TIJANA PRAVILOVIĆ ZA "PLAY"

Da su se roditelji pitali, pošla bih drugim putem

...jer, znate kako, rijetko ko želi da mu se dijete u ovakvoj Crnoj Gori bavi novinarstvom, i to novinarstvom koje podrazumijeva kritički stav i objektivan prikaz - priča voditeljka emisije “Via EU”
5192 pregleda 1 komentar(a)
Tijana Pravilović, Foto: Luka Zeković
Tijana Pravilović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2019. 21:49h

Gledaoci Televizije Vijesti od jeseni mogu pratiti emisiju “Via EU” koja se emituje srijedom u 21 sat, a dostupna je i na zvaničnom Youtube kanalu Vijesti Online, međutim od prije dvije sedmice, ulogu voditeljke i autorke preuzela je Tijana Pravilović.

Novinarka Televizije Vijesti, u razgovoru za dodatak “Play”, otkrila je kako je naslijedila emisiju od Matije Otaševića koji je pokrenuo ovaj projekat, a pričala je i o tome koliko je teško zamijeniti prethodnog voditelja, te koje teme želi da obradi u narednim epizodama.

“Matija je odlučio da se okuša u nekim drugim poslovnim vodama i, na veliku žalost kako moju, tako i cjelokupnog kolektiva, prešao u drugu firmu. Urednica je meni ponudila da preuzmem emisiju i eto, sada me možete gledati u ulozi domaćina emisije 'Via EU', svake srijede u 21 sat”, pojasnila je Pravilović na početku razgovora.

Otašević je krajem prošle godine uz finansijsku podršku Evropske unije, a kao dio projekta “Profesionalno, etički i sa povjerenjem” koji ND Vijesti sprovodi u partnerstvu sa TV Vijesti i Građanskom alijansom, pokrenuo emisiju koja se bavi velikim brojem tema.

Tako je publika u prethodnim epizodama mogla da sazna više o tome koliko je Crna Gora blizu, odnosno daleko od Evropske unije u različitim oblastima od ljudskih prava, preko zdravstva, kulture, nauke i obrazovanja, pa do energetike i ekologije, a Pravilović kaže da će u tom pravcu nastaviti i ona.

“Upravo to što je spektar mogućih tema širok jedna je od velikih prednosti ove emisije - gledalac uvijek biva iznenađen, jer ne može pretpostaviti šta donosi iduća epizoda. Trudiću se da do kraja emisije osvjetlim neke nove uglove evropskih integracija.

Ukazivaću na sve izazove na tom putu Crne Gore, koji se prilično odužio. Neću zapostaviti ni prednosti koje nam može donijeti članstvo u evropskoj porodici, ali ću istovremeno isticati i koje to korake moramo napraviti prije nego formalno zakoračimo u EU”, nagovijestila je ona.

“Obećavam mnogo životnih priča kroz koje se najbolje može prikazati koliko je izazovan evropski put. U jednoj od prošlih epizodi gledaoci su mogli vidjeti kakvo je stanje u oblasti zaštite na radu kod nas, ove srijede govorićemo o volonterizmu koji je zaživio u Evropi, a kod nas tek, što bi se reklo, hvata zalet”, ističe ona uz opasku da će u budućim epizodama “biti šaroliko”.

“To mogu da obećam, a pritom nikada neću zaboraviti da ispoštujem jedno od glavnih novinarski načela - pravilo druge strane. Moram reći da to postaje izuzetak na medijskoj sceni Crne Gore, ali emisija 'Via EU' uvijek će donositi objektivne priče i uvijek ćemo pitati sve strane za mišljenje”, obećava Pravilović.

Ona je u razgovoru za “Play” otkrila i nešto više o sebi, za onaj dio publike koji do sada nije pratio njen rad, pa se prisjetila i kako se zainteresovala za novinarstvo i rad na televiziji.

“Da su se moji roditelji pitali, sigurno bih pošla nekim drugim putem, jer, znate kako, rijetko koji roditelj želi da mu se dijete u ovakvoj Crnoj Gori bavi novinarstvom, i to novinarstvom koje podrazumijeva kritički stav, objektivan prikaz stvari, kako se radi ovdje u Vijestima”, smatra ona i dodaje da je njena porodica ipak promijenila mišljenje.

“Ipak, nakon što su uvidjeli da je novinarstvo moja strast i ljubav, a ne neko prolazno stanje, odlučili su da mi, kao i u svemu, budu podrška i vjetar u leđa”, prepričava ona, a zatim se prisjeća svojih novinarskih početaka.

“Moj novinarski put počeo je u agencijskom novinarstvu, nakon čega se otvorila mogućnost da radim na televiziji. Odlučila sam da probam i zaljubila se, mogu slobodno reći, na prvi pogled”, tvrdi Pravilović, koja je bila svjesna i loših strana novinarske profesije.

“Uprkos tome što novinarski posao podrazumijeva da ne znate kada će vam početi radni dan, a još manje kada će završiti, te da je stres gotovo neizbježan detalj svakog dana, dinamičnost i mogućnost da ukazujem na probleme i nudim potencijalna rješenja su glavni razlozi zbog kojih ostajem u ovom poslu”, odgovara ona.

“Televizija nudi mogućnost da, pored toga što kažeš publici šta se dogodilo, možeš da joj pokažeš i sliku koja će nerijetko još bolje pokazati pravo stanje stvari. To je velika prednost, jer ne kažu džabe 'slika govori više od hiljadu riječi'”, pojasnila je novinarka.

Kako kaže Pravilović inspiraciju za svoju emisiju rado pronalazi u inostranom televizijskom sadržaju.

“BBC i CNN kao svjetske medijske kuće volim da pogledam kad god imam vremena. AlJazeera takođe radi sjajan posao po pitanju informativnog programa. Gledam i emisije drugih kolega, kako iz moje Televizije Vijesti, tako i iz drugih”, nabraja ona.

“Mislim da na taj način uvijek možeš nešto da naučiš - bilo dobro, bilo nešto što nikada ne želiš da (u)radiš. Posebno izazovnim smatram žive programe - tu se najbolje vidi kvalitetan novinar, jer nemaš pravo na ispravku, ponovno postavljanje pitanja nezgodnom sagovorniku i slično”, zaključuje novinarka.

Ona otkriva i šta voli da gleda na malim ekranima u slobodno vrijeme.

“Pravi sam zaluđenik kada su u pitanju mediji - često tokom slobodnih dana gledam dnevnike od 18 do 20 sati i svaki put se iznova iznenadim njihovom različitošću. Uvijek pomislim - govori li se u ovim dnevnicima o više država ili o jednoj”, odgovara ona.

“Kada uspijem da potisnem svoju zavisnost od informativnog programa, onda gledam Discovery, ali i Animal Planet, jer obožavam životinje. Dobar film ne propuštam, nekad i po cijenu toga da žrtvujem dovoljan broj sati sna”, uz smijeh je ispričala Pravilović.

Izazov je nadograditi našu malu kuću evropskih integracija

Na pitanje koliko je teško preuzeti emisiju koju je neko pokrenuo i radio prije nje, ali i koje su prednosti kada dobije “gotov proizvod”, Tijana Pravilović odgovara:

“Jeste teško donekle, jer je Matija udario dobre temelje emisiji i postao njeno zaštitno lice. S druge strane, izazov je, jer mi je data šansa da nadograđujem tu našu malu kuću evropskih integracija, da joj dam lični pečat i posvetim pažnju nekim novim temama koje se takođe tiču svih građana, ili bi barem trebalo da je tako”.