Tina Raičević: Više volim posao reportera

U crnogorskim medijima se izgleda poštuje ona stara "svakog čuda tri dana dosta".
457 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 17:47h

Prva osoba koja vam na televiziji Vijesti poželi dobro jutro, sa informacijama iz države i svijeta je voditeljka i urednica Tina Raičević.

Iako mlada, dugo je u svijetu novinarstva, radila je u različitim medijima, pa iskustvo koje je stekla uspješno prenijela i u najmlađu crnogorsku TV kuću.

Kaže da se najbolje snalazi u ulozi reportera u informativnoj redakciji, priča o radu u TV Vijesti, i objašnjava kako usklađuje privatne i poslovne obaveze s obzirom na to da se nedavno vratila s porodiljskog odustva.

Uređuješ i vodiš Jutarnje vijesti. S obzirom na to da na poslu moraš biti već oko pet sati, kako ti pada rano ustajanje?

"U televiziji moram biti u pet sati, što znači da mi sat zvoni oko četiri. To mi veoma teško pada, posebno zbog toga što moja ćerkica Hana još ne spava cijelu noć, tako da se i prije toga probudim barem još jedanput, ali uželjela sam se posla i za sada mogu sve da postignem"

S obzirom na to da si se nedavno vratila sa porodiljskog odsustva, da li ti je bilo teško da se opet navikneš na rad?

"Još se navikavam. Za mnom je tek jedna radna sedmica nakon odsustva od više od godinu dana. Imala sam veliku tremu, kao da to nikad nijesam radila, ali čim sam sjela za računar i sastavila prvu vijest, bilo je kao da nijesam propustila ni jedan dan."

Kako usklađuješ obaveze, privatne i poslovne?

"Za sad veoma uspješno. Uz dobru organizaciju sve odlično funkcioniše. Moj suprug Nikola i ja usklađujemo radne obaveze tako da Hana ne osjeti odsustvo onog drugog. Rizikujem da zvučim neoriginalno, ali istina je da su svim roditeljima glavni izvor energije njihova djeca, pa ću reći da je, koliko god bili umorni ili nervozni, jedan njen osmijeh dovoljan da opet budemo čili za igru i druženje."

Kako napraviti dobar odabir informacija za početak dana?

"Jednostavno moraš pratiti informativu iz dana u dan, prepoznati koje priče će biti aktuelne i nastaviti da pratiš kako se dalje razvijaju. Moraš prepoznati koji problemi najviše muče gledaoce i pokušati umjesto njih nametnuti tu temu vlastima. Mislim da bi mediji trebalo mnogo više da insistiraju na temama koje pokrenu, a ne da, kao što je to čest slučaj, odustanu od njih prije nego se problemi riješe jer se otvori neka nova atraktivnija priča. U crnogorskim medijima se izgleda poštuje ona stara "svakog čuda tri dana dosta".

Osim voditeljskog posla radiš i kao reporter. Šta ti više odgovara?

"Definitivno više volim posao reportera. Jutarnje vijesti mi za sada odgovaraju jer imam više vremana za Hanu. Ipak, mnogo se više pronalazim u reporterskom poslu koji je puno kreativniji od Jutarnjih vijesti. One, zbog same forme, ne dozvoljavaju da ideš dublje u priče, dok je upravo to suština reporterskog posla. No, nije lako biti reporter u Crnoj Gori. Stalno se srijećemo sa zatvorenim institucijama iz kojih je teško dobiti i najobičniju informaciju, a kamoli malo intrigantniju. I kada je napokon, nakon bezbroj dopisa i najmaštovitijih nagovora dobijemo, sve je to umotano u par uopštenih PR fraza, sličnih onima iz komunističkog perioda i najčešće je neupotrebljivo. Pa je pitanje, da li institucije svjesno kriju informacije ili su ljudi zaposleni u njima toliko nestručni da i ne umiju da nam odgovore na pitanja. To je samo jedan u nizu problema sa kojim se crnogorski novinari susrijeću u ovom “slobodnom i demokratskom” društvu, gdje nam ponekad prijete i batine. Tako da kad smo na terenu, ponekad se osjećamo kao da smo u sred Libije, nikad ne znamo odakle će nam zviznuti šamar ili neka bombica.

Da li bi voljela da imaš svoju auturosku emisiju i kakvog bi koncepta ona bila?

"Ne postoji novinar koji sebe ne vidi u autorskoj emisiji. Naravno da bih voljela da radim sopstveni projekat, ali kada za to dođe vrijeme. Mnogo novih i lijepih stvari su mi se desile posljednjih godina, tako da trenutno uživam u njima. Inspiracija za emisije ima svuda, a kada neka ideja sazri i budem dorasla da se sa njom nosim na kvalitetan način, tada ću realizovati i taj plan. Veoma mi se sviđaju emisije poput 8. Kata koja se emituje na HRT-u. Ta emisija se bavi svakodnevnim temama, ali na ozbiljan način, sa zanimljivim i različitim ljudima. To je kod nas veoma teško ostvariti. Prvenstveno zbog toga što imamo malo stručnjaka u bilo kojoj oblasti, ili bar malo onih voljnih za saradnju sa medijima. Zato uglavnom gledamo ista lica, koja gledaocima brzo dosade. Generalno, Crnogorci ne vole da pred kamerama pričaju o svojim iskustvima ili problemima, čak i kada je to u njihovom interesu. Tako da, dok god se to ne promijeni, ne možemo očekivati neki dobar šou ili emisiju na našim televizijama."

Galerija

Bonus video: