili smo najrazličitije scene. Roditelje koji voze svoju malu djecu na prvom sjedištu i to nevezane sa opravdanjem: "Samo ćemo tu, do sela", a u preticanju na punoj traci „uhvatili“ smo i one koji to nipošto ne bi smjeli da rade.

No, ono što su moje kolege, Ana i Ivo, takođe zapazili jeste da su neki vozači vidjevši kameru pored puta zastajkivali, smanjivali brzinu, odustajali od započetog nedozvoljenog preticanja ne želeći da bude zabilježeno kako se oni, zapravo, ponašaju na cesti.

Za snimanje saobraćajne nekulture bili su zaduženi i dopisnici i snimatelji iz Herceg Novog, Bijelog Polja i Nikšića. Montažer ekološkog filma je Igor Seferović, a dokumentarca o saobraćajnoj nekulturi Balša Crvenica. U oba filma se pojavljuju kadrovi snimani iz helikoptera Vojske Crne Gore."

Dokumentarci bili veliki izazov

Sagovornici koje je Bojanić pozvala su, navodi ona, rado prihvatili učešće u projektu i bili veoma otvoreni.

“Smeće, svuda oko nas” na programu je u nedjelju, 17 aprila u 22.15, dok će “Preko pune, kroz crveno” biti emitovan u naredne dvije sedmice

Na kraju razgovora dugogodišnja novinarka objašnjava zašto je odlučila da se oproba i u žanru dokumentaraca:

"Pisanje scenarija i rad na prva dva dokumentarna filma TV Vijesti – bio je veliki izazov za mene. Prije svega zato što su to dokumentarni prvijenci kuće u kojoj radim, ali i moji. Zato je to bio dvostruki izazov – raditi na nečemu novom.

Moram da naglasim veliku ulogu mojih koleginica i kolega koji su učestvovali u izradi naših prvih dokumentarnih filmova, jer su svojim radom dali veliki doprinos i pokazali šta znaju kao i ulogu zaposlenih u Delegaciji EU uz čiju smo pomoć ove filmove uradili."

“Smeće, svuda oko nas” na programu je u nedjelju, 17 aprila u 22.15, dok će “Preko pune, kroz crveno” biti emitovan u naredne dvije sedmice.

Da se bolje odnosimo prema svom i tuđem životu

Na pitanje da li njeni kratki filmovi imaju poruku, odnosno edukativni karakter ili je cilj bio da dokumentuju sadašnje stanje, Bojanić je odgovorila:

"Cilj ovih filmova nije samo da dokumentujemo postojeće stanje već da, još jednom, pokušamo da skrenemo pažnju i onih koji donose odluke i samih građana da možemo i moramo bolje da se odnosimo prema sopstvenom i tuđem životu, te prema životnoj sredini koja nam je podarena, da usvajamo evropske vrijednosti i poštujemo evropske standarde.

Da upravo ti evropski standardi postanu obrazac našeg ponašanja i način življenja, a ne tek slovo na papiru, usvojene strategije i zakoni koje samo rijetki građani poštuju. Mnogo toga zavisi od nas samih, od naših navika i načina ophođenja. I to je jedna od osnovnih poruka ovih dokumentarnih filmova."

Bonus video: