CRNOGORSKI STEND AP KOMIČAR ZA "PLAY"

Andrija Dabanović: Humor je osnovna ljudska potreba

Dabanović za "Vijesti" priča o njegovoj TV seriji “Van dometa”, nedavnom gostovanju u Hrvatskoj i daljim planovima
968 pregleda 0 komentar(a)
Dabanović, Foto: Privatna arhiva
Dabanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.04.2019. 17:03h

Andrija Dabanović, najpoznatiji crnogorski stend ap komičar, oprobao se kao scenarista, a rezultat smo mogli da vidimo u nedavno okončanoj prvoj sezoni serije “Van dometa”, na kojoj je sarađivao sa kolegama komičarima iz Crne Gore i BiH Đurom Franetom i Markom Puljizom.

Dabanović je nedavno imao značajno gostovanje u Hrvatskoj, a za “Play” je osim o tome pričao i o prvim utiscima nakon emitovanja debitantske sezone pomenute serije, te otkrio da je već u planu druga sezona i da postoji mogućnost da će se “Van dometa” gledati i na televizijama van Crne Gore.

Kad je u pitanju serija “Van dometa”, kakve su prve impresije ljudi koji su gledali seriju koje su došle do Vas?

Reakcije i komentari na seriju su veoma pozitivni i krajnje simpatični. Čitava ekipa je veoma zadovoljna, s obzirom na to da nam je ovo bio prvi projekat ovakve vrste u glumačkom, scenarističkom, rediteljskom i producentskom smislu. Najbolji pokazatelj je to što se će Javni servis uskoro reprizirati kompletan serijal.

Neobično je da je serija počela sa emitovanjem u trenutku kad ste krenuli na stend ap turneju po Hrvatskoj, da li ste uspjeli da je vidite na TV-u i kako Vam iz ugla gledaoca izgleda sad?

Serija je počela da se emituje neposredno nakon mini turneje koju smo kolega Puljiz i ja imali u Bosni i Hercegovini, tako da smo imali vremena da odgledamo svaku epizodu. S obzirom na to da je snimanje završeno prije dvije godine, veoma smo zadovoljni prikazanim, naravno postoji još mnogo prostora za rad u svakom segmentu, što će se ubuduće nadomjestiti samo teškim radom i zalaganjem, koje je potrebno kao i u svakom drugom poslu.

U seriji likovi često pričaju komične priče, baš poput stend ap komičara, po čemu se sve Vaš pristup rada na scenariju razlikovao u odnosu na ono kada pripremate stend ap nastup?

Forma scenarija je u potpunosti različita od forme stend ap materijala. Zajednički su im komični elementi, ali se u suštini veoma razlikuju. Scenario bi trebalo da sadrži osnovne dramaturške elemente, temu i ideju, detaljnu karakterizaciju likova, zaplete, obrte i razrješenja situacije. Reditelj je taj koji vizuelno osmišljava koncept same priče. Kod materijala za stend ap je drugačije jer se taj materijal piše direktno za publiku, mora biti što univerzalniji, jasniji i tačniji. Sadrži tri faze: “set-up” koji sadrži uvod u foru, “punchline” kao smiješna reakcija na “set-up” i “tagline” kao produžetak “punchlinea”, odnosno fore.

U seriji su se našli razni zanimljivi likovi iz javnog života Crne Gore, od Milutina Grgura do Branislava Milačića, sa kim je bilo najzanimljivije sarađivati, ko Vas je najprijatnije iznenadio na setu?

Svi su bili na visini zadatka. Od svih bih najviše izdvojio novinara Sašu Radovića koji je svojim prepoznatljivim humorom još više uljepšao posljednju epizodu, kao i samu atmosferu tokom završnog snimajućeg dana.

Postoje li već planovi za drugu sezonu i budući da ste na seriji radili sa svojim kolegom i prijateljem iz BiH Markom Puljizom, postoji li šansa da se serija emituje i na nekim TV kanalima van Crne Gore?

Naravno. Gotovo je izvjesno je da ćemo nastaviti sa snimanjem druge sezone. Što se tiče emitovanja van Crne Gore, postoji interesovanje iz susjedne Srbije, međutim to je posao našeg producenta Stefana Milovića, koji će nam uskoro saopštiti konkretnije informacije.

Kakve utiske nosite iz Hrvatske gdje ste skoro nastupali, čak ste i gostovali u emisiji RTL Direkt sa još nekim komičarima, utisak je da mediji pridaju sve više pažnje stend apu?

Sa kolegom iz Srbije, Srđanom Jovanovićem sam gostovao na RTL Direktu. Ugostio nas je njihov legendarni novinar, Zoran Šprajc, voditelj jedne od najgledanijih emisija u Hrvatskoj. Stand ap komedija je ozbiljan žanr koji svakim danom sve više i više dobija na popularnosti, kako u svijetu tako i na Balkanu. Humor je osnovna ljudska potreba bez koje bi život izgubio smisao. Uz pomoć kvalitetnog humora i podrške medija, komičari postaju sve više popularniji i traženiji na tržištu.

Emisija u kojoj ste gostovali nosi naslov “Iste su stvari smiješne i Srbima, i Hrvatima i Bosancima”. Da li Vam se ipak dešavalo da publika nekad ne shvati Vaš humor ili tačno umijete i trudite se da procijenite da li je neka šala previše lokalna?

Trudim se da pišem što više univerzalniji materijal, kako bih mogao da ga koristim u svim zemljama bivše Jugoslavije. Kada komičar ima materijal lokalnog tipa, teritorijalno i jezički je ograničen i gotovo da ne može da nastupa van svoje države, a nekad čak ni van rodnog grada. Pažljivo vršim selekciju svog teksta kada nastupam van Crne Gore.

Imali ste i humanitarni stend ap 1. aprila u Zagrebu, gdje su se pokupile Vaše kolege sa iz svih bivših jugoslovenskih republika. Kako je došlo do toga i kakvo je to iskustvo bilo?

Da, povodom svjetskog dana šale imao sam humanitarni nastup u Zagrebu u Kinu Europa koji je bio rasprodat do posljednjeg mjesta, sa čak 500 karata. Na inicijativu kolege iz Zagreba, Peđe Bajovića, rado sam se odazvao ovom pozivu. Osim mene i Bajovića te večeri nastupali su i Marko Puljiz iz Bosne i Hercegovine, Zvonko Kožić iz Hrvatske, Ivana Naskova iz Makedonije, Srđan Jovanović iz Srbije i Tin Vodopivec iz Slovenije. Utisci sa nastupa su fenomenalni. Drago mi je što smo doprinijeli i obezbijedili stipendiranje i školovanje djece u Hravtskoj kojoj je to najpotrebnije.

Kakvi su Vam planovi za dalje po pitanju stand ap nastupa, budući da Vam nisu strani ni nastupi na engleskom van granica ex YU?

Intenzivno radim na jednom velikom projektu o kojem će se uskoro znati mnogo više. Kada je riječ o nastupima, u narednom periodu me očekuju angažovanja u Crnoj Gori i Srbiji.

Puljiz: Jedva čekam da seriju vide u regionu

Dabanovićev kolega Marko Puljiz, sa kojim je sarađivao pri radu na seriji “Van dometa”, za “Play” je istakao da je prezadovoljan prvim reakcijama.

“Stalno dobijamo pozitivne reakcije sve većeg auditorijuma. Mislim da vrijeme ide u našu korist jer stalno dobijamo pitanja - kada će biti na Youtube servisu, kada će biti repriza...”, dodaje on. Kaže da još ne zna da li će se serija prikazivati u zemljama okruženja, ali da mu je to velika želja.

“Želim da što prije dođe do regionalne publike jer bih volio da znam kako bi prošla kod mojih Bosanaca ili Makedonaca, Srba, Hrvata, Slovenaca, Bauštelaca u dijaspori...”, priča stend ap komičar koji je u “Van dometa” igrao Sloba.On je ocijenio i da je humanitarni nastup u Zagrebu, na kojem je 1. aprila dijelio binu sa kolegama iz drugih ex YU republika, među njima i Dabanovićem, prošao sjajno.

“A vaše gore list stend ap scene u Crnoj Gori tradicionalno sjajno biva prihvaćen po ko zna koji put pred hrvatskom publikom. Čini mi se da redovno aplauze i smijeh dobija prije nego kaže ‘dobro veče’. Oboje smo profesionalno rasli svakim kilometrom na sceni. Svakako da je nastup pred krcatim Kinom Europa bio kruna nastupa u Hrvatskoj, a humanitarno stend ap veče je bilo i više nego uspješno, kako po količini smijeha, tako po prikupljenim sredstvima”, zaključio je Puljiz.

Preporučujemo za Vas