Popularnost rialitija ne opravdava vulgarnost

Nakon verbalnih i fizičkih duela na Pinkovom "Dvoru" Republička radiodifuzna agencija Srbije je zatražila od ovih tv stanica sa nacionalnom frekvencijom da ne emituju programe koji opravdavaju ili podstiču nasilje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 16:44h

Vulgarnost rialiti šou-programa ne može se pravdati popularnošću tih programa, iako se ponašanje učesnika u tim programima ne može kontrolisati do kraja, neke su od ocjena sa okruglog stola "Rialiti Srbija" održanog danas u Beogradu povodom nedavnih incidenata na televizijama Pink i Hepi, prenosi Beta.

Nakon verbalnih i fizičkih duela na Pinkovom "Dvoru" i u Hepijevim "Parovima ", Republička radiodifuzna agencija (RRA) zatražila je od ovih komercijalnih stanica sa nacionalnom frekvencijom da ne emituju programe koji opravdavaju ili podstiču nasilje, a protiv Pinka je podnijela prekršajnu prijavu.

Portparolka TV Pink Tatjana Vojtehovski je rekla da se, bez obzira na kontrolisane uslove u rialiti šou programima kao što su "Dvor", "Farma" ili "Veliki Brat ", ne može do kraja znati kako će se koji učesnik ponašati, a bivša učesnica "Farme " Zorana Pavić je rekla da ni nečije obrazovanje, godište ili profesija nisu garant da će ta osoba u javnost poslati dobru poruku.

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je država ta koja treba da nametne pravila za rialiti šou-programe koji, prema njegovoj ocjeni, nisu obavezno negativni, i dodao: "Teško je očekivati da se rialiti programi mogu zabraniti, a čak ni kontrola ne može pomoći. Čak i ovaj skup je reklama za rialitije".

Teoretičar kulture Ratko Božović je rekao da su najspornija stvari u vezi sa emitovanjem rialiti šou-programa - socijalni kontekst Srbije "sa nasiljem i bezakonjem", koji se reflektuje na sam program, kao i biranje učesnika u rialitijima.

Takođe je rekao da mu smeta kada se vulgarnost učesnika brani popularnošću programa.

Božović je ocijenio da su ti ljudi izabrani da bi se uspostavio konflikt, a da konflikti privlače gledanost, i dodao da se radi o "modernom gladijatorstvu" sa elementima ekstremizma i patologije.

"Prilično ležerno i lakomisleno smo prihvatili rialitije, u situaciji kad je medijska sfera u katastrofalnom stanju. Vrag je izašao iz boce. Stvorila se navika, gledanost je velika. Mnogi gledaoci rialitija žive siromašno, i u kulturnom i u materijalnom smislu, i nemaju izbora već idu po principu 'daj šta daš'. Šta sad raditi sa ljudima koji su prigrlili rialitije", rekao je Božović.

Ključno pitanje za Tatjanu Vojtehovski je bilo - zbog čega se srpski mediji toliko bave rialiti šou programima. "Zar nemaju drugih tema? Zašto se ne bave Insajderom", rekla je portparolka TV Pink.

Nije za javni servis

I portparolka Radiotelevizije Srbije Duška Vučinić se složila da se mediji previše bave rialitijima, "a ne temama kao što je nezaposlenost", mada se po mnogim drugim pitanjima razilazila sa Tanjom Vojtehovski, a među njima je i prisustvo rialiti šou programa na Javnom TV servisu Srbije.

Prema riječima Vojtehovske, "rialiti programi nisu za javni servis, koji (za razliku od komercijalnih televizija) živi od pretplate, i za pare od pretplate bi na javnom servisu trebalo da idu dokumentarci".

Vučinićeva je, sa svoje strane, tvrdila da rialiti programi dolaze iz drugih kultura, i da "ne treba praviti ustupke scenama nasilja". Takođe je rekla da su rialiti programi dominantna forma na Pinku, da gledaoci najviše vremena provode uz nju, i da je to "mentalni kriminal".

Ona je ukazala, kao i Zorana Pavić, da javne ličnosti koje učestvuju u rialitijima rizikuju degradiranje cijele svoje karijere.

Na pitanje zašto se uopšte emituju rialitiji, Tatjana Vojtehovski je rekla: "Zašto se reklamira koka-kola? Jer joj treba reklama. Rialiti programi se emituju jer imaju svoje konzumente".

Predstavnik Radiodifuzne agencije Srboljub Bogdanović se složio sa ocjenom Vojtehovske da u rialiti programima u drugim zemljama mogu da se vide i drastičnije stvari, ali je dodao da su u tim zemljama one prepoznate kao negativne.

Galerija

Bonus video: