Patriote su oni koji ukazuju na probleme i nedostatke

Mlada glumica Isidora Simijonović, pred sjutrašnje igranje predstave “Jami distrikt” u Podgorici, priča o tom projektu, nacionalizmu, ali i seriji “Jutro će promeniti sve”
887 pregleda 0 komentar(a)
Isidora Simijonović, Foto: Privatna arhiva
Isidora Simijonović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.04.2019. 16:52h

Predstava “Jami distrikt” u produkciji tivatskog Centra za kulturu Tivat, beogradskog Bitef teatra, novosadskog studija Think Tank i Festivala Maszk iz Segedina, igraće se sjutra u KIC-u “Budo Tomović” od 20 sati.

Predstava, u formi lažnog dokumentarca, bazirana je na izmišljenom, ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje Zemljine kore specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rendgenskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovječanstva. Ovo otkriće je značajno jer pomijera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo, a prouzrokuje sukobe među tri zemlje koje pokušavaju da dokažu koji je narod najstariji. Priča predstave pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene u XXI vijeku, kada usljed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada jedan procenat čovječanstva posjeduje 46 odsto svjetskog bogatstva.

Predstavu je prema tekstu Milene Bogavac režirao Kokan Mladenović, muziku tokom igranja izvodi grupa Vroom koju čine Jamal al Kiswani, Marko Grubić i Nemanja Dragaš, a glavne uloge tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadić.

Jedna od glavnih glumica, Isidora Simijonović, u razgovoru za dodatak Magazin pričala je o tome šta podgorička publika, koja do sada nije pogledala “Jami distrikt” može da očekuje, ali i o seriji “Jutro će promeniti sve” koja je nedavno osvojila region, a u kojoj takođe igra jednu od glavnih junakinja.

S obzirom na to da je predstava “Jami distrikt” osvojila veliki broj nagrada na regionalnim festivalima uključujući i Sterijino pozorje, Simijonović je otkrila da li je li teže igrati sada predstavu kada se za nju već naveliko čulo i publika ima veća očekivanja ili je ipak bila pod većim pritiskom kada je trebalo odigrati premijeru.

“Bližimo se sedamdesetom igranju ‘Jami distrikta’, tačnije jubilarnu sedamdesetu izvedbu odigraćemo baš u Kotoru. Ipak je stresnije bilo odigrati premijeru, jer svakim novim izvođenjem stiče se sigurnost i samopouzdanje koje dolazi iskustvom. Predstava iz izvođenja u izvođenje raste. Za mene je magija pozorišta upravo u tome što se proces usavršavanja predstave zapravo nikada ne završava”, pojasnila je glumica.

Simijonović je i dobitnica velikog broja priznanja zahvaljujući glavnoj ulozi u pomenutoj predstavi, od kojih je neke osvojila samostalno (poput one za najbolju mladu glumicu na 63. Sterijinom pozorju), a neke dijeli sa koleginicama Nešković i Nenadić (specijalna nagrada za glumu na 22. ArtTrema festivalu u Rumi).

Glumica otkriva i koliko su za nju značajne sve te nagrade.

“Kada se sve saberu, ‘Jami distrikt’ broji blizu tridesetak nagrada na festivalima širom regiona, od toga čak sedam Sterijinih. Zaista je izuzetna čast i zadovoljstvo učestvovati u jednom takvom pozorišnom ostvarenju. Kada ulazim u novi stvaralački proces, ne razmišljam o tome da li će se uloženi trud isplatiti u nagradama, ali onda kada dođu, priznanja jesu svojevrstan podstrek da nastavim da tragam za projektima kojima ću zaista moći da uložim svu svoju vjeru i rad”, zaključuje ona.

Mlada glumica iza sebe ima projekte poput čuvenog filma “Klip” koji nosi snažnu poruku o današnjem društvu, ali i serije “Jutro će promeniti sve” koju mnogi smatraju društveno angažovanom, pa se nameće pitanje da li Simijonović bira uloge u takvim projektima ili je to prosto sreća, odnosno koincidencija.

“Mislim da je riječ o kombinaciji faktora. Svaki pojekat je ujedno i preporuka za sljedeći, takođe vjerujem da se sličnomišljenici pronalaze i povezuju. Za mene je tema komada ili scenarija vrlo snažan pokretač u radu, teško mi je da se potpuno posvetim nečemu što me ne inspiriše ili ne intrigira”, ispričala je Simijonović.

U slučaju predstave “Jami distrikt” tematski pokretač je nacionalizam, odnosno nepotrebnosti takvog deklarisanja u XXI vijeku, a glumica otkriva i kakav je njen stav na tu temu.

“Nacionalista gubi vrijeme, mogućnosti, na kraju i lični identitet. Sopstveni smisao, snagu ili vrlinu traži u pripadnosti nekoj grupi ili ideji, a ne u sebi samom. Razvija zavist i mržnju, umjesto vještinu i ljubav. Za mene su patriote oni koji su u stanju da ukažu na probleme koje imamo i nedostatke koje gajimo. Oni koji neumorno, u svojim prostorima života i djelovanja pokušavaju da ovo društvo, počevši od sebe, učine boljim”, smatra ona. S obzirom na to da je cilj predstave između ostalog i prenošenje poruke i podučavanje, Simijonović kaže da “Jami distrikt” upravo to i čini, efektivno.

“Gledaoci veoma snažno i emotivno reaguju na ovu predstavu, gotovo svuda gdje smo je odigrali u regionu, pa čak i šire od toga, nismo se susreli sa ravnodušnom publikom”, tvrdi ona i ističe da joj je ova predstava i najdraža od svih do sada u kojima je bila angažovana. “Ovo jeste, do sada, moja najdraža pozorišna uloga. Međutim ima i drugih koje su mi veoma drage i važne. U stvaranju svake nove predstave naučiš toliko toga, o sebi, o glumi i o ljudima”, govori Simijonović, koja otkriva i da njeni obožavaoci uskoro mogu očekivati i film.

“Počeli smo pripreme za novi film Maje Miloš (autorka “Klipa”), na kojem ćemo sarađivati. Takođe se pripremam za jednu novu pozorišnu predstavu. Početak proba očekuje me u junu. Ali o tom - potom”, zagonetno odgovara glumica.

Simijonović bi mnogi voljeli da vide i u drugoj sezoni “Jutro će promeniti sve”, ali su režiseri i autori serije Goran Stanković i Vladimir Tagić ipak odlučili da se projekat, uprkos velikom uspjehu, ne nastavlja.

“S obzirom na ekipu i sam projekat, veoma bih uživala u nastavku snimanja. Međutim, mislim da su reditelji donijeli pravu odluku. Ne treba izrabljivati nešto, samo zato što je bilo dobro. Treba gledati u budućnost, tražiti nove ideje i ovo iskustvo iskoristiti kao moćan kapital u realizovanju nečeg novog”, poručila je ona.

Karte za predstavu “Jami distrikt” koštaju sedam eura i prodaju se u Gradskoj knjižari u centru Podgorice.

Tri glumice tumače desetine likova

Za one koji nisu pogledali predstavu, a mogu to učiniti sjutra u Podgorici, Simijonović je opisala svoj, odnosno svoje likove.

“Tokom nešto manje od dva sata koliko traje predstava, moje dvije koleginice - Nina i Vanja, kao i ja, sve vrijeme smo na sceni i predstavljamo publici po nekoliko desetina likova. Te promjene su brze i dinamične nekad čak i u okviru jedne scene”, nagovještava ona.

“Ono što je zajedničko za sve moje likove jeste da svi zajedno čine srpski mehanizam, Ninini bosanski, dok Vanja predstavlja Hrvatsku. Iz scene u scenu bavimo se raznim aspektima nacionalizma, medijske i političke manipulacije kao i različitim slojevima društva, pa se tako i raspon likova kreće od vaspitačica, preko političara do generala”, prepričala je ona.

Bonus video: