Birmingemska banda u martu na CineStar TV premiere 1 kanalu!

Kritika i gledaoci su je prozvali svojevrsnom birmingenskom porodicom Soprano. Serijal pripovijeda priču o Tomasu Šelbiju i njegovoj porodici koji predvode moćnu bandu. Ime su dobili po običaju ušivanja britvica u rubove svojih kapa, a novac zarađuju od ilegalnog klađenja, pružanja zaštite i crnog tržišta
3648 pregleda 0 komentar(a)
Birmingemska banda, Foto: Printscreen
Birmingemska banda, Foto: Printscreen

Peaky Blinders, poznati epski serijal smješten u kriminalno podzemlje u Birmingemu dvadesetih godina prošlog vijeka, od 18. marta premijerno možete pratiti na CineStar TV Premiere 1 kanalu!

Birmingemska banda

Iako obiluje kostimima s početka 20. vijeka, serija Birmingemska banda (Peaky Blinders) nije još jedna u nizu sladunjavih istorijskih drama. Za početak, smještena je u Birmingemu, gradu koji je, uprkos svojoj industrijskoj baštini, rijetko predmet televizijske fikcije. Birmingemska banda je gangsterska drama smještena početkom dvadesetih godina prošlog vijeka. Kritika i gledaoci su je prozvali svojevrsnom birmingenskom porodicom Soprano. Serijal pripovijeda priču o Tomasu Šelbiju i njegovoj porodici koji predvode moćnu bandu. Ime su dobili po običaju ušivanja britvica u rubove svojih kapa, a novac zarađuju od ilegalnog klađenja, pružanja zaštite i crnog tržišta. Radnja serije je smještena u neizvjesnom razdoblju britanske istorije, kada su zemlju još potresale posljedice Prvog svjetskog rata. Birmingemska banda ima zavidnu glumačku ekipu koja ubraja Sema Nila (Sam Neill) i Kilijana Marfija (Cillian Murphy), dok se u drugoj sezoni pridružuju Tom Hardi (Tom Hardy) i mnoge druge holivudske zvijezde. Scenarista Stiven Najt (Steven Knight) tvrdi kako se serija dijelom temelji na stvarnim događajima, a dijelom na porodičnoj legendi: „To je fikcija utkana u činjenični krajolik. Moj je tata od svoje devete ili desete godine imao uzbudljive uspomene na te ljude. Bili su nevjerovatno dobro odjeveni i moćni i imali su mnogo novca u kraju u kojem niko nije imao novca. Bili su gangsteri.“

Birmingemska banda

Iako je Birmingemska banda jako moderna, nemojte ni na tren pomisliti da gazi po istoriji. Pažnja koja se posvećuje pojedinostima je nevjerovatna. Birmingem je ključni element priče, iako mnogi prizori nisu snimljeni tamo. Budući da je većina vizuelnih znakova u gradu iz toga vremena odavno nestala, produkcijska ekipa je za te potrebe koristila lokacije poput Liverpula i Lidsa. A da bi Liverpul iz 21. vijeka izgledao kao Birmingem iz dvadesetih godina 20. vijeka, izgrađen je set od napuštenog niza opštinskih kuća.

Od 18. marta CineStar TV Premiere 1 kanal postaje novi dom birmingemske porodice Birmingemska banda. Ne propustite da pogledate prve dvije sezone u terminu od ponedeljka do četvrtka od 21:00h.

Podaci o serijalu

Emituje: CineStar TV Premiere 1

Trajanje: 12 x 60 minuta

Datum emitovanja: od 18. marta

Vrijeme emitovanja: od ponedjeljka do četvrtka od 21 h

Osmislio: Steven Knight

Scenaristi: Steven Knight, Stephen Russell, Toby Finlay

Reditelji: Otto Bathurst, Tom Harper

Producentkinja: Katie Swinden

Direktor fotografije: George Steel

Scenograf: Grant Montgomery

Kostimografkinja: Stephanie Collie

Šminka i frizura: Loz Schiavo

Izvršni producenti: Steven Knight, Caryn Mandabach, Jamie Glazebrook