Cezar Milan - čovjek koji može srediti svakog psa

Milan često na te kućne seanse dovodi i svoje pse, jednog ili više njih, kako bi oni “prenijeli na problematične pse svoju uravnoteženu energiju”.
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 11:27h

Cezar Milan, profesionalni psiholog za pse, već 6 godina vodi rijaliti šou na National Geographicu u kojem obilazi američke domove i kroti pse.

Rođen je 1969. godine, u Meksiku, a već odmalena zvali su ga “El Perrero” - dječak-pas.

Navodno je još njegov djed, koji je imao farmu životinja, bio opčinjen načinom na koji El Perrero djeluje na njegove ljubimce.

Kada je napunio 13, Millan je na putu za jedno takmičenje u džudou majci kazao kako će postati “najbolji trener pasa na svijetu”.

Tu mu titulu danas osporavaju, no sigurno da je najpoznatiji, a vjerovjatno i najbogatiji pseći terapeut.

Rehabilitacija pasa

No, gotovo da nema iskusnog vlasnika psa koji neće preporučiti gledanje te serije i gotovo da nema vlasnika koji u toj seriji ne pokušava da nađe rješenja za svoje probleme i nedoumice vezane za držanje psa.

“Šaptač psima” se bavi rehabilitacijom pasa i demonstrira njegovu filozofiju da “zdravo uravnoteženi psi zahtijevaju od svojih vlasnika da budu jake vođe čopora, te da psu pružaju mnogo vježbe, nameću disciplinu i pokazuju ljubav”, a Milan u svakoj epizodi pokazuje vlasnicima kako će steći, a potom i zadržati ulogu vođe čopora kod svojih pasa.

Svaka je emisija vježba u rehabilitaciji pasa za koje vlasnici smatraju da su izgubili kompas i nije vodič za dresuru pasa.

Slavne ličnoti među klijentima

Popularnost mu godinama povećavala, a 1994. klijenti su mu postali Vil Smit i njegova žena Džada Pinket Smit koji su Milana preporučili i svojim slavnim prijateljima. Tako mu je karijera krenula vrtoglavom brzinom, da bi danas sa svojom ženom Ilužon imao Psihološki centar za pse u južnom Los Angelesu, imanje od 8000 kvadratnih metara za rehabilitaciju pasa, gdje drži svoj čopor od 30 do 40 napuštenih i navodno neprilagodljivih pasa.

Cezar je nedavno posjetio i Marka Zukerberga, osnivača Fejsbuka, i njegovog psa Beast (Zvijer). "Šaptač" je otkrio novopečenom vlasniku šteneta neke trikove za zdrav odnos sa psom, a i sam se poigrao sa njim.

"Ne pokušavajte sami ove tehnike"

Svaka epizoda “Šaptača psima” počinje izjavom: “Ne pokušavajte sami tehnike koje ćete vidjeti, a da se ne posavjetujete s profesionalcem”.

Nakon toga gledaoci upoznaju jednog psa (ili pse) s problemima, kao i njihove vlasnike i tada stiže Cezar Milan koji podučava vlasnike kako da promijene sopstveno ponašanje u odnosu na pse koji treba da nauče ko je u kući vođa čopora, piše Slobodna Dalmacija.

Mian često na te kućne seanse dovodi i svoje pse, jednog ili više njih, kako bi oni “prenijeli na problematične pse svoju uravnoteženu energiju”.

Katkad Milan odvodi problematičnog psa u svoj Centar pseće psihologije, gdje boravi s Millanovim psima nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Galerija

Bonus video: